Uitvaartverzekering, uitvaartverzekeringen, hoe heb jij je uitvaart verzekerd?Onlangs zijn er wat mensen in onze familie verleden, dat zet je toch weer aan het denken! Enkele weken geleden overleden twee ooms en recent een tante en een oom. Je merkt dat je langzaam maar zeker in de leeftijd komt waarbij er toch steeds meer mensen die je kent zullen overlijden. Een weekje na de uitvaart van één van mijn ooms ontvingen wij een brief van onze uitvaartverzekering en die liet mij schrikken… iets klopte er niet! 

Ik wist heel zeker dat wij best goed verzekerd waren, maar dan valt daar een overzicht op de mat die wat anders laat zien. Na wat geduld, want ja het was weekend… kon ik bellen met de uitvaartverzekering en even overleggen. Gelukkig werd ik gerust gesteld, het overzicht was niet compleet en we bleken zelfs wat beter verzekerd als gedacht. Dat was een opluchting!

Waarom een uitvaartverzekering?

Bij overlijden van één van ons willen we graag dat nabestaanden in alle rust afscheid kunnen nemen. Er is al meer als genoeg te regelen als een dierbare overlijdt. Zorgen maken over de kosten die een uitvaart met zich meebrengt willen we op zo’n moment niet. Met het afsluiten van een uitvaartverzekering hopen we onze nabestaande die zorgen te besparen.

Uitvaartverzekering, uitvaartverzekeringen, hoe heb jij je uitvaart verzekerd?Helaas hebben wij onlangs meegemaakt dat niet iedereen zelf een uitvaart kan bekostigen, maar ook niet aan verzekeren was toegekomen door omstandigheden. Dit kan afscheid nemen door familie en vrienden erg ingewikkeld en soms onmogelijk maken. Als er geen verzekering is en geen middelen om een uitvaart te bekostigen verzorgt de gemeente waar iemand woont de uitvaart. Dit is in de meeste gevallen zonder condoleance en/of plechtigheid omdat het zo sober mogelijk wordt gehouden.

Je kan er uiteraard ook voor kiezen het op een andere manier te regelen, meer informatie over het bekostigen van je uitvaart is online genoeg te vinden. Ook op de site van de Rijksoverheid staat meer over wat je allemaal kan regelen voor je uitvaart.

Wij hebben gekozen om een uitvaartverzekering af te sluiten. We hopen op die manier te zorgen dat er op een waardige en prettige manier afscheid genomen kan worden zonder extra zorgen.

Wat voor een uitvaartverzekeringen zijn er?

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen, je kan kiezen uit een natura uitvaartverzekering, kapitaaluitvaartverzekering, natura sommenpolis of een combinatie van natura en geld.

Combinatie van natura & geld

Kies je voor een combinatie van geld en natura, dan is in de meeste gevallen vooraf vastgelegd hoeveel de verzekeraar aan kosten zal betalen en hoeveel er uitgekeerd wordt aan nabestaanden. Het natura gedeelte van een verzekering is voor sommige wensen van de overledenen wat te beperkt, daar kan dan het geld voor ingezet worden.

Natura uitvaartverzekering

Bij een natura uitvaartverzekering worden er een aantal diensten verzekerd, denk hierbij aan de kosten van drukwerk, auto’s, standaard kist en het werk van de uitvaartverzorger. Bij een natura uitvaartverzekering legt u in de meeste gevallen nu al de meeste uitvaartwensen vast voor later.

Het verzorgen van de uitvaart wordt in de meeste gevallen uit handen van de nabestaande genomen. Vanuit een natura verzekering wordt geen geld uitgekeerd. Als de uitvaart precies uitgevoerd wordt zoals afgesproken in de polis zijn er geen extra kosten aan verbonden. Op het moment dat nabestaande het anders willen zal er naar alle waarschijnlijkheid bijbetaald moeten worden. Het meest kenmerkende van deze soort verzekering is dat het merendeel van het werk uit handen van de nabestaande wordt genomen.

Kapitaaluitvaartverzekering of kapitaalverzekering

Als je kiest voor een kapitaal (geld) verzekering keert de verzekeraar een geldbedrag uit aan je erfgenamen. Van dit bedrag kunnen de nabestaande de uitvaart (laten) verzorgen. In principe hebben nabestaanden hierbij zelf de vrijheid te kiezen hoe ze het geld besteden. Ook hebben zij zelf de vrijheid in de keuze voor uitvaartverzorger.

Nabestaande krijgen het verzekerde bedrag uitgekeerd en hebben totale bestedingsvrijheid. Ze zouden er ook andere dingen mee kunnen doen dan het regelen van de uitvaart.

Sommenpolis

Een natura sommenverzekering is bedoeld voor mensen die niet vast willen zitten aan de pakketten van verzekeraars, maar wel de zekerheid willen hebben dat de nabestaanden het geld ook echt besteden aan de uitvaart. Nabestaande hebben wel volledige keuze vrijheid als het gaat om hoe de uitvaart wordt ingericht en zijn vrij in de keuze van uitvaartverzorger.

De hoogte van het uit te keren bedrag wordt vooraf bepaald, op deze manier kan je kiezen voor een sobere of meer uitgebreidere uitvaart.

Uitvaartverzekering, uitvaartverzekeringen, hoe heb jij je uitvaart verzekerd?Wat kost een uitvaart?

Een hele simpele uitvaart kost al snel zo’n € 5.000,– , op dit moment (2018) kost een gemiddelde uitvaart € 7.500,–. De kosten voor een uitvaart stijgen elk jaar. Daarom kan het raadzaam zijn om na te kijken of je verzekering nog voldoende is voor de uitvaartwensen die je hebt.

Daarnaast zijn de kosten voor een uitvaart erg uitéénlopend. Afhankelijk van de persoonlijke uitvaartwensen en de plaats waar de uitvaart plaatsvindt.

Wil je een ‘simpele’ kist van spaanplaat of toch liever eentje van hout? Wil je een plek op de begraafplaats of urnenmuur voor tien of misschien wel twintig jaar? Kies je voor een bloemenzee en een uitgebreide koffietafel? Of geen bloemen en koffie met cake? Al je wensen hebben invloed op het bedrag dat uiteindelijk nodig is om de uitvaart te regelen.

Genieten van het leven!

Na mijn eerste schrikreactie een aantal weken geleden en de overlijdensgevallen besef ik me dat ik meer moet proberen te genieten. Hoe lastig het leven soms ook is, genieten van kleine en grote dingen. Dingen doen die we leuk vinden en genieten van elkaar.

In mijn Blije Blog artikelen zet ik elke maand kleine en grote leuke, fijne en bijzondere gebeurtenissen op een rijtje, gewoon omdat het kan! Gelukkig weet ik dat wij goed genoeg verzekerd zijn voor de wensen die wij hebben. Daar hoef ik me dus dankzij de verzekering en de jaarlijkse indexering (indexatie van een uitvaartverzekering betekent dat de verzekering in principe geen waarde verliest door de jaren heen) geen zorgen over te maken!

Ben jij verzekerd voor je uitvaart en de uitvaart van je partner en kinderen? Of hebben jullie hier zelf een spaarpotje voor?

 

*De foto’s in dit artikel zijn afkomstig van Shutterstock.

Leuk artikel Veusteveul.nl

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge