In ons stadje, Wageningen zijn volgens mij vanaf het nieuwe schooljaar nog maar een klein aantal scholen met het zogenaamde ‘traditionele’ lesrooster. Nog maar een beperkt aantal scholen waarbij de kinderen tussen de middag naar huis gaan, de laatste dagen hoor ik nogal wat mensen die het geen goed idee vinden voor de kinderen. Eerlijk is eerlijk, drie jaar geleden dacht ik ook wel even “Is dit wel zo’n goed idee?”. Maar ik moet bekennen, wij willen niet meer terug!
Drie jaar geleden toen onze jongste begon op de basisschool ging het continurooster van start, het vijf gelijke dagen principe werd gekozen. Dit gebeurde niet zomaar, er waren overleggen, een infoavond met sprekers en een enquête. Natuurlijk waren er ook wat issues ten opzichte van de leerkrachten, geen pauze meer tussendoor en geen tijd om nog even iets voor de middag voor te bereiden.
Het ‘oude’ rooster
Voor het continurooster haar intrede deed op school was er een zogenaamd ‘traditioneel’ rooster waarbij de onderbouw minder uren naar school ging als de bovenbouw. Elke dag om 8.30 uur naar school, tussen de middag naar huis en om 15.15 uur weer klaar met school. Tussen de middag werd er thuis of tijdens het overblijven gegeten, dat was een keuze.
Onderwijstijd
Als ik het me goed herinner was er nog even een soort van tussenfase waarbij de uren die leerlingen maakte op orde konden komen. Met de wijziging van het lesrooster zouden het aantal verplichte lesuren wat in gedrang komen.
Een kind moet op de basisschool in de eerste vier schooljaren minimaal 3.520 uur onderwijs krijgen, in de vier opvolgende jaren moet er 3.760 uur onderwijs genoten worden. Gezien het feit dat er 7.520 uur onderwijs verplicht is gedurende de basisschoolperiode heeft de school nog 240 die ze naar eigen inzicht mogen verdelen over de onderbouw en bovenbouw.
Er zijn scholen die meer onderwijsuren hebben, dit mag aangezien er geen maximum aantal onderwijsuren zijn vastgesteld.
Continurooster
Sinds drie jaar gaan de kinderen op onze school naar school volgens het ‘5-gelijke dagen model’, ondanks dat ik gestemd had voor het continu rooster op deze manier te zijn moest ik even schakelen. Er was namelijk wat weerstand destijds en onder de ouders en leerkrachten was het sterk wisselend wat betreft de voorkeuren. Zelf had ik het idee dat het allemaal niet zo snel zou gaan als dat ik had gewenst. Na een ‘overgangsperiode’ werd er drie jaar geleden gestart met het continurooster.
Elke schooldag gaan de kinderen van 08.30 tot 14.00 uur naar school. Tussen de middag is er een half uur pauze, tijdens de pauze wordt er geluncht en gespeeld zodat het echt een onderbreking is.
Voor & Nadelen
De voordelen van het continurooster zijn er wat ons betreft meer als de nadelen, gelukkig maar! Ik begin met de mogelijke nadelen die gezinnen kunnen ondervinden van het continurooster, dan kan ik namelijk positief afsluiten!
Nadelen continurooster
- Je hebt geen zicht op wat er precies gegeten en gedronken wordt.
- Het uurtje ‘los’ van school is weg, de kinderen hebben geen onderwijs maar zijn wel op school.
- Werktijden voor ouders wijzigen wellicht, net als eventuele opvang voor de kinderen.
- Jonge kinderen zijn lang op school, je kan de jongste kleuter niet zo makkelijk de middag thuis houden.
- Er moet veel mee naar school, naast de gebruikelijke schoolspullen ook een lunch, 10 uurtje en genoeg te drinken.
Voordelen continurooster
- Het is duidelijk voor de kinderen, de duur van elke schooldag is gelijk.
- Geen haast tussen de middag, het uurtje tussendoor was relatief kort wat ons betreft.
- Elk kind blijft op school, de kinderen zijn in deze gelijk.
- Kinderen hebben na school meer tijd voor spelen, sporten of wat dan ook.
- De ouders hoeven niet heen en weer tussen de middag.
- Kinderen hoeven niet te schakelen tussen thuis en school, ze blijven in dezelfde situatie.
Wij…
Voor geen goud zouden wij terug willen naar de oude situatie, de kinderen hebben veel meer rust. Geen vragen meer moeten we één of twee keer vandaag? Geen gehaast tussen de middag en elke middag hebben ze het idee vrij te zijn. Er is meer tijd voor spelen, hobby’s en sport en ik kan zelf meer bij de kinderen zijn door onder schooltijden (door te kunnen) werken.
Nu moet ik wel zeggen in Wageningen zijn de meeste dingen die naast school lopen inmiddels zo ingedeeld en gepland dat het mooi aansluit bij de scholen met continuroosters.
Wat heeft jouw voorkeur? Een ‘gewoon’ lesrooster of continu?
Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.
Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!
Geef een antwoord