Dragen... ik zou niet anders doen met een kleintje!Je kindje dragen, in mijn ogen veel fijner als de kinderwagen. In het begin even klungelen en proberen, wat past bij mij en wat juist helemaal niet. Een draagdoek of toch een ergonomische drager? Eén ding wist ik destijds zeker, geen drager van merken als Baby Bjorn, Stokke of Kipling. Waarom niet? Het leek me gevoelsmatig niet goed…

Dit bericht schrijf ik omdat ik naar aanleiding van vragen die ik onder andere kreeg na het invullen van de Mommy Wars tag. Daarnaast werd ik onlangs geconfronteerd met een verhaal over een verergering van heupproblemen door dragen met één van eerder genoemde dragers en het advies dat deze ouder kreeg, dragen met een draagdoek naast het gebruik van een spreidbroek.

Dragen, waarom niet met…

Dragen, bovenste fout, onderste goed!
Bovenste onjuiste houding, onderste juiste houding.

Soms zie ik publicaties voorbij komen dat de eerder genoemde merken zeggen dat hun drager ergonomisch is, eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat de dragers sinds een aantal jaren wel aan het veranderen zijn. Echter ik zie nog altijd niet dat het echt ergonomische dragers zijn!

Zolang kindjes met hun buik en gezichtje naar voren gedragen kunnen worden, ze niet met hun billetjes lager zitten als de knietjes en de beentjes niet tot de knieholtes ondersteund worden is het voor mij geen goede ergonomische drager.

Kinderen horen als ze gedragen worden in een gespreide hurkzit/kikkerhouding te zitten, dit is dezelfde houding als kinderen met een spreidbroek. Deze krijgen ze wanneer er sprake is van heupdysplasie, in de kikkerhouding wordt de ontwikkeling van de heupkom optimaal gestimuleerd. Dragen met kindje op de rug in kikkerhoudingWanneer kinderen meer hangen in een draagzak hangen ze waarbij de nemen omlaag bungelen, dit is niet de ideale houding voor een kindje.

Kinderen met hun gezicht voorwaarts dragen is voor mij geen optie, ten eerste kan de rug van het kindje niet in de natuurlijke (bolle) houding (of je moet een holle buik hebben als ouder), maar ook de kikkerhouding is onmogelijk als het kleintje met het gezicht naar voren in een draagzak zit.

Ik wil dragen, maar waarmee dan?

Zelf heb ik eigenlijk altijd gedragen met een draagdoek, ik leerde mezelf de verschillende manieren van dragen. Zelfs ik kreeg het voor elkaar, dat wil wel wat Dragen met draagdoeken, verschillende kleuren, merken, printjes en materialenzeggen! De filmpjes van bijvoorbeeld Webkim zijn bijvoorbeeld een handig hulpmiddel voor het aanleren van verschillende manieren van dragen. Tegenwoordig zijn er een groot aantal draagconsulenten die workshops geven.

Draagdoeken zijn er in verschrikkelijk veel merken, kleuren, printjes, structuren en materialen. Zelf had ik doeken van meerdere merken, van duur tot goedkoop!

De Beco Carrier die we in gebruik hadden voor het dragenMijn man heeft zelden met een draagdoek gedragen, meestal gebruikte hij een Tula drager en later een drager van Beco aangezien hij niet zo handig bleek met een draagdoek en er gewoon niet goed genoeg mee uit de voeten kon. Een Tula, maar ook een Beco en Bondolino is een draagzak die je zo om kan doen, maar dan ergonomisch en ze zien er erg leuk uit met verschillende printjes.

Dragen op je buik of op je rug?

Op 'grote mensen' niveau kijken ipv de benen van mensen bekijken in de buggy!Beide! De eerste paar maanden heb ik op mijn buik gedragen maar zodra ik het aandurfde ben ik op mijn rug gaan dragen! Op die manier kan de kleine lekker met me meekijken. In de dierentuin geen probleem, gewoon lekker naar de visjes in het aquarium kijken en geen benen bekijken in de buggy!

In de draagdoek, bij mama op haar rug lekker slapen!

Viel ze in slaap, een kant van de doek eroverheen en ze kon heerlijk tegen me aan slapen. Heel wat uurtjes heeft onze jongste doorgebracht in de draagdoek!

Zelfs mijn chronische rugklachten en rugpijn hebben geen roet in het eten gegooid! Vanaf het begin heb ik gedragen, natuurlijk werd ik zelf sterker maar ook had ik steun van de doek.

Voordelen van (ergonomisch) dragen

Natuurlijk is dit voor iedereen persoonlijk, de voordelen van dragen in mijn ogen zijn:

– Minder prikkels
– Contact met mijn kind
– Steun van de draagdoek
– Natuurlijke houding van mijn kindje (rug en kikkerhouding)
– Handiger als een wagen in de sneeuw of op het strand
– Geen benen maar mensen (in de buggy/wagen zien kinderen vooral benen)
– Mijn handen vrij voor mijn oudste dochter
– Minder overgeven (onze dochter gaf regelmatig over) en krampjes
– Makkelijk toegang tot winkels (geen last van smalle paden)
– Geen gedoe met wagen in drukke situaties (bijv. Koningsdag of rommelmarkt)
– Had ze haar dag niet en moest ik koken of strijken, dan deed ik haar op mijn rug kon ik gewoon doen wat ik moest doen.

Dragen in de sneeuw! Dragen op het strand

Waar koop je dergelijke dragers?

Helaas kan je in reguliere winkels nog niet echt veel ergonomische dragers kopen, zelf kocht ik veel tweedehands maar ik kocht ook nieuw. Ik kocht in het verleden graag nieuwe doeken bij SlingoMamaOoiebeestBlozeKriekske en BabyBij. Daarnaast kocht ik ook rechtstreeks bij merken als Didymos en Natibaby.

Heb jij gedragen of draag jij? Zo ja, hoe draag of heb je gedragen en waarmee?

*Dit artikel is op eigen initiatief geschreven, niet gesponsord en niet om een discussie aan te wakkeren. Wel heb ik dit geschreven om de vragen te beantwoorden en mijn ervaring te delen.*