Broodtrommel gevuld met brood, komkommer, druiven, ontbijtkoek en kwark stickWat ik met enige regelmaat hoor is “Ik hoor van mijn zoon/dochter dat je dochter altijd lekkere dingen in haar broodtrommel heeft, wat doe je erin?”. In mijn beleving maken we het niet zo bijzonder en is het ook niet super gevarieerd bijvoorbeeld, maar het is niet alleen maar een sneetje brood met worst of kaas!

Naar aanleiding van de bevindingen van kindjes uit de klas deel ik hierbij dan mijn ideeën en tips als het gaat om het vullen van de lunch of broodtrommel van de kinderen! Een jaar geleden schreef ik er ook over en plaatste ik veel foto’s die ik gedurende het vorige schooljaar heb gemaakt.

Wat stoppen wij in de broodtrommel?

Als eerste, het is geen Bento (mocht je het niet kennen, google even op Bento lunch Krentenbol, babybel, druiven, komkommer en gedroogd fruitbijvoorbeeld en je weet niet wat je ziet!) niveau lunch die ik in de broodtrommel stop hoor. Maar onze meiden zijn tevreden!

We proberen het afwisselend te houden, al willen ze eigenlijk altijd een sneetje brood met vleeswaren of kaas en komkommer. Af en toe willen ze een sneetje krentenbrood of een krentenbol. Daarnaast zijn ze gek op druiven, dus die zitten er ook regelmatig in!

Wat heb ik de kinderen al wel eens meegegeven:

– boterham met vleeswaren of kaas
– krentenbrood
– mini kerststol (rond kerst)
– krentenbol
– pannenkoek
– ontbijtkoek, per stuk verpakt of gewone in een leuk figuurtje (dmv koekjesvorm)
– komkommer (schijfjes, figuurtjes van koekvormpjes of ik maak patatjes van)
– saté prikker met fruit of kaas/worst/augurk
– fruit (werkelijk vanalles, als het maar ik stukjes kan)
– babybel
– kwark stick
– kaas (kaas of patatjes)
– gedroogd fruit
– eierkoek (met wat boter er tussen)
– rijstwafels (soms met zo’n chocolade of yoghurt laagje)
– stukjes (grill)worst
– augurk met boterhamworst er om
– blok kaas met stukje augurk of uitje erop
– wrap met wat kruidenkaas, ham en komkommer (of net wat er in huis is)

Sate prikker met kaas, boterhamworst en augurk verder nog komkommer en druiven!Dit is wat ik zo op kan schrijven, dat ik me nog kan herinneren als wat er al wel is mee is gegaan naar school in de broodtrommel! Er is uiteraard nog veel meer in de broodtrommel te stoppen.

Naast de broodtrommel krijgen ze ook fruit mee, dat verschilt sterk van wat er verkrijgbaar is maar ook wat er betaalbaar is. In de winter is de afwisseling wat dat betreft minder groot als in het voorjaar en de zomer.

Waarom niet gewoon twee sneetjes brood?

Broodtrommel lunch kind voor op schoolIets anders dat vaak gezegd wordt, “Ach, gewoon twee sneetjes brood kan toch ook?” Of, “nou die van mij krijgen gewoon brood, doe ik s’avonds en dan heb ik er in de ochtend geen werk meer aan.”

Iedereen moet zelf weten wat ze doen, willen doen of kunnen doen. Onze meiden eten niet verschrikkelijk graag brood, door ze andere producten aan te bieden eten ze voldoende om door te kunnen tot de volgende maaltijd. Daarnaast is het gewoon Meloen, boterham, kwark, komkommer en gedroogd fruitleuk als je op school je broodtrommel openmaakt en er weer gevarieerd eten in zit.

Ooit wil ik voor de meiden nog RVS broodtrommels met vakjes, lijkt me ideaal! Maar het is me wat te kostbaar op dit moment. Ze schijnen echt jaren mee te gaan, misschien binnenkort toch eens aanschaffen.

Wat geef jij je kind(eren) mee in de broodtrommel?
Heb je nog leuke ideeën voor ons?