Bedtijd, wat is nu de juiste bedtijd voor een kindBedtijd! Ergens in de avond is het een keer bedtijd, elke dag weer. Voor jezelf weet en voel je dat wel, maar wat is nu de juiste bedtijd voor een kind? Wat is nu eigenlijk de ‘juiste’ bedtijd, bestaat de juiste bedtijd eigenlijk wel? 

Wij stoeien al een aantal met de juiste bedtijd, verstandelijk zeggen we ze wordt binnenkort negen dus is het niet te vroeg? Gevoelsmatig is dit het beste…

Het is lastig om een goede bedtijd af te spreken, althans dat vinden wij. Wat is nu goed? Waar doe je goed aan als ouder?

Hoeveel uur slaap heeft een kind nodig?

Om wat meer informatie bij elkaar te verzamelen heb ik me verdiept in bedtijden en aantal uren slaap die nodig zijn. Naast het zoeken op internet heb ik folders bekeken en advies ingewonnen. De adviezen liggen allemaal erg dicht bij elkaar, echter dBedtijd - gemiddelde uren slaape juiste of perfecte bedtijd voor een bepaalde leeftijd bestaat niet.

Uiteraard zijn er wel indicaties van aantal uren slaap die goed zouden zijn. Hier een overzichtje met het aantal gemiddelde uren slaap.

Waarom hebben kinderen voldoende slaap nodig?

Naast dat je door voldoende nachtrust fysiek uitrust zijn er nog ander zaken die van belang zijn om in je achterhoofd te houden.

Kinderen die onvoldoende slaap krijgen kunnen een groeiachterstand ontwikkelen. Bedtijd, te weinig slaap brengt groeiproblemen met zich meeTijdens het slapen maakt de hypofyse groeihormoon aan, als er een chronisch slaaptekort is kan dit tot groeiproblemen lijden.

Naast de lichamelijke groei is slaap ook belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. De hersenen groeien met name tijdens de REM fase van de slaap. Tijdens deze slaapfase groeien de hersenen en worden de gebeurtenissen van de dag verwerkt.

Bedtijd, wat is de juiste tijd?

Tijdens mijn zoektocht naar (onderbouwende) informatie kwam ik verschillende Bedtijd - hoe laat naar bed?schema’s en uitleg tegen. Gemiddeld gezien zeggen ze praktisch hetzelfde, soms een half uur tot een uur verschil.  Er zijn wat meer ‘plattere’ schema’s zoals deze.

Met een beetje handigheid reken je uit hoe laat je kind dan naar bed zou moeten gaan volgens dit lijstje.

Stel je kind is 6 jaar dan heeft hij of zij zo’n 11 uur slaap nodig, als de wekker s’morgens om 07.00 uur gaat zou je er voor moeten zorgen dat het kind rond 20.00 uur gaat slapen.

Maar er zijn ook schema’s zoals onderstaande, deze komt van zitdazo.be. Met een dergelijk schema hoef je het niet uit te rekenen maar kan je het zo zien. Een dergelijk schema zag ik ook voorbij komen in folders en op andere sites.

Slaapschema - bedtijd van Zitdazo.be
*Bron: Zitdazo.be / Slaapinfo.nl / NSWO.nl 

Bedtijd, de schema’s passen hier thuis niet!

De dames hier gaan beide om 19.00 uur naar bed, de afgelopen periode hebben we de oudste geprobeerd een kwartiertje later naar bed te laten gaan… maar dat mislukte jammerlijk. Onze dochter van vijf gaat gelijk met haar zus van (bijna) negen naar bed, om 19.00 uur gaan ze naar bed.

Als we het schema hierboven zouden gebruiken betekend het dat onze dochter van vijf om 19.30 uur naar bed zou gaan, dat zou nog wel vol te houden zijn denk ik. De oudste mag volgens het schema om 20.15/20.30 uur naar bed, dat zal voorlopig nog niet lukken vrees ik! Incidenteel is het wel eens zo dat ze later naar bed gaat, maar dat is een uitzondering die vaak nog een paar dagen zijn naweeën heeft.

Nu is onze dochter een uitzondering, een meisje dat altijd moe is en echt wel een uur of twaalf slaap per nacht nodig heeft wil ze het overdag vol kunnen houden. Maar dan nog, als ik in mijn omgeving kijk zie ik echt geen kinderen van de leeftijd van onze meiden die op de tijden van de ‘adviezen’ naar bed gaan.

Vertel, hoe oud zijn jullie kinderen en om welke tijd gaan ze naar bed?