Borstkanker is geen spelletje!Het is weer zover? Ja… er is weer een Breast Cancer Awareness Game die rond gaat op Facebook. En dit keer had ik het niet direct in de gaten! Dit keer mag je meedoen aan Masterchef, vond je een eekhoorn in je auto, heb je voetschimmel of hebben je BH’s voetjes gekregen. Dit soort ‘awareness’ berichten krijgen aandacht, maar dat is ook het enigste wat je ermee bereikt!

Breast Cancer Awareness game 2016

Het is niet de eerste keer dat er een Breast Cancer Awareness game het internet op is geslingerd. Zelfs in het zelfde format is het al eens voorbij gekomen! Er wordt niet eens een rekeningnummer van PinkRibbon of KWF bij geplaatst, als iemand dit zo nodig online wil zetten, prima… maar lever dan complete informatie!

Om te beginnen…

Iemand plaatst een wat vage maar soms wel aannemelijke tekst op zijn Facebook. Als je reageert of het leuk vindtkrijg je een uitgebreid bericht terug dat je geen kant op kan en mee moet doen.

Wat krijg je dan?

Je krijgt dan onderstaande tekst of een afgeleide ervan toegestuurd!

“Haha Tja je had maar niet moeten reageren op mijn status of deze moeten liken. Hahaha! Nu moet jij één van de volgende keuzes als jouw status posten. Dit is het 2016 Breast Cancer Awareness game. Wees geen slechte verliezer. Iedereen kent wel iemand die deze strijd moe(s)t voeren! Kies gewoon een van de volgende statussen:
1. Ik vond net een eekhoorn in mijn auto!
2. Ik gebruikte net mijn kinderen als excuus om onderuit een snelheidsboete te geraken.
3. Hoe kan je van voetschimmel afgeraken?
4. Al mijn BH’s zijn weg!
5. Ik denk dat ik net online ben ingegaan op een huwelijksaanzoek?!
6. Ik heb beslist geen ondergoed meer te dragen.
7. Net bevestigd: ik word (opnieuw) mama/papa!
8. Ik mag auditie gaan doen bij The Voice!
9. Ik mag meedoen in de nieuwe reeks van Master Chef.
10. Ik ga een aapje als huisdier nemen!
11. Ik deed het net in mijn broek!
12. Ik ben serieus kont implanten aan het overwegen!
13. Ik won net €500 met een krasbiljet!
14. Komende kerstperiode verhuizen wij definitief naar …
15. Mayonaise op een boterham met pindakaas is zoooooo lekker!
16. Ik ga meedoen met Komen Eten! Whoop whoop.
Post geen uitleg. Sorry, ik ben er ook ingetuind. Ik kijk al uit naar jouw post. Don’t let the secret out! En denk eraan: ‘t is voor de 2016 Breast Cancer Awareness.” Go Pink”

Dan komt dit bericht dus binnen in je privéberichten en soms openbaar in de tijdlijn van de plaatser van het eerste bericht. Vervolgens zie je dat mensen inderdaad hetzelfde op hun eigen tijdlijn plaatsen, wellicht met de beste bedoelingen… maar niemand heeft er iets aan!

Borstkanker is geen spelletje!

Met het spelletje dat je op Facebook speelt help je niemand! Als je werkelijk iets wil bijdragen doneer dan geld aan Pink Ribbon of het KWF. Wat je ook kan doen is iemand met (borst)kanker bijstaan, helpen en steunen waar nodig!

Mocht je er toch graag een spelletje van maken, zet dan op zijn minst de rekeningnummers voor donatie in het bericht of stort zelf een bedrag per persoon die op jou ‘spelletje’ reageert! Als je dat laatste doet kom ik reageren… heel vaak!

Eerder dit jaar deelde ik al een bericht van Rebecca Wilkinson een mooie, sterke vrouw die kanker heeft overleefd en in alle puurheid haar verhaal verteld. Een prachtige vrouw, met een indrukwekkend verhaal en stevig statement! Ook hebben we een Nederlandse moeder die indruk op me heeft gemaakt, namelijk Merel Cattenstart!

Impact van borstkanker

Het heeft een grote impact, jonge vrouwen staan midden in het leven. Werk, actief sociaal leven en in veel gevallen hebben ze een gezin met relatief jonge kinderen. Er ontstaan veel vragen hoe zal de impact zijn op werk en je drukke leven? Kan de kinderwens nog vervuld worden? Als je kinderen hebt, kan je de kinderen zien opgroeien? Hoe gaat je omgeving ermee om?

Feiten en cijfers

Eén op de zeven vrouwen krijgt borstkanker! In 2015 waren er 17.000 diagnoses van borstkanker, ongeveer 3.200 mensen overlijden aan de gevolgen van borstkanker. Nog best veel dus!

Borstkanker in cijfers*

♥ In 2015 werd bij ruim 17.000 mensen borstkanker vastgesteld, bij 16.991 vrouwen en bij 108 mannen.
♥ Komende jaren zullen de aantallen groeien, verwachting is dat het tot 20.000 zal stijgen in 2020.
♥ Er zijn in Nederland meer dan 150.000 mensen die borstkanker hebben of hebben gehad.
♥ Bijna 20% is jonger dan 50 jaar.
♥ Ruim 80% is 50 jaar of ouder
♥ Bijna 27% is 70 jaar of ouder
♥ 86% van de vrouwen is 5 jaar na de diagnose nog in leven.
♥ 77% van de vrouwen is na 10 jaar nog in leven.
♥ De overlevingskans is gestegen met 1% per jaar.
♥ Borstkanker is doosoorzaak nummer 1 bij vrouwen tussen de 35 en 55 jaar.
♥ Bij 20% van de patiënten komt borstkanker in de familie voor.
♥ Bij 5 tot 8% van de patiënten is er sprake van erfelijkheid.

* Deze cijfers gelden voor Nederland
Bron: Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door IKNL© [juni] 2016, www.cijfersoverkanker.nl

Mijn mening

zoals al aangegeven heb ik helemaal niets met al die zogenaamde ‘spelletjes’of hoe je het ook noemen wil op internet. Jaren geleden was er een drankspel, later ging je op vakantie, vertelde je de kleur van je bh op internet en ook al eens eerder dus het spelletje dat nu ook op internet rond gaat.

Mijn advies is dan ook… zie je zoiets, negeer die handel! Niemand heeft er iets aan mits er geld voor over wordt gemaakt!

Feit is dat er aandacht ontstaat, dat zie je maar in dit artikel. Maar persoonlijk vindt ik de berichten op Facebook geen vorm van positieve aandacht. Ik ben van mening dat als je steun wilt geven voor een bepaald doel je er echt iets aan moet doen en niet klakkeloos iets op internet moet zetten.

Doneer, koop een item waarmee je de bewuste organisatie steunt of help iemand echt op zijn of haar weg. Zelf koop ik al jaren de armband van Pink Ribbon. Ook doneren wij elk jaar aan goede doelen, dit is wisselend en ja, ook Pink Ribbon en KWF zijn daar al ooit de goede doelen voor geweest.

Kortom, als je iets wil doen… doe dan iets wat er echt toe doet!

Heb jij het ‘borstkankerspelletje’ voorbij zien komen? Wat vindt jij ervan?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

1 comment

  1. Goed verhaal zo eens. Aandacht is goed, maar niet op deze kinderachtige manier. Doe je hier aan mee, omdat je zelf in je omgeving iemand verloren hebt tegen borstkanker, dan kun je dat beter schrijven. Hou het persoonlijk. Bereik je meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge