Blog DingenBlogger zijn is leuk, meestal tenminste! Soms is bloggen ook gewoon stom! Wat je op Veusteveul regelmatig voorbij ziet komen zijn samenwerkingen. Maar verdien ik nu echt geld aan die samenwerkingen? Of hoe doe ik dat nu precies? De afgelopen tijd krijg ik regelmatig vragen hoe ik dat voor elkaar krijg en waarom ik iets wel of niet vermeld op mijn site. Vandaag vertel ik er meer over, eerst even terug in de tijd!

 

Mijn blog

De start

Bloggen is niet iets waar ik een jaartje mee bezig ben, mijn eerste blog schreef ik in 2004. Dat was een hele persoonlijke blog waarvan ik toen niet dacht dat die ooit door veel andere mensen als familie en vrienden zou worden gelezen. Na wat omzwervingen en verandering van verschillende platformen besloot ik in 2014 de blog zoals die was offline te halen. De blog werd steeds vaker gevonden het het voelde niet helemaal ‘goed’ met de foto’s van de kinderen erop en behoorlijk wat details.

Op een gegeven moment was de informatie praktisch niet meer te vinden en foto’s kwamen in Google niet meer bovenwater, kortom… een blije vrouw en moeder! Meer privacy voor de kinderen was mijn doel en dat is gelukt.

Volgende stap

Al met al heb ik het enkele maanden volgehouden niet te bloggen, ondertussen was ik offline al weer begonnen met het schrijven voor mijn toekomstige blog. Maar hoe? En wat? Geen zuivere mamablog meer, maar wel een rode draad op mijn blog. Zonder dat kinderen direct herkenbaar zijn op de site maar wel onderdeel kunnen zijn van mijn hobby.

Meer schrijven als alleen over het moederschap, dat was wat ik wilde! Met de privacy van de kinderen in mijn achterhoofd… maar dan, hoe pak je het aan?

Op een gratis wordpress site ben ik gestart, dat liep fijn en goed en ik vond mijn draai! En dan uit het niets komen er steeds meer mensen naar de site. Ook bedrijven vonden de weg naar Veusteveul!

Vanaf 2015

Vanaf najaar 2015 is Veusteveul naar een eigen domein gegaan! Dat was niet ‘zomaar’ gedaan, lang nadenken, navragen en op zoek naar een goed bedrijf om mijn site te hosten. In november kwam het eerste artikel online op deze site, alle eerdere artikelen die ik mee wilde zijn ook nog te vinden op Veusteveul.nl.

Wat voor mij als kleine hobby begon is uitgegroeid tot een serieuze hobby waarbij ik me soms afvraag is het nog echt hobby of begint het bijna een ‘verplichting’ te worden? Maar voor mezelf heb ik vastgesteld, ik vind het nog steeds leuk om te doen en ik hoef niet… dus een hobby!

In 2016 is de site gaan groeien en dat zien we in de statistieken die langzaam groeien, maar ook bedrijven, verenigingen en organisaties weten Veusteveul steeds beter te vinden!

Samenwerkingen

Het komt steeds vaker voor dat bedrijven en andere organisaties een mail sturen of ik een review wil schrijven van een artikel, een winactie wil uitschrijven of gewoon een leuk artikel wil schrijven. En soms doe ik dat inderdaad, maar lang niet alle vragen doe ik iets mee. Er zijn tijden dat Veusteveul dagelijks een artikel vanuit een samenwerking zou kunnen schrijven en dan werkelijk over van alles en nog wat!

Op de eerste plaats kijk ik of ik het leuk vind om over en voor een bepaald bedrijf of product te schrijven, kortom vind ik het interessant en past het bij mij? Ja? Prima, dan vraag ik wat de wensen zijn, maar ook wat er tegenover staat.

Ik doe al een hoop vrijwilligers werk, maar hier op mijn blog werkt het toch even anders. Niet alleen maar liefdewerk oud papier zeg maar! Uiteraard vraag ik wel aandacht voor zaken, stichtingen en verenigingen die geen winstoogmerk hebben en waarvan ik van mening ben dat ik een bijdrage kan leveren, al is het maar een kleine bijdrage.

Als het om een samenwerking gaat die via een aanvraag is binnen gekomen, staat het altijd onderaan het artikel vermeld!

Hoe werkt dat dan, zo’n samenwerking?

In mijn geval, ik ben een kleine blogger waarbij je nog geen bergen met geld vraagt voor een artikel. Op de eerste plaats is het mijn hobby dus dat hoeft ook niet altijd, maar met enige regelmaat ontvang ik wel een barter vergoeding of mag Veusteveul iets weggeven!

Bartering

Een barter vergoeding is een soort van ‘ruilhandel’, ik krijg een product en daar schrijf ik (mijn eerlijk) mening over. Echter dit doe ik dus niet voor elke aanvraag die ik binnenkrijg! Alleen als het product bij mij, mijn gezin of bij Veusteveul past of het leuk is om weg te geven aan de lezers van Veusteveul. Als ik het weg kan en wil geven wordt het een winactie waarbij ik soms hetzelfde exemplaar heb ontvangen om zelf uit te proberen en soms gaat er alleen iets naar een lezer.

Betaling

Soms ontvang ik een vergoeding in geld voor het schijven van een artikel. Dat is uiteraard leuk, al is het maar om de kosten die mijn hobby met zich meebrengt te dekken. Als er geld betaald wordt gaat dat allemaal netjes keurig op een factuur en Veusteveul heeft een mini administratie waarin ik alles vastleg. Het tarief dat ik hanteer is doorgaans te vergelijken met de formule die Lisanne van Lisanne Leeft online heeft staan. Mocht je blogger zijn kan je het eens doorlezen, het is een handige richtlijn.

Wensen en eisen ~ do follow

Daarnaast spelen de wensen en eisen die gesteld worden ook mee. Stel ik krijg een item wat in de winkel een paar euro kost en dat is het dan, dan ga ik daar geen heel artikel voor schrijven. Er bestaat een kans dat ik het dan opneem in een verzamel artikel waarbij ik leuke, gekregen en te reviewen items benoem maar verder niet.

Wat bij mij ook direct “Nee” oplevert zijn bedrijven die een do follow link als vereisten stellen. Meer info over dit soort linkjes kan je vinden op Blogaholic, zij legt duidelijk uit wat het is en wat het inhoud. Het verbaasd me nog altijd dat er door toch een behoorlijk aantal bedrijven gevraagd wordt om do follow links terwijl we er dan beide slechter uit kunnen komen.

Het is dan ook vaak zo dat als ik bedrijven een tegen voorstel doe om het op de juiste, correcte manier op te pakken niet meer reageren. Hierdoor heb ik de indruk dat ze prima weten dat ze geen ‘juiste’ eisen stellen, maar het toch proberen.

Iets wat ik in het verleden wel eens heb gedaan, die do follow links. Domweg omdat ik niet wist dat het niet mocht… maar dat behoord tot het verleden!

Gevolgen

Wat ik jammer vind is dat ik door mijn standpunt soms opdrachten verlies. De wetenschap dat ik op deze manier problemen voorkom maakt het minder erg. Natuurlijk, voor Veusteveul loop ik wel eens iets mis wat eigenlijkerg jammer is in sommige gevallen.

Wat ik als ‘lastig’ ervaar is dat er toch bloggers zijn akkoord gaan met do follow links. Omdat er bloggers zijn die het wel ‘gewoon’ doen blijven bedrijven het proberen. Daarnaast ervaar ik dat er zelfs ‘platforms’ en ‘bemiddelingssites’ zijn die opdrachten uitzetten met de eis dat er do follow (dus verkeerde links) gebruikt worden.

Persoonlijk vraag ik me dan toch af waarom dergelijke organisaties met deze kennis deze opdrachten dan toch verspreiden.

Wellicht ben ik te braaf… dat is dan maar zo! Gelukkig hoef ik niet te leven van de inkomsten op mijn site!

Hoe ervaar jij als blogger samenwerkingen en gebruik jij do follow links?
Als je geen blogger bent, vindt je het hinderlijk de berichten waarbij een samenwerking naar voren komt?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

9 comments

 1. Ik werk absoluut niet met do follow linkjes. Omdat ik met een mediabureau werk (niet exclusief) mag het niet eens. Zij willen dat mijn site kwalitatief blijft en dat wil ik natuurlijk zelf ook. Overigens vind ik de formule van Lisanne niet echt relevant meer, maar dat is een ander verhaal.

  1. Karen, ben benieuwd naar hoe jij de prijs bepaald voor iets… ik vindt de leidraad van Lisanne voor mij als kleine blogger prettig. Ben erg benieuwd!

   Heel goed van het mediabureau dus! Ik werk helemaal niet via bureaus, nog niet. Veusteveul.nl is nog niet interessant voor hen verwacht ik.

 2. Leuk om te lezen hoe jou vergaat als blogger met samenwerkingen! Het ligt inderdaad ook erg aan het mediabureau. Sommige eisen zelfs dat je er bij zet dat het om een samenwerking gaat. Dat zijn de fijnste!

  1. Als het een samenwerking is vermeld ik dat ook altijd inderdaad!

   Als Veusteveul.nl interessant genoeg wordt ooit is een mediabureau wel interessant en goed zo te lezen!

 3. Hier ook hoor! Geen do follow, dan maar geen opdracht. Jammer maar helaas. Vind jammer dat de meeste mediabureaus er pas zijn voor 5000+ bezoekers. Ik groei hard en kan best wat hulp gebruiken 🙂

  Ik hanteer zelf ook de regel van Lisanne Leeft, hoor graag als er andere ideeen zijn.

  1. Klopt met do follow… wat ik verschrikkelijk jammer vind is dat er teveel bloggers wel dergelijke samenwerkingen aangaan.

   De ideeën klopt, dat heb ik ook wel inderdaad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge