Hoe vaak gaat jou ondergoed in de wasDingen die wel ietsjes vaker gewassen mogen worden… een tijdje geleden kwam ik wat ‘feitjes’ tegen die mij deden verbazen! En dan ging het verschillende kanten op, namelijk mensen die hun broek na vijf keer dragen in de was doen of mensen die hun gordijnen wekelijks wassen!

Ik heb me verbaasd tijdens mijn ‘zoektocht’ op internet, hoe weinig sommige mensen bepaalde zaken wassen maar ook hoe vaak in sommige gevallen!

Wat is het advies voor de was en hoe was ik…

♦ Broek

Een broek zou gebruikelijk na 4 of 5 keer dragen in de wasmachine moeten, ook als er geen enkele vlek te zien is.

Zelf trek ik een broek twee dagen aan en dan gaat die toch echt de was in!

♦ Ondergoed

Over het algemeen is het advies om dagelijks schoon ondergoed aan te trekken, uit onderzoek van eind 2015 blijkt dat één op de drie mannen niet dagelijks schoon ondergoed aan trekt. Ik zeg… in de heropvoeding bah!

De kinderen trekken elke ochtend en avond een schone onderbroek aan en één keer per dag een schoon hemd. Wij, ik en mijn man trekken elke ochtend en avond schoon ondergoed aan.

 Beha

Een bh zit op warme en broeierige delen van het lichaam, transpiratie zit vaak onder de oksels, tussen de borsten en op je rug. Daarom zou je een bh na twee keer dragen moeten uitspoelen of wassen, zo geef je bacteriën geen kans en blijf de bh in model. Was je beha’s in een zakje en stop ze niet in de droger, bij voorkeur liggend laten drogen.

Hier ga ik de fout in, ze hangen ‘keurig’ aan het droogrek.. verder doe ik het wel netjes geloof ik!

♦ Beddengoed

Eén keer per week zou je het beddengoed, dus de hoezen en onderlakens moeten wassen volgens de adviezen. De kussens zouden zo’n twee keer per jaar op 60 graden gewassen moeten worden.

Hier moet ik toegeven dat het soms een paar dagen langer erop ligt, soms komt het verschonen niet uit het is namelijk best een klus!

♦ Nachtkleding

Ergens kwam ik tegen dat mensen soms wel twee weken dezelfde nachtkleding aan hebben, dit zou infecties kunnen veroorzaken. In een Brits onderzoek kwam naar voren dat mannen twee weken dezelfde nachtkleding dragen en vrouwen zelfs nog iets langer! Het advies is om minimaal één keer per week schone nachtkleding aan te doen.

Zelf draag ik een nacht of drie, vier dezelfde nachtkleding daarna pak ik weer schone! Voor de kinderen geld het zelfde, een aantal nachten en dan weer schoon!

♦ Tas

Je tas, die neem je overal mee naar toe, stopt er van alles in en zet hem overal neer. Als je er over nadenkt zal je denken, bah… eigenlijk wel vies! Men zegt dat je de tas elke week schoon zou moeten maken met een desinfecterend doekje of indien mogelijk met enige regelmaat in de wasmachine.

Eerlijk gezegd nooit zo over nagedacht, de meeste tassen die ik gebruik maak ik wel eens schoon… maar niet structureel! Duidelijk een leerpuntje voor mij hier!

♦ Gordijnen

Over gordijnen kwam ik nog al wat uiteenlopende adviezen tegen! Er zijn zelfs mensen die ze wekelijks wassen, dat zijn dan vaak de “inbetween” gordijnen. Mensen met zware overgordijnen hangen ze regelmatig buiten om te luchten.

Wij hebben “inbetween” gordijnen in huis en worden ongeveer twee keer per jaar gewassen, als ze echt vies zijn van hondenharen of zo dan wil het nog wel een keer extra. 

♦ Jassen

Vaak worden jassen pas gewassen als ze er vies uit zien of niet meer fris ruiken, advies is om ze eens in de twee/drie maanden te wassen. Voor kinderen worden ze (logischerwijs) vaker gewassen als voor volwassenen.

Zelf was ik de jassen van de kinderen wisselend, soms één keer per maand en soms elke week! Hier dragen ze overigens vooral vesten buiten! Onze jassen gaan met enige regelmaat ook de was in, maar dit zou beter kunnen als ik twee maanden aan zou houden.

Heb jij uitschieters of een hele andere benadering? Hang je misschien vaker iets buiten in plaats van dat je het wast bijvoorbeeld? Ik ben benieuwd!

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

15 comments

 1. Het valt hier wel mee. Alleen beddengoed inderdaad soms wat langer.
  Behalve bij mijn zoontje. Hij zweet nogal.
  Gordijnen zijn ook een hele klus. En ik moet ze in bad wassen owv de metalen stukken onderin…. En het moet nog eens gezegd “mannen!”

 2. We lopen vrij gelijk 🙂
  Maar mijn handtas was ik niet. Ik rommel die wel eens uit, maar echt wassen? Nah, dat niet 🙂

  Beddengoed was ik om de 10 dagen, maar kussenslopen ververs ik dan weer 2x per week … Ik lig graag met mijn gezicht op een verse sloop. Hihi. Voor de

  Wat ik niet in het lijstje terugvind, maar ook regelmatig grondig laat reinigen zijn de tapijten.

  Doe je werkelijk 2x per dag vers ondergoed aan? Hier is dat één per dag en lijkt me voldoende.. Nee?

  1. Ja… ondergoed, het broekje 2x per dag. Het kleed dat in huis ligt zuig in regelmatig en hang het een paar keer per jaar buiten, liefst als het vriest.

 3. Ik bwgeijp nooit waarom je ‘s avonds e ‘s ochtends schoon ondergoed zou aandoen? Toch onnodige was? Bij mij gewoon elke ochtend! Of als ik ‘s avonds heb gedoucht.

  1. In de nacht zweet een mens behoorlijk zegt men, mede daarom voelt het frisser en hygiënischer om het elke ochtend en avond te vervangen, maar iedereen moet doen waar hij of zij zich prettig bij voelt.

 4. Kleding was ik ‘zoals het hoort’, maar ik moet toegeven dat beddengoed wel eens wat langer ligt en die gordijnen… ik geloof niet dat je dat wil weten! 😉

  Waar ik nog wel nieuwsgierig naar ben: de bad-/ochtendjassen. Hier in huis wordt er niet echt nachtkleding gedragen, maar daardoor wordt dus wel vaker die badjas gedragen.
  Of de dekentjes waar je ‘s avonds zo lekker onder kruipt als je op de bank hangt. Bij mij is dat een mooie quilt die door mijn moeder gemaakt is, die wil ik ook weer niet te vaak wassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge