Bedtijd! Ergens in de avond is het een keer bedtijd, elke dag weer. Voor jezelf weet en voel je dat wel, maar wat is nu de juiste bedtijd voor een kind? Wat is nu eigenlijk de ‘juiste’ bedtijd, bestaat de juiste bedtijd eigenlijk wel?
Wij stoeien al een aantal met de juiste bedtijd, verstandelijk zeggen we ze wordt binnenkort negen dus is het niet te vroeg? Gevoelsmatig is dit het beste…
Het is lastig om een goede bedtijd af te spreken, althans dat vinden wij. Wat is nu goed? Waar doe je goed aan als ouder?
Hoeveel uur slaap heeft een kind nodig?
Om wat meer informatie bij elkaar te verzamelen heb ik me verdiept in bedtijden en aantal uren slaap die nodig zijn. Naast het zoeken op internet heb ik folders bekeken en advies ingewonnen. De adviezen liggen allemaal erg dicht bij elkaar, echter de juiste of perfecte bedtijd voor een bepaalde leeftijd bestaat niet.
Uiteraard zijn er wel indicaties van aantal uren slaap die goed zouden zijn. Hier een overzichtje met het aantal gemiddelde uren slaap.
Waarom hebben kinderen voldoende slaap nodig?
Naast dat je door voldoende nachtrust fysiek uitrust zijn er nog ander zaken die van belang zijn om in je achterhoofd te houden.
Kinderen die onvoldoende slaap krijgen kunnen een groeiachterstand ontwikkelen. Tijdens het slapen maakt de hypofyse groeihormoon aan, als er een chronisch slaaptekort is kan dit tot groeiproblemen lijden.
Naast de lichamelijke groei is slaap ook belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. De hersenen groeien met name tijdens de REM fase van de slaap. Tijdens deze slaapfase groeien de hersenen en worden de gebeurtenissen van de dag verwerkt.
Bedtijd, wat is de juiste tijd?
Tijdens mijn zoektocht naar (onderbouwende) informatie kwam ik verschillendeschema’s en uitleg tegen. Gemiddeld gezien zeggen ze praktisch hetzelfde, soms een half uur tot een uur verschil. Er zijn wat meer ‘plattere’ schema’s zoals deze.
Met een beetje handigheid reken je uit hoe laat je kind dan naar bed zou moeten gaan volgens dit lijstje.
Stel je kind is 6 jaar dan heeft hij of zij zo’n 11 uur slaap nodig, als de wekker s’morgens om 07.00 uur gaat zou je er voor moeten zorgen dat het kind rond 20.00 uur gaat slapen.
Maar er zijn ook schema’s zoals onderstaande, deze komt van zitdazo.be. Met een dergelijk schema hoef je het niet uit te rekenen maar kan je het zo zien. Een dergelijk schema zag ik ook voorbij komen in folders en op andere sites.
*Bron: Zitdazo.be / Slaapinfo.nl / NSWO.nl
Bedtijd, de schema’s passen hier thuis niet!
De dames hier gaan beide om 19.00 uur naar bed, de afgelopen periode hebben we de oudste geprobeerd een kwartiertje later naar bed te laten gaan… maar dat mislukte jammerlijk. Onze dochter van vijf gaat gelijk met haar zus van (bijna) negen naar bed, om 19.00 uur gaan ze naar bed.
Als we het schema hierboven zouden gebruiken betekend het dat onze dochter van vijf om 19.30 uur naar bed zou gaan, dat zou nog wel vol te houden zijn denk ik. De oudste mag volgens het schema om 20.15/20.30 uur naar bed, dat zal voorlopig nog niet lukken vrees ik! Incidenteel is het wel eens zo dat ze later naar bed gaat, maar dat is een uitzondering die vaak nog een paar dagen zijn naweeën heeft.
Nu is onze dochter een uitzondering, een meisje dat altijd moe is en echt wel een uur of twaalf slaap per nacht nodig heeft wil ze het overdag vol kunnen houden. Maar dan nog, als ik in mijn omgeving kijk zie ik echt geen kinderen van de leeftijd van onze meiden die op de tijden van de ‘adviezen’ naar bed gaan.
Vertel, hoe oud zijn jullie kinderen en om welke tijd gaan ze naar bed?
Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.
Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!
Dit is een nuttig artikel.
Dank je!
Als ik naar dat laatste schema kijk, dan klopt dat aardig. Onze dochter van 8 gaat om 20.00 uur naar bed en onze dochter van 10 om 20.30 uur. Ze mogen allebei dan nog een half uur lezen. Rond 7.15 uur staan ze op.
Ze kunnen dan goed hun bed uit. Afspraak is wel dat als ze hun bed niet uit kunnen, de bedtijd een kwartier wordt vervroegd. 🙂
Die afspraak hadden wij met onze oudste, ze mocht iets later naar bed… zou het niet gaan zouden we weer vervroegen, na een week was het al zover. Ze redt het gewoon niet.
Hier is het vaak om 19:30 naar boven en maximaal 20:00 gaan we van haar kamer, en dan gaat de wekker om 7:15 en dit heeft ze ook echt heel hard nodig. Ze is door haar stofwisselingsziekte toch echt een stuk meer moe dan andere kinderen. We merken ook echt dat minder slaap we terug zien op haar weerstand. Toevallig z a t ik ook laatst naar een Hoe laat naar bed toe v schema te kijken.
Wij bespraken het ook met de arts, maar de oudste heeft echt zo’n twaalf uur slaap nodig. Gewoon lekker op tijd naar bed als het nodig is!
onze zoon van 6,5 gaat tussen 19.30-20.00u naar bed.
Doordeweeks gaat de wekker om 7.15u af en dan moeten we hem wakker maken.
In weekend komt hij niet voor 7.30-8.00u en gaat dan tussen 20.00u-20.30u naar bed.
Hij is vanaf baby af aan een klokje rondslaper. Dus schema klopt wel een beetje.
Toen hij net naar school ging deden we hem om 19.00u naar bed, maar dan was hij tot minimaal 21.30u wakker. Nu een halfuur later naar boven en meestal slaapt hij dan om 20.30u
De oudste kan goed laat naar bed en vroeg er weer uit heeft hij altijd al gehad jongste 10 gaat tussen 19:00 en 19:30 naar bed en dan moet ik haar echt om 06:45 wakker maken
Netjes! De oudste kan er dus gewoon een beetje beter tegen, prima toch!
Klopt bij ons wel dit schema..rond 7u in bad en dan rond half 8 naar bed. Is 6 jaar. En dan maken we hem rond 7u wakker voor school of wordt zelf wakker!
Klinkt goed! Mooi passend dus!