Actieve donorregistratie, donorregistratie, donorwetNu het stof wat is gaan liggen ga ik het er toch maar eens over hebben! Wat dan? Vraag je, je misschien af… nou die nieuwe donorwet, de reacties van mensen op dit nieuwsbericht en hoe ik er over denk. Eigenlijk verbaas ik me er over dat er zoveel discussies waren, dat het voor veel mensen ‘nieuw’ nieuws was. In september 2016 schreef ik al eens over de actieve donorregistratie.

In het najaar 2016 kwamen de plannen voor de actieve donorregistratie op tafel. Destijds leverde het wel wat discussie op, maar het bleef allemaal wel wat beperkt. Afgelopen weken was dat wel anders, ik verbaasde me echt over de soms ‘domme’ opmerkingen van mensen. Veel reacties kwamen, in mijn ogen, van mensen die niets gelezen hadden… nou ja, op de titel van het (nieuws)bericht na.

Het donorregister, nu!

Wil je donor zijn in meer of mindere mate, dus voor bepaalde organen en weefsels wel of niet? Dan kan je, je registeren in het donorregister. In de meeste gevallen staan hier mensen geregistreerd die daar bewust voor hebben gekozen. Ze hebben er over nagedacht en ze hebben de tijd en energie genomen om zich in te schrijven.

Als je er dus geen tijd en energie in wil steken, dan registreer je, je vermoedelijk niet. Om die reden zijn er in mijn omgeving best veel mensen die niet zijn geregistreerd als donor.

De afgelopen tijd was ik regelmatig verwikkeld in gesprekken over het donorregister. Als ik dan vroeg of ze bewust geen donor wilde zijn was de reactie regelmatig dat ze er eigenlijk geen problemen mee hadden, maar zich ‘gewoon’ niet geregistreerd hadden. Dit zijn allemaal mensen waarbij de wens om donor te zijn niet is vastgelegd, mensen die nu dus geen donor zijn… terwijl ze er eigenlijk geen probleem mee hebben.

Het donorregister vanaf de zomer van 2020

Het wordt anders. Je bent standaard donor, wil je het niet? Dan moet je actie ondernemen!

Met de nieuwe donorwet willen ze stimuleren dat de mensen die nog geen keuze hebben vastgelegd dat wel zullen gaan doen. Eerst zullen er brieven gestuurd worden, registreer je niets wordt je automatisch geregistreerd met ‘geen bezwaar’ tegen orgaandonatie.

Maak je zelf geen keuze wordt het dus ‘geen bezwaar’. Hierbij moeten de familieleden in principe accepteren dat de overledene geen bezwaar heeft tegen het doneren van organen of weefsels. Als nabestaande aannemelijk kunnen maken dat de overledene dat niet wilde kan het aangevochten worden en mogelijk van afgeweken worden.

De registratie

DonorregisterIn de zomer van 2020 zal deze nieuwe wet ingaan, alle Nederlanders van 18 jaar en ouder ontvangen een brief. In deze brief zal het verzoek staan om hun keuze over orgaandonatie vast te leggen in het donorregister.

Er zijn vier keuzemogelijkheden, deze zijn gelijk aan de opties zoals die er nu zijn:

⇒ ja, ik geef toestemming voor orgaandonatie
⇒ nee, ik geef geen toestemming
⇒ mijn partner of familie beslist
⇒ de door mij gekozen persoon beslist

Als er geen keuze gemaakt word komt er dus ‘geen bezwaar’ als keuze in het donorregister te staan. De keuze kan op elk moment aangepast worden.

Wat een discussies!

In september 2016 stemde de Tweede Kamer in met het plan voor actieve donorregistratie, afgelopen 13 februari stemde ook de Eerste Kamer ermee in. De ophef die het in 2016, maar ook nu veroorzaakt snap ik gedeeltelijk wel… maar tegelijkertijd ook niet.

Ja, er wordt voor je besloten, daar houden mensen niet van. Tegelijkertijd laat het mensen wel nadenken en een beslissing nemen. Een plan zoals deze komt er niet zomaar, er is een groot tekort aan donoren en de wachtlijsten zijn lang. Dat dit plan is ingediend en door zowel de Tweede als Eerste Kamer is goedgekeurd verbaasd me dan ook niets.

Waar ik me wel om verbaas is de afgunst, boosheid en de lelijke woorden die mensen schrijven. Persoonlijk denk ik dan… lekker makkelijk hoor vanachter je pc dit soort berichten typen. Uiteraard begrijp ik dat je met een dergelijk plan niet eens hoeft te zijn, dat mag en kan ook. Maar als ik dan zie dat iemand die ‘tegenstander’ is een ‘voorstander’ met de grond gelijk maakt denk ik… dit kan toch niet? Waarom doen mensen zo?

Je hebt een keuze…

Je hebt straks ook een keuze, net als nu! Alleen het werkt andersom. Heb je geen zin om er energie en tijd in te stoppen dan ben je op dit moment geen donor, vanaf de zomer 2020 ben je dan wel donor.

Er blijft dus een keuze, al moet je er wel wat voor doen! Voor een deel van de mensen is het idee dat je standaard geregistreerd bent als donor een reden om boos te worden. Woorden als ‘we mogen zelf niet meer kiezen’, ‘ze bepalen voor ons’ en ‘belachelijk die Nederlandse staat’ zie je met grote regelmaat voor bij komen. Maar wat is nu de moeite om je als donor af te melden als je het echt niet wil?

Wat vindt jij van de nieuwe donorwet? Ben jij donor?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

1 comment

  1. Ik ben hartstikke voor deze nieuwe wet! Mensen mogen best eens in beweging komen om na te denken. Bij nieuwsbegrip hadden onze kinderen het er ook over op school. Goed dat ze dat doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge