Broodtrommel_lunch op schoolWat ik met enige regelmaat hoor is “Ik hoor van mijn zoon/dochter dat je dochter altijd lekkere dingen in haar broodtrommel heeft, wat doe je erin?”. In mijn beleving maken we het niet zo bijzonder en is het ook niet super gevarieerd bijvoorbeeld, maar het is niet alleen maar een sneetje brood met worst of kaas!

Naar aanleiding van de bevindingen van kindjes uit de klas deel ik hierbij dan mijn ideeën en tips als het gaat om het vullen van de lunch of broodtrommel van de kinderen! Een jaar geleden schreef ik er ook over en plaatste ik veel foto’s die ik gedurende het vorige schooljaar heb gemaakt.

Wat stoppen wij in de broodtrommel?

Als eerste, het is geen Bento (mocht je het niet kennen, google even op Bento lunch Broodtrommel_lunch op schoolbijvoorbeeld en je weet niet wat je ziet!) niveau lunch die ik in de broodtrommel stop hoor. Maar onze meiden zijn tevreden!

We proberen het afwisselend te houden, al willen ze eigenlijk altijd een sneetje brood met vleeswaren of kaas en komkommer. Af en toe willen ze een sneetje krentenbrood of een krentenbol. Daarnaast zijn ze gek op druiven, dus die zitten er ook regelmatig in!

Wat heb ik de kinderen al wel eens meegegeven:

– boterham met vleeswaren of kaas
– krentenbrood
– mini kerststol (rond kerst)
– krentenbol
– pannenkoek
– ontbijtkoek, per stuk verpakt of gewone in een leuk figuurtje (dmv koekjesvorm)
– komkommer (schijfjes, figuurtjes van koekvormpjes of ik maak patatjes van)
– saté prikker met fruit of kaas/worst/augurk
– fruit (werkelijk vanalles, als het maar ik stukjes kan)
– babybel
– kwark stick
– kaas (kaas of patatjes)
– gedroogd fruit
– eierkoek (met wat boter er tussen)
– rijstwafels (soms met zo’n chocolade of yoghurt laagje)
– stukjes (grill)worst
– augurk met boterhamworst er om
– blok kaas met stukje augurk of uitje erop
– wrap met wat kruidenkaas, ham en komkommer (of net wat er in huis is)

Broodtrommel_lunch op schoolDit is wat ik zo op kan schrijven, dat ik me nog kan herinneren als wat er al wel is mee is gegaan naar school in de broodtrommel! Er is uiteraard nog veel meer in de broodtrommel te stoppen.

Naast de broodtrommel krijgen ze ook fruit mee, dat verschilt sterk van wat er verkrijgbaar is maar ook wat er betaalbaar is. In de winter is de afwisseling wat dat betreft minder groot als in het voorjaar en de zomer.

 

Waarom niet gewoon twee sneetjes brood?

Broodtrommel_lunch op schoolIets anders dat vaak gezegd wordt, “Ach, gewoon twee sneetjes brood kan toch ook?” Of, “nou die van mij krijgen gewoon brood, doe ik s’avonds en dan heb ik er in de ochtend geen werk meer aan.”

Iedereen moet zelf weten wat ze doen, willen doen of kunnen doen. Onze meiden eten niet verschrikkelijk graag brood, door ze andere producten aan te bieden eten ze voldoende om door te kunnen tot de volgende maaltijd. Daarnaast is het gewoon leuk als je op school je broodtrommel openmaakt en er weer gevarieerd eten in zit.

Broodtrommel_lunch op schoolOoit wil ik voor de meiden nog RVS broodtrommels met vakjes, lijkt me ideaal! Maar het is me wat te kostbaar op dit moment. Ze schijnen echt jaren mee te gaan, misschien binnenkort toch eens aanschaffen.

Wat geef jij je kind(eren) mee in de broodtrommel?
Heb je nog leuke ideeën voor ons?

 

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

15 comments

 1. Voor mij duurt het nog lang voordat ik dit kan aanbieden. Maar wat superleuk gedaan! Ik word al blij van de foto’s die je plaatst. Voor je kinderen dus ook erg leuk.
  In al die jaren dat ik voor de klas heb gestaan, heb ik ouders dit niet zien doen.

  1. Er zijn wel dingen die ze wel mag hebben toch? Hier gaat standaard komkommer mee bijvoorbeeld, misschien niet de afwisseling die ze hier krijgen maar een klein beetje variatie is al leuk 🙂

 2. Leuk en herkenbaar :D.
  Hier doen we altijd 2 sneedjes boterham, en dan vullen we aan met babybel of komkommer, een yoghurtje, druifjes, kaasblokjes, … .
  Ik vind het elke ochtend zo fijn om zijn lunchtrommel samen te stellen (even een sidenote: jules gaat amper 3 weken naar school, dus ‘t is allemaal nog pril :D.)

  1. Leuk!! Dat hou je wel vol, als ik eens een keertje wat minder variatie in huis heb dan vragen ze al waar de lekkere dingen blijven… dus als ik ‘verslap’ grijpen ze zelf wel in 😉

 3. Wat ziet dat er gezellig uit! Leuk met die hartvormige bakjes. Die ga ik onthouden. Het valt mij vaak op hoeveel kinderen er geen fruit mee hebben ‘s ochtends. Mijn dochter klaagt altijd dat al die andere kinderen echt niet elke dag fruit mee hebben en ook wel eens iets lekkers. Gelukkig overdrijven kinderen nooooit. 😉

  1. Dat hoor ik ook wel eens inderdaad, er schijnen een aantal kinderen erg regelmatig koekjes of soms zelfs snoepjes mee naar school te krijgen als tussendoortje om 10.00 uur maar ook voor de lunch.

   Het blijft me verbazen, zelfs als school er nadrukkelijk om vraagt om het bij gezonde producten te houden.

 4. Bij het zien van deze broodtrommels zou ik ook zo weer op school willen zitten! jee wat ziet dat er gezellig uit. Mooi ook die variatie. Wij variëren hier ook met de twee oudsten maar ZO als deze foto’s…kunnen wij niet aan tippen. Ik kan me de reactie’s van andere kids heel goed voorstellen. Leuk! bedankt voor de tips .

 5. Hartstikke leuk 🙂 Ik maak voor mijzelf ook een feestje van de lunchbox, als ik genoeg tijd heb. Wat mij goed beviel, en misschien ook wel iets voor je kinderen is, is een wrap met kaas en groenten, dubbelgevouwen in de pan ‘gebakken’, als een soort van tosti. Ik deed er dan tomatenstukjes, mais en ui en geraspte kaas in, en dat is koud ook heel lekker te eten. Het heet een quesadilla.
  En een augurkje met een stukje kipfilet er om hen, of mini-tomaatjes, en zelf ben ik ook erg fan van amsterdamse uitjes 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge