Dragen - waarom ergonomisch dragenJe kindje dragen, in mijn ogen veel fijner als de kinderwagen. In het begin even klungelen en proberen, wat past bij mij en wat juist helemaal niet. Een draagdoek of toch een ergonomische drager? Eén ding wist ik destijds zeker, geen drager van merken als Baby Bjorn, Stokke of Kipling. Waarom niet? Het leek me gevoelsmatig niet goed…

Dit bericht schrijf ik omdat ik naar aanleiding van vragen die ik onder andere kreeg na het invullen van de Mommy Wars tag. Daarnaast werd ik onlangs geconfronteerd met een verhaal over een verergering van heupproblemen door dragen met één van eerder genoemde dragers en het advies dat deze ouder kreeg, dragen met een draagdoek naast het gebruik van een spreidbroek.

Dragen, waarom niet met…

Dragen - waarom ergonomisch dragenSoms zie ik publicaties voorbij komen dat de eerder genoemde merken zeggen dat hun drager ergonomisch is, eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat de dragers sinds een aantal jaren wel aan het veranderen zijn. Echter ik zie nog altijd niet dat het echt ergonomische dragers zijn!

Zolang kindjes met hun buik en gezichtje naar voren gedragen kunnen worden, ze niet met hun billetjes lager zitten als de knietjes en de beentjes niet tot de knieholtes ondersteund worden is het voor mij geen goede ergonomische drager.

Kinderen horen als ze gedragen worden in een gespreide hurkzit/kikkerhouding te zitten, dit is dezelfde houding als kinderen met een spreidbroek. Deze krijgen ze wanneer er sprake is van heupdysplasie, in de kikkerhouding wordt de ontwikkeling van de heupkom optimaal gestimuleerd. Dragen - waarom ergonomisch dragenWanneer kinderen meer hangen in een draagzak hangen ze waarbij de nemen omlaag bungelen, dit is niet de ideale houding voor een kindje.

Kinderen met hun gezicht voorwaarts dragen is voor mij geen optie, ten eerste kan de rug van het kindje niet in de natuurlijke (bolle) houding (of je moet een holle buik hebben als ouder), maar ook de kikkerhouding is onmogelijk als het kleintje met het gezicht naar voren in een draagzak zit.

 

Ik wil dragen, maar waarmee dan?

Zelf heb ik eigenlijk altijd gedragen met een draagdoek, ik leerde mezelf de verschillende manieren van dragen. Zelfs ik kreeg het voor elkaar, dat wil wel wat Dragen - waarom ergonomisch dragenzeggen! De filmpjes van bijvoorbeeld Webkim zijn bijvoorbeeld een handig hulpmiddel voor het aanleren van verschillende manieren van dragen. Tegenwoordig zijn er een groot aantal draagconsulenten die workshops geven.

Draagdoeken zijn er in verschrikkelijk veel merken, kleuren, printjes, structuren en materialen. Zelf had ik doeken van meerdere merken, van duur tot goedkoop!

Dragen - waarom ergonomisch dragenMijn man heeft zelden met een draagdoek gedragen, meestal gebruikte hij een Tula drager en later een drager van Beco aangezien hij niet zo handig bleek met een draagdoek en er gewoon niet goed genoeg mee uit de voeten kon. Een Tula, maar ook een Beco en Bondolino is een draagzak die je zo om kan doen, maar dan ergonomisch en ze zien er erg leuk uit met verschillende printjes.

Dragen op je buik of op je rug?

Dragen - waarom ergonomisch dragenBeide! De eerste paar maanden heb ik op mijn buik gedragen maar zodra ik het aandurfde ben ik op mijn rug gaan dragen! Op die manier kan de kleine lekker met me meekijken. In de dierentuin geen probleem, gewoon lekker naar de visjes in het aquarium kijken en geen benen bekijken in de buggy!

Dragen - waarom ergonomisch dragen

Viel ze in slaap, een kant van de doek eroverheen en ze kon heerlijk tegen me aan slapen. Heel wat uurtjes heeft onze jongste doorgebracht in de draagdoek!

Zelfs mijn chronische rugklachten en rugpijn hebben geen roet in het eten gegooid! Vanaf het begin heb ik gedragen, natuurlijk werd ik zelf sterker maar ook had ik steun van de doek.

Voordelen van (ergonomisch) dragen

Natuurlijk is dit voor iedereen persoonlijk, de voordelen van dragen in mijn ogen zijn:

– Minder prikkels
– Contact met mijn kind
– Steun van de draagdoek
– Natuurlijke houding van mijn kindje (rug en kikkerhouding)
– Handiger als een wagen in de sneeuw of op het strand
– Geen benen maar mensen (in de buggy/wagen zien kinderen vooral benen)
– Mijn handen vrij voor mijn oudste dochter
– Minder overgeven (onze dochter gaf regelmatig over) en krampjes
– Makkelijk toegang tot winkels (geen last van smalle paden)
– Geen gedoe met wagen in drukke situaties (bijv. Koningsdag of rommelmarkt)
– Had ze haar dag niet en moest ik koken of strijken, dan deed ik haar op mijn rug kon ik gewoon doen wat ik moest doen.

Dragen - waarom ergonomisch dragen Dragen - waarom ergonomisch dragen
Waar koop je dergelijke dragers?

Helaas kan je in reguliere winkels nog niet echt veel ergonomische dragers kopen, zelf kocht ik veel tweedehands maar ik kocht ook nieuw. Ik kocht in het verleden graag nieuwe doeken bij SlingoMamaOoiebeest, BlozeKriekske en BabyBij, de laatste twee zijn helaas niet meer online. Daarnaast kocht ik ook rechtstreeks bij merken als Didymos en Natibaby.

Vindt je het leuk om dragers te vergelijken en nog meer te lezen over verschillende opties voor ergonomisch dragen? Op The Babble Out laten ze in een uitgebreid artikel zien waarom je ergonomisch zou moeten gaan dragen en wat de opties zijn als het om verschillende dragers gaat.

Heb jij gedragen of draag jij? Zo ja, hoe draag of heb je gedragen en waarmee?

*Dit artikel is op eigen initiatief geschreven, niet gesponsord en niet om een discussie aan te wakkeren. Wel heb ik dit geschreven om de vragen te beantwoorden en mijn ervaring te delen.*

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

2 comments

 1. Ik heb m’n zoontje ook gedragen. Al ben ik geen die-hard-drager…
  Toen ons zoontje 3 weken was, heb ik ‘m wel eens in een niet-ergonomische drager gedragen. Zo eentje dat je kindje er in kan liggen. Ik las op FB veel over dragen en ben toen op onderzoek gegaan naar wat nou ergonomisch dragen is. En wat bleek… m’n draagzak was niet ergonomisch. Die heb ik niet meer gebruikt.
  Maar ja, wat ga ik dan wel gebruiken? Ik kwam uit op de doeken en ergonomische draagzakken. Uiteindelijk heb ik alleen de Bondolino gebruikt. Leek mij gebruiksvriendelijker voor mezelf dan een doek. Ik heb wel een rekbare doek gehad. Maar die heb ik uiteindelijk helemaal niet gebruikt.
  Ben lid op FB van Draagpraat en de tweedehands draagdoekenmarkt. Ik vind het er allemaal geweldig uitzien, maar de stap naar een doek heb ik nooit gezet.

  Ik heb wel bewust gekeken of mijn draagzak ergonomisch is. Maar wat het lastig maakt (ook voor anderen) is dat de Prenetal, en andere babyzaken, draagzakken verkoopt die niet ergonomisch zijn. Maar in de informatie staat dat wel. Mensen worden dus niet goed ingelicht.
  Ik ben erg blij met de Bondolino. Maar ik draag niet meer. Als ik m’n zoontje droeg, was dat vooral in huis in de periode dat hij moeilijk tot slaap kon komen. Dan maar lekker bij mij en kon ik ook van de bank af. Grote wandelingen maken lukte niet echt. Ik kreeg last van mijn heup.

  En daarentegen moet ik zeggen dat ik ook erg blij ben met de kinderwagen. Ik vind ‘m zelf ook fijn én leuk. Ik ben meer een kinderwagenmoeder. Maar op sommige momenten ging de Bondolino ook mee, voor de zekerheid.

  Nu m’n zoontje groter is, draag ik eigenlijk niet meer. Ik zou wel graag willen rugdragen (in een draagzak). Maar het lijkt me zo eng om hem op m’n rug te krijgen. Ondertussen heb ik een tweede aangeschaft, een-en-al kliksysteem. Nu alleen nog tijd maken om thuis te oefenen om te gaan rugdragen 😀

  1. Onze jongste heb ik gedragen tot ze 3,5 was… heb daar echt van genoten! Ik gebruikte geen rekbare doeken, maar geweven inderdaad.

   Zelf heb ik chronische rugklachten en pijn, ondanks dat is het me gelukt. Wellicht ook omdat ik het vanaf het begin gedaan heb en mijn lijf daarin is meegegroeid en sterker geworden naarmate de kids zwaarder werden.

   De Bondolino is ook een fijne drager, ben benieuwd of je nog gaat dragen en of het gaat lukken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge