Body shaming, nee... ik hou weer van mezelf, aldus MaureenBody shaming, een hot item de laatste tijd. Maar wat is body shamig eigenlijk? Body shaming is negatieve kritiek hebben, kritiek die ongepast is op iemand anders of op je eigen lichaam. Gelukkig heb ik het de laatste jaren weinig meegemaakt. Of ik merk het gewoon niet ;-). Ik zwem zelf twee keer per week en op mijn tijdstip komt er vaak een vast clubje oudere heren en dames. Altijd super gezellig en er wordt geregeld een praatje gemaakt. Zo vertelde een dame mij dat er een dikke man was, die niet meer durfde te zwemmen in het recreatiebad, omdat hij vaak nare opmerking te horen kreeg. Ik schrok daar best van, want mij maakt het eigenlijk niet uit waar ik zwem als ik maar zwem. Ik vind het dan ook vreselijk dat iemand zo onderuit gehaald wordt, dat hij daarom bepaalde plekken vermijd. We kregen het erover hoe ik hier mee om ging en of ik er geen last van had dat mensen in het zwembad naar mij keken.

Ik keek haar aan met een verbaasd gezicht en ze vroeg zie je dat niet? Jawel, maar ik heb dat eigenlijk nooit aan mijn gewicht gekoppeld. Ik dacht serieus dat ze keken wat een leuke vrouw. Ik heb zelf nog geknipoogd naar sommige van deze mannen en vriendelijk gelachen naar de vrouwen ;-). De vraag is dan ook kijken mensen, omdat je dik bent, omdat daar een mooie vrouw staat met een lieve uitstraling of omdat mijn tankini zo leuk is? Ik weet het niet en zal er waarschijnlijk ook wel nooit achter komen.

Imperfectie maakt uniek

Body shaming, zwemmen, waarom niet!Ik heb me geregeld afgevraagd waarom mensen willen body shamen. Wat mij vaak opvalt is dat mensen het doen om er zelf beter van te worden. Als jij alles en iedereen die dik is verslijt als ongezond, dan hoef je zelf niet naar je eetpatroon te kijken of je alcohol gedrag. Nee, je kan jouw eigen onzekerheid projecteren op een ander.

Dat we inmiddels weten dat niet alle dikke mensen ongezond eten (en ook al doen ze dat wel, hun leven hun keus) dat vergeten we gemakshalve even. Want kijken naar je eigen imperfectie is natuurlijk hartstikke eng! Maar waarom? Juist imperfectie maakt iedereen uniek en anders, toch maken heel veel mensen zich schuldig aan body shaming.

Ook dikke mensen hoor ik geregeld nare opmerkingen maken over dunne dames. Waarom? Denk ik dan. Dun en dik, lang en kort, blank en donker. Hoe mooi is het dat we zo’n gemêleerde wereld hebben.

Dik is ook maar gewoon een woord

Wat ik niet raar vind, maar wel heel bijzonder 😉 is dat we begrippen als lang en kort wel oké vinden, maar dat er op het woord dik zon taboe ligt. Dat wordt dan volslank genoemd of chubby, ik noem het gewoon dik. Sinds ik dik als een gewoon woord ben gaan benaderen is mijn leven een stuk leuker geworden moet ik zeggen.

Body shaming, wat vinden de kinderenMijn kinderen zeggen geregeld mijn mama is dik en ik beaam dat. Vaak zeggen ze er ook achteraan dat ik lekker zacht ben, maar wel een dikke kont heb en ook dat klopt, daar kunnen we gewoon niet om heen. 😉 Juist door met compassie naar jezelf te kijken en de nodige humor te gebruiken, maak je dat het woord dik minder beladen is. In mijn werk hoorde ik ook wel eens kinderen jij bent dik, het eerste wat ik dan denk is “oefff, ze mankeren gelukkig niets aan hun ogen” 😉 de ouders zie je door de grond zakken van ellende. Ik antwoord dan, “Ja, dat klopt! Maar ik kan zo goed knuffelen! Kinderen constateren iets zonder waardeoordeel daar kunnen we als volwassenen nog wat van leren.

Dik en woest aantrekkelijk

En dan heb je ook nog jezelf body shamen. Waarom zou je jezelf naar beneden halen. Tuurlijk, ik maak ook wel eens een grapje over mijn postuur. Maar als ik in de spiegel kijk, zie ik een mooie vrouw. Toch is het in het verleden ook wel eens heel anders geweest.

Als kind ben ik een tijdje heel erg gepest. Ik had naast dat ik dik was ook nog eens gehoorapparaatjes, een bril en een zieke moeder. Dat maakte dat soms de pesterijen hoog opliepen. Tijden heb ik gedacht dat ik het niet waard was, ik zag geen enkel positief punt bij mezelf. Tot ik voor mezelf besloot, dit kan zo niet langer meer. Ik sport, ik eet gezond en ja ik ben dik. Wat is het probleem?

