Op 10 oktober start de donorweek, een week waarin er extra aandacht wordt gevraagd voor orgaan- en weefseldonaties. De Nederlandse Transplantatie Stichting, het ministerie van Volksgezondheid en alle andere betrokkenen komen in actie en vragen deze week aandacht voor het tekort aan donoren! En nu een maandje voor die tijd is daar het plan voor actieve donorregistratie.

Donorregistratie… zoals het was

Oude donorcodicilWilde je donor zijn in meer of mindere mate, dus voor bepaalde organen en weefsels wel of niet? Dan kan je, je registeren in het donorregister. In de meeste gevallen staan hier mensen geregistreerd die daar bewust voor hebben gekozen. Ze hebben er over nagedacht en ze hebben de tijd en energie genomen om zich in te schrijven.

Persoonlijk ken ik aardig wat mensen die zich niet hebben geregistreerd. Niet omdat ze geen donor willen zijn, maar omdat ze zich ‘gewoon’ nog niet hebben ingeschreven als donor.

Donorregistratie… actieve donorregistratie

Je bent standaard donor, wil je het niet? Dan moet je dat vastleggen, wil je geen ‘volledige’ donor zijn kan je dat ook vastleggen. Met deze werkwijze kan je het eens zijn of niet. Gezien het grote tekort aan donoren vindt ik het geen slecht idee.

Ondanks dat het anders is al dat we gewend waren hou je wel een keuze. Voorheen was je niet standaard donor, met het nieuwe plan is dat wel het geval! Als je het niet wilt log je in en pas je dat aan, zo ingewikkeld is het niet. Net als dat ik destijds ben ingelogd om me juist aan te melden als donor.

Ophef en gedoe

Gisteren stemde de Tweede kamer in met het plan voor actieve donorregistatie, de ophef die daardoor is ontstaan begrijp ik gedeeltelijk. Ja, er wordt voor je besloten, daar houden mensen niet van. Tegelijkertijd laat het mensen wel nadenken en een beslissing nemen. Een dergelijk plan komt er niet zomaar, er is een tekort aan donoren en de wachtlijsten worden langer. Dat dit plan is ingediend verbaasd me dan ook niets.

Waar ik me wel om verbaas is de lelijkheid en afgunst van mensen, op het internet vanaf je bureau achter je laptop of pc van alles roepen. Natuurlijk begrijp ik dat je het met een dergelijk plan niet eens hoeft te zijn, dat kan en dat is ook prima. Maar moet je dan meteen iemand die wel voor het plan is de grond in boren of de dood toe wensen?

En waarom moet iemand die het er wel mee eens is zich verdedigen? Ook dat mag toch? Sinds gisteren heb ik meerdere berichten gelezen en mijn verbazing werd als maar groter… waarom doen mensen zo?

Er blijft toch een keuze? Al is het voor een deel van de mensen een onprettig gevoel dat zij standaard donor zijn… wat is nu de moeite om je als donor af te melden? In mijn ogen net zoveel moeite als dat ik destijds heb gedaan voor het aanmelden als donor.

Geen donor… geen donorweefsel/orgaan?

Tja hier raak ik wel een gevoelige snaar heb ik gemerkt! In de berichten die ik heb gelezen stonden hier vele discussies over. Als je geen donor wil zijn, dan zou je ook geen recht moeten hebben op een donororgaan of weefsel. Als je er wel recht op wil hebben dan ben je als allerlaatste aan de beurt, aldus één van de mensen die reageerde op een bericht van een landelijke krant.

Maar wat als je tegen je zin in geen donor kunt zijn, dus vanwege ziekte of iets. Ja dan worden mensen milder, dan heb je namelijk geen keuze dan is het voor je besloten.

Persoonlijk ben ik van mening dat als je geen donor wilt zijn, je daar bewust voor kiest. Mijn gevoel zegt dan… prima, maar dan neem ik aan dat je ook geen gebruik wil maken van donororganen of weefsels? Zo wel, zou je eens goed na moeten gaan denken. Want waarom wel nemen maar niet geven?

Ben jij donor? Wat vindt jij van het nieuwe plan?
Wat vindt jij van de stelling, geen donor ook geen donororganen en weefsels?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

2 comments

  1. Ik ben heel erg blij dat deze wet er is. Ik ben als sinds het kon donoregelen en was er als puber heel trots op. Liep fier met dat rode kaartje in mij’n portemonnee. Wel ben ik één van de wenige geloof ik die vind dat je een orgaan mag ontvangen ook al ben je geen donor. Je kan niet op een moment dat iemand een orgaan nodig heeft gaan bepalen of iemand een goede reden heeft om geen donor te zijn en er zijn zo ontzettend veel redenen; angst, geloof, partners die het wellicht niet zien zitten. Maar goed, ik ben ook in het hier en u heel erg tegen het voor wat hoort wat principe (om het even kort door de bocht zo te noemen) dus wellicht ben ik wat makkelijker daarin. Ik zou het heel vervelend vinden als mensen tegen hun zin donor moeten worden, omdat ze anders zelf geen recht op donatie zouden hebben. Goed dat je erover schrijdat. Misschienga ik er zelf ook nog een artikel aan wijden. Interessant onderwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge