Eerder schreef ik al hoe wij erachter kwamen dat onze dochter een probleem heeft met de spraak/taal ontwikkeling. Hoe het is gelopen en welke stappen we hebben doorlopen tot haar zesde levensjaar. Hoe ze goed door de kleuter jaren heen is gekomen. In dit artikel zal ik meer vertellen over hoe het nu gaat en wat we doen om haar op weg te helpen.
Regulier onderwijs groep drie ~ Spraak/taal ontwikkeling
Het spraak/taal probleem is altijd aanwezig, het is nog nooit weggeweest. Echter de ernstige achterstand die er was is er niet meer. Wel blijkt dat er meerdere zaken aan ten grondslag liggen. Het probleem in de spraak/taal ontwikkeling stond niet geheel op zichzelf.
In groep drie ontstond de vraag of onze dochter het regulier onderwijs wel aan zou kunnen. Eén van de leerkrachten gaf aan niet meer hulp te kunnen bieden. Wij lieten op eigen verzoek onderzoek doen, opnieuw door Kentalis.
Hieruit bleek dat zij gewoon in het reguliere basisschoolsysteem past en dat school de hulp moet bieden die nodig is, zonder cluster indicatie. Met die papieren op zak startte ze uiteindelijk het volgende schooljaar in groep vier, over naar de volgende groep met de voor haar vertrouwde klas.
Onze dochter blijkt onder andere een slecht auditief geheugen te hebben, ze is perfectionist en bang om dingen verkeerd te doen, fouten te maken (angst probleem) en woordvindingsproblemen zijn ook onderdeel van ‘het probleem’. Het klinkt wellicht ‘simpel’, dit zijn echter dingen die je niet eventjes op kan lossen.
Ontwikkeling in groep vier
Ze mocht toch naar groep vier, tussen de eerste en de tweede cito toetsen in groep drie heeft ze een flinke sprong gemaakt. Helaas zijn die cito’s bij onze oudste dochter geen objectieve methode om haar kunnen te meten, door angst en de taligheid van de cito’s is er ‘uitval’ die een ander beeld laten zien als de methode toetsen.
In groep vier krijgt ze twee leerkrachten die haar er echt doorheen helpen, we zien haar groeien! Wederom zie je dat het eerste halfjaar weer lastig is, maar ze trekt weer bij. De leerkrachten krijgen grip op ons meisje, het lijkt te werken in deze klas en met deze leerkrachten! Ze mag wederom weer over naar groep vijf, voor haar super fijn ze hoeft haar plekje in de groep niet op te geven en opnieuw te vechten om haar plekje te vinden. De overgang naar groep vijf is wel tegen onze verwachting in overigens, maar we zijn zo blij en trots dat ze door kan en mag met haar klasgenootjes.
Spraak/taal ontwikkeling in groep vijf
Groep vijf, een groep waar alles wat “taliger” wordt ook rekenen komt in verhalen en zinnetjes en dat is nu precies waar ons meisje moeite mee heeft. Het eerste deel van het schooljaar, van augustus tot en met februari is lastig. Moeilijk omdat alles ‘anders’ is met nieuwe leerkrachten, nieuwe vakken en huiswerk. Maar ook omdat er allerlei onderzoeken lopen in verband met haar gezondheid waardoor ze er wat vaker niet is of later komt.
Kortom, ze lijkt te kort te schieten… dit komt met name voort uit het spraak/taal ontwikkelingsprobleem dat er is. Uitgeschreven sommen als “In de tuin staan 4 rijen met 6 plantjes. Hoeveel plantjes staan er in de tuin?” is voor ons makkelijk, voor onze dochter echt een lastig iets! Zet er gewoon 4 x 6 neer en het gaat al een stuk beter.
Ondanks dat de leerkrachten de toetsen op diverse manieren aanbieden, toetsen in stukjes knippen maar ook waar en hoe ze de toetsen maakt wisselen. Afhankelijk van de toets en de situatie, toch blijft de cito een ‘ding’ of het nu puur de spanning, dus angst is of toch de grote taligheid in de cito’s.
In de toetsen die school doet naar aanleiding van het lesmateriaal gaat het eigenlijk prima, loopt ze met extra instructie redelijk goed door en haalt ze nette resultaten. De cito gaat dus mis… helaas. Op basis van de methode toetsen hebben we vastgesteld dat ze groeit in haar kunnen en dat ze goed genoeg meeloopt en zich ontwikkeld, gelukkig!
Confronterend en lastig
De afgelopen jaren hebben we ontzettend veel gedaan, er zijn zo veel mensen bij betrokken geweest die allemaal hun steentje hebben bijgedragen in het uitzoeken en bepalen van hoe we dingen aan kunnen pakken. Elk nieuw schooljaar is een hobbel, elk jaar lopen we weer tegen van alles aan. Het zijn voor ons meisje lastige jaren… het is nu voor haar ook ontzettend confronterend.
Er zijn dingen die nooit zullen veranderen, het auditief geheugen zal niet veranderen haar leestempo zal ook niet gemiddeld worden en persoonlijk denk ik dat de woordvindingsproblemen ook nooit helemaal zullen verdwijnen, al zal ze daar wel steeds “slimmer” mee om kunnen gaan.
We hebben recent weer een traject doorlopen en zijn samen met school aan het kijken hoe we het beste uit ons meisje kunnen halen, daar schrijf ik binnenkort verder over!
Heb jij of wellicht één van de kinderen ook leerproblemen gehad op school? En hoe gingen jullie en school daarmee om?
Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.
Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!
Mijn dochter heeft een aantal stoornissen en daardoor heeft ze ook een enorm probleem met vooral de sommen met een verhaaltje, maar gelukkig krijgt ze wel de juiste begeleiding! De CITO toetsen trekt niemand op school zich wat van aan, toetsen zijn niet haar ding
Super fijn dat ze zich niets van de Cito’s aantrekken! Ik hoop maar dat ze het bij onze dochter ook niet meer doen…
De sommen in verhaal vorm zijn hier ook een ramp, helaas voor onze dochter is het vanaf groep vijf veel taliger als tot en met groep vier.
Fijn dat school het zo goed doet samen met je dochter!