Deze middag zit ik met mijn dochters in de auto op weg naar een afspraak, we kletsen wat en luisteren naar de radio. Het journaal komt voorbij, het bericht dat ons opvalt is het feit dat je wel mag bellen en appen op de fiets! Mijn dochter van vier roept direct, mama, die meneer jokt! De oudste roept, dat is gemeen waarom mag het in de auto dan niet? Het is allebei gevaarlijk.

En ik denk dat mijn dochters een punt hebben! Dat werd twee uur later op weg naar huis ook bevestigd, ik had bijna een fietser met een mobieltje in de hand op de motorkap liggen. En nee… niet omdat ik nu zo onstuimig aan het autorijden was!

Ik zag hem al klungelen met zijn telefoon en slingerend op het fietspad rijden, ik dacht dat kan niet goed gaan. Met een lage snelheid benaderde ik hem en ja hoor… midden op de weg fietste in eens een jonge man met telefoon in zijn hand en een knalrood hoofd. Rustig reedt ik achter hem, als ik echt 50 had gereden wat daar is toegestaan had het héél anders kunnen aflopen.

Fietsende kinderen veilig in het verkeer

In de auto krijg je al een bekeuring als je, je mobieltje in de hand hebt. Je hoeft er niet eens mee te bellen, je mag het ding gewoon niet vasthouden. Bellen,whats app of wat dan ook dus al helemaal niet aan te raden. Handsfree bellen mag wel volgens de rijksoverheid, maar ook daarover zijn de meningen verdeeld… je aandacht is niet 100% bij het verkeer.

Verkeersonderzoeksbureau SWOV schijnt onderzoeken te hebben gedaan waaruit blijkt dat er meer bellende fietsers betrokken zijn bij ongevallen, dat zegt toch ook voldoende?

Kortom…. gooi die mobieltjes in de tas, jas of broekzak en neem deel aan het verkeer (of dit nu per fiets, auto of scooter is) en zorg dat je geen ongelukken veroorzaakt!