Aan de tips in het volgende hoofdstuk heb ik heel veel gehad. Samen met een psycholoog en hoe gek het ook klinkt een diëtiste heb ik mijn eigenwaarde terug gekregen. Voor mij was het belangrijk dat ik gezond leefde en die bevestiging kreeg ik. Een hele tijd is het goed gegaan tot ik ziek werd. Toen zakte mijn zelfvertrouwen weer even tot het nulpunt en moest ik weer opzoek naar mezelf.

Onze dochter stond voor de spiegel en ik hoorde haar zeggen mama maakt deze jurk niet dik. Toen zag ik dat ik onbewust toch weer mijn gedrag aan haar had doorgegeven. Wederom ben ik in gesprek gegaan met een psycholoog en dat heeft voor mij ontzettend verhelderend gewerkt. Ik zie nu weer Maureen zoals Maureen is. Dik maar woest aantrekkelijk 😉 een doorzetter, loyaal en ik ben met recht trots op hoe ik mijn wegen bewandel.

Tips bij body shaming en selflove

 • Schrijf elke dag 3 punten op waar je dankbaar voor bent, focus op wat er is, niet op wat er in jou ogen niet is. Zie je de geluksmomenten dan zal je je ook gelukkiger voelen.
 • Laat andere mensen opschrijven wat ze in je waarderen. Ik heb van mijn kinderen prachtige mooie complimenten gekregen, die ik er nog geregeld bij pak.
 • Oordeel niet te snel. Misschien eet die dikke vrouw wel voor het eerst in maanden een ijsje. Prima dat ze dat openbaar doet. Daar hoef jij niets van te zeggen. Dat dunne meisje die veel sport heeft niet meteen een eetstoornis, maar komt gewoon niet zo snel aan. Die man die jij buiten onverzorgd rond ziet lopen is misschien voor het eerst in 2 weken na een fikse griep weer buiten. Hetgeen wat ik hier mee wil zeggen is dat niet alles is wat het lijkt. Niet elk dik persoon eet ongezond en niet elk dun persoon is gezond. Oordeel niet voor je de feiten kent.

En mijn grootste tip is wel, accepteer en respecteer elkaar. Kijk met compassie en liefde naar jezelf en naar een ander. Heb lief en oordeel wat minder hard. Want alleen jij kan jouw blik op een ander veranderen.

Hoi! Ik ben Maureen, ik woon samen met mijn man en onze tweeling en zoals je weet… alle wijzen komen uit het oosten ;)! Ik ben dol op lezen, schrijven, bakken, koken, winkelen, zwemmen en dan het liefst met nagellak op (dan voel ik me net een zeemeermin).

Een leuk weetje, ik heb een grote voorliefde voor vintage jurkjes met petticoat. Voor ik ziek werd 2,5 jaar geleden werkte ik vol overgave en passie als pedagogisch en beleidsmedewerkster in de kinderopvang. We zijn dan hier thuis ook graag creatief bezig en knutselen er gezellig op los.

6 comments

 1. Wat een super artikel! Ik ben zelf nog veel te vaak onzeker over mijn gewicht en heb heel erg lang rondgelopen met het idee dat niemand me ooit aantrekkelijk zou kunnen vinden omdat ik dik en dus lelijk was. Onzin natuurlijk, maar zoiets zit heel diep. Op het moment dat ik mezelf meer ging accepteren dacht ik ineens ook niet meer dat iedereen naar me keek en iets van me vond. Maar het is moeilijk om dat gevoel vast te houden, jouw artikel maakt dat ik er weer eens even meer bij stil gaan staan om positief te denken. Bedankt daarvoor!
  Anne onlangs geplaatst…6 mooie gevlochten en opgestoken bruidskapselsMy Profile

  1. Jij bedankt voor je mooie woorden. Dit is waarom ik wil bloggen. Het is zo jammer dat dik vaak geassocieerd wordt met lelijk, want voor mij gaan die twee absoluut niet samen. ik hoop dat je je positieve gedachten weer gaat oppakken want je bent het dubbel en dwars waard.
   Maureen onlangs geplaatst…Body shaming of loving?My Profile

 2. Wat een mooi artikel! Ik ben het ook helemaal met je eens over het woord ‘dik’, en dat daar zo’n taboe rond hangt. Dat geeft het woord ook een soort van macht; mensen gebruiken het op een negatieve manier, of nog erger… om ermee te kunnen kwetsen. ‘Ik ben blond’ of ‘ik ben brunette’ heeft ook geen negatieve bijklank, dus waarom zou ‘ik ben dun’ of ‘ik ben dik’ dat wel moeten doen? Hoe dan ook ben ik nog steeds aan het werken aan op een positieve manier naar mezelf te kijken. Jouw artikel geeft alvast een enorme boost. Echt tof!

  1. He Sarah,

   Bedankt voor je mooie woorden. Ik ben blij dat ik mag meewerken aan een stukje zelfacceptatie. ik las net jou blog over je dieet verleden en hoop dat project s gaat slagen. Maar ik hoop vooral dat je gelukkig gaat worden met jezelf. want je bent echt prachtig.
   Liefs Maureen
   Maureen onlangs geplaatst…Tea Topic #120 ~ Geloof jij in toeval?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge