Als ik nu mijn liefste gezicht op zet, jullie vriendelijk vraag om alvast te te gaan verpoppen om nachtvlinders te worden… Is dat geen optie? Nu moeten jullie weten dat ik doorgaans erg gek ben op beesten, maar jullie vormen een uitzondering op de regel. Praktisch elke eik maar soms zelfs ook andere soorten bomen is jullie thuis. Jullie haartjes vliegen in het rond en dat maakt mijn lijf van streek. Eerst dacht ik muggen, grrr maar niets blijkt minder waar!
Ondanks jullie bijna “dwangmatige” groepsvorming onder een witte waas gaat jullie haartjes is wolken door de lucht en dat is jammer en veroorzaakt jeuk, veel jeuk!
Hardlopen en eikenprocessierups
Een paar weken geleden liep ik een rondje… De rest van de week en zelfs het weekend bleef ik krabben. Jeuk, niet normaal! De warmte en die haartjes van de eikenprocessierups waren zeker niet grappig. De lol van het lopen is momenteel een beetje zoek, de temperatuur valt met regelmaat ook niet mee … Maar die rupsen zijn wel het toppunt.
Bij het zoeken naar een eik(enprocessierups) vrij route kwam ik al snel bedrogen uit. Hier in de omgeving blijken veel eiken te staan. Eikenbomen blijken niet te ontlopen hier… Balen!
Na meer als 24 uur na het hardlopen jeukte het nog steeds, al was het inmiddels wel wat minder. Het blijft en door het jeuken heb ik de boel (uiteraard, ik heet Nathalie) opengekrabd en is het hier en daar begonnen te ontsteken.
Mijn zin om lekker te gaan lopen (überhaupt in de buurt van deze beestjes te zijn) is nadrukkelijk minder, omdat ik weet dat het jeuk en uitslag tot gevolg heeft. Volgens de berichten zouden we in augustus van de grootste ellende af moeten zijn qua jeuk enzo… Ik hoop het!
De eikenprocessierups
De eikenprocessierups is een rups die uiteindelijk een nachtvlinder zal worden. De nachtvlinder legt haar eitjes (meestal) in de toppen van de eikenbomen. Daar liggen ze dan de hele winter, vanaf half april tot mei komen de eitjes uit. Na een aantal keren vervellen komen de rupsen in groepen samen, zij vormen grote nesten op de stam en takken van de eikenboom. De rupsen vervellen drie keer en daarna krijgen zij de haren waar wij als mensen maar ook onze huisdieren last van kunnen krijgen.
Je zult ongetwijfeld inmiddels wel een ‘besmette’ boom hebben gezien, op de stammen zitten wit/grijs kleurige bobbels. Dit zijn de nesten het is een soort web gevuld met huid van de vervelling, brