Lion - filmposterAl weken stond er een uitje met vriendinnetje José gepland, vrijdag besloten we naar de film te gaan. We reserveerde kaartjes voor zaterdag voor de op waarheid gebaseerde film Lion. Een dramafilm over een van origine uit India afkomstige man die geadopteerd is door een Australisch echtpaar. Indrukwekkende beelden, prachtige beelden en het verhaal maken indruk!

Het verhaal

Saroo groeit op in een armoedig gezin, samen met zijn broer, zusje en moeder. Zijn moeder is analfabeet, zij voorziet in haar levensonderhoud door het sjouwen van stenen.

Tijdens het eerste, aangrijpende deel van de film raakt het vijfjarige Indiase mannetje Saroo verdwaald. Guddu en Saroo doen veel samen. Alleen wil Guddo zijn broertje niet s’avonds meenemen als hij op zoek gaat naar klusjes om geld te verdienen.

Jonge Saroo - film LionOp een gegeven moment gaat hij toch een keer met zijn broer Guddu mee naar het station, Saroo blijft achter op het station. Als hij wakker wordt op het station en zijn broer nog niet terug is, stapt hij zoekend naar zijn broer in een trein en kan pas 1600 km van huis uitstappen. In Calcutta kan Saroo uitstappen, daar kan hij zich niet duidelijk maken. In Calcutta spreken ze Bengaals en geen Hindi, de taal die de jongen wel machtig is.

Hij zwerft rond als hij op een gegeven moment een vriendelijke Hindi sprekende vrouw tegenkomt waarvan hij hulp komt. Als haar partner erbij betrokken wordt blijkt het allemaal niet zo mooi te zijn en vlucht Saroo! Uiteindelijk komt hij terecht in een weeshuis waar vele zoekgeraakte kinderen opgevangen worden.

Vanuit het weeshuis wordt hij geadopteerd door een Australisch echtpaar, John en Sue Brierley. Hij blijft geen enigste zoon, na een periode komt er nog een jongen uit hetzelfde weeshuis bij het gezin wonen. De tweede zoon is Matosh, een jongen waar de ouders hun handen vol aan hebben. Mantosh ontwikkelt zich niet goed en raakt verslaafd aan drugs, hij woont en leeft afgelegen en komt niet altijd zijn afspraken na.

Saroo

Na de adoptie zie je in het kort hoe hij alles ontdekt en meegenomen wordt in het nieuwe leven dat hij zal gaan leiden.

Op een gegeven moment maakt de film een sprong van zo’n twintig jaar, op dat moment neemt Saroo middels een etentje afscheid neemt van zijn (adoptie) ouders en gaat studeren in Melbourne. Tijdens een avond met vrienden wordt er Indiaans gegeten, Saroo ziet daar een lekkernij en neemt een hap. Hij herkent het en hij ervaart allemaal ‘flashbacks’, deze nemen alleen maar toen en hij krijgt steeds meer informatie.

Hij gaat zich verdiepen in zijn afkomst, waar komt hij vandaan? Waar is hij zijn broer kwijt geraakt? De zoektocht wordt een obsessie die ten koste gaat van zijn relatie met Lucy, maar ook zijn ouders houdt hij op afstand.

Saroo zoekt op Google Earth naar beelden om zijn ‘thuis’ terug te vinden. Op het moment dat hij zijn laptop aan de kant zet, maar toch weer pakt ziet hij de structuur van het landschap… hij herkende het en denkt het station en zijn ‘thuis’ gevonden te hebben.

Uiteindelijk

Lion - volwassen Saroo met zijn moederIn het slot van de film reist hij naar India, hij kijkt vanuit zijn kamer over de omgeving die hij lijkt te kennen. Hij gaat op weg en weet waar hij moet zijn. Eenmaal in het ‘dorp’ waar hij leefde loopt hij naar het huis waar hij woonde, helaas… er wonen geen mensen meer. Hij wordt geholpen en ontmoet zijn moeder en zusje, Guddu is de nacht van zijn verdwijning om het leven gekomen op het spoor.

Helemaal aan het einde van de film wordt de reden van de titel, Lion, pas duidelijk. Saroo kwam er bij de ontmoeting met zijn moeder achter dat hij zijn naam niet goed uitgesproken had. Zijn naam luidde Sheru, een woord dat “leeuw” betekent in het Hindi.

Wat vind ik…

De film Lion is een mooie, ontroerende film die verschillende aspecten laat zien. Een film als deze laat je nadenken over hoe het verdeeld is in het leven en de wereld. Je ziet een ambitieuze jonge man die alles wat hij had en deed loslaat en helemaal geobsedeerd raakt. Hij gaat volledig op in de herinneringen die er zijn en de mogelijkheden om zijn ‘thuis’ te vinden, hij verliest daarbij zo nu en dan zaken uit het oog.

Wat ik mooi vind ik de film is de kleine Saroo, wat een mooi ventje en wat doet hij het goed! Hij neemt je mee het verhaal in en neemt je mee in het verhaal.

Meer over de film Lion

Regisseur:
Garth Davis

Cast:
Dev Patel (Volwassen Saroo), Rooney Mara (Lucy), Nicole Kidman (Sue Brierley), David Wenham (John Brierley), Sunny Pawar (Jonge Saroo), Pallavi Sarda (Prama), Nawazuddin Siddiqui (Rawa), Tannishtha Chatterjee (Noor), Priyanka Bose (Kamla) en Deepti Naval (Mrs. Sood).

Speelduur:
120 minuten

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge