BeeldschermtijdNog goed weet ik hoe groot mijn verbazing was toen ik een keertje met onze dochter bij de huisarts zat! Die huisarts werd weggeroepen voor een spoedgevalletje en ik zat met een ziek kind in de wachtkamer. Om de tijd te doden downloadde ik even snel een puzzel app voor haar. Met verbazing heb ik zitten kijken hoe behendig en als vanzelf haar vingertjes over het schermpje van mijn smartphone gingen!

De handigheid lijkt er zo ongeveer vanaf kleins af aan als ‘vanzelf’ in te zitten! Anders als leren praten en zindelijk worden lijkt dit ‘beeldschermgedoe’ als vanzelf te gaan!

Beeldschermen…

Behalve een smartphone heb je natuurlijk ook nog de televisie, computer en tablet! Allemaal schermpjes waar je ‘ongemerkt’ zo een aantal uurtjes per dag op kijkt. Als ik naar mezelf kijk, ik werk achter een pc en bloggen wordt ook lastig zonder pc. Maar tegenwoordig lees ik ook boeken en tijdschriften digitaal, dus op mijn tablet!

Soms denk ik, wie ben ik om te zeggen tegen de kinderen dat ze maar een bepaalde tijd achter een beeldscherm mogen zitten. En toch hebben ze beperkte beeldschermtijd!

Kinderen en spelen

Kinderen moeten lekker kunnen spelen en vies worden! Spelen met zand en water, klimmen in bomen en spelen in de speeltuin. Lekker knutselen met papier, lijm en glitters, gewoon lekker met de handen bezig zijn. Ze krijgen nog genoeg tijd achter een beeldscherm in hun leven.

Kan naar de huidige tijd, op school leren ze met een computer te werken. Er gaan toetsen op de computer maar ook oefenen of dingen uitzoeken. Voor therapie zit één van onze meiden ook achter de pc, is het niet om te oefenen is het om dingen uit te werken of op te zoeken. Dan hebben we ook nog de tablet die tegenwoordig vooral voor spelletjes wordt gebruikt in plaats van het educatieve waarvoor ze ooit het huis in zijn gekomen.

Daarnaast is er ook de televisie, ook een beeldscherm… ook de tv telt mee in de beeldschermtijd die we hebben ingesteld. Al moet ik zeggen dat de meiden maar een enkele keer echt televisie kijken, meestal zijn ze lekker aan het spelen.

Beeldschermtijd

BeeldschermtijdNu besef ik me ook goed dat het najaar erg dichtbij is, een nattere en minder fijne tijd om buiten te zijn. Er zal dan ook echt wel minder buiten gespeeld worden en meer binnenshuis gedaan worden. Ergens denk ik dat er dan ook vaker ogen zijn die gericht zijn op een beeldscherm. Maar toch gaan we proberen ons er aan te houden.

Wij hanteren al een poosje een beeldschermtijd van maximaal één uur per dag. Dit is wel exclusief leren en huiswerk maken. Als er een journaal gekeken moet worden voor school dan hoort dat bij het huiswerk. Moet er geoefend worden achter de laptop of tablet dan doen we dat ook gewoon.

Het uurtje per dag is dus voor televisie kijken en spelletjes doen, voor de leuke dingen dus! We hebben dit begin van het jaar ingesteld en het gaat erg goed! De kinderen spelen gewoon meer, al mopperen ze ook wel eens dat ze zich vervelen zoals een echt kind betaamd.

Wat wij wel leuk vinden is dat ze zelf wat bewuster nadenken over wat ze wel of niet willen kijken op televisie. Als er iets op televisie is wat langer duurt als een uur komen ze overleggen. Maar ze maken ook afwegingen, als ik nu niet ‘zomaar’ tv kijk kan ik wel dat programma kijken. Leuk om te zien hoe zij die keuzes wel overwogen maken.

Hoe gaan jullie met ‘beeldschermtijd’ om? Zijn er richtlijnen of afspraken over bij jullie thuis?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

2 comments

  1. Onze kinderen (5 en 8 ) krijgen per week 4 magneetjes . 1 magneet staat voor een half uur computer tijd. die mogen ze inwisselen tussen 15.00 en het avondeten in / in het weekend.
    Tv kijken valt daar buiten , maar na het avondeten blijven alle schermen uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge