Het aantal kinderen in een gezin dat moet rondkomen van een bijstandsuitkering is vorig jaar gestegen naar bijna 223.000, wat neerkomt op 6,5 procent van alle Nederlandse minderjarigen. In 2009 was dat nog 5,2 procent. Sindsdien is het aantal kinderen in bijstandsgezinnen elk jaar gestegen. 

De cijfers komen uit de nieuwste Jeugdmonitor die het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft samengesteld in opdracht van de overheid. Dit melden onder andere de NOS en RTL op hun site.

Minder speelgoed, niet mee kunnen doen
Een op de tien bijstandsgezinnen zegt onvoldoende passend speelgoed te kunnen kopen voor de kinderen. Ook kunnen de kinderen minder vaak meedoen met activiteiten als sport, muziekles of een dagje uit.

Zelfs het vieren van hun verjaardag is niet vanzelfsprekend, een traktatie en cadeautje zijn moeizaam te realiseren.

Nu met de feestdagen voor de deur is het extra lastig, naast het feit dat er geen cadeautjes met de feestdagen zijn is er ook het sociale aspect. Deze kinderen kunnen in de klas niet vertellen over de cadeautjes die ze hebben gekregen met Sinterklaas of kerst.

Voorzieningen en initiatieven
Gezinnen die rond de armoedegrens leven kunnen gebruik maken van meerdere initiatieven die proberen een helpende hand te bieden. Het meest voor de hand liggende  initiatief als het om speelgoed gaat is een Speelgoedbank, deze zijn inmiddels op veel plekken in Nederland te vinden.

De speelgoedbanken voorzien kinderen het hele jaar door van speelgoed, een aantal speelgoedbanken proberen ook tijdens de feestdagen ouders te voorzien van cadeautjes.

Speelgoedbank WageningenIn Wageningen voorziet St. Speelgoedbank Wageningen en omgeving kinderen uit de regio van speelgoed gedurende het hele jaar. Daarnaast verstrekken ze de jarige job verjaardagsdoos (i.s.m. St. Jarige Job), een cadeautje met de verjaardag en proberen ze de gezinnen te voorzien van cadeautjes met de feestdagen.

Hoe kunt u deze gezinnen helpen?
Heeft u het financieel wat beter? Dan zou u er voor kunnen kiezen om zelf cadeautjes en/of speelgoed te kopen en te geven aan de gezinnen die het nodig hebben. Ook kan u ervoor kiezen om speelgoed en cadeautjes te doneren aan een organisatie zoals de Speelgoedbank zodat zij ervoor kunnen zorgen dat u bijdragen bij de juiste gezinnen terecht komt.

Wilt u liever niet op pad, kunt u er ook voor kiezen om een donatie te geven aan één van de vele stichtingen die zich inzetten voor kinderen die onder en rond de armoedegrens leven.

Een tip: Check of de stichting waar u aan doneert een ANBI status heeft, dan is uw gift wellicht aftrekbaar (ANBI Belastingvoordeel).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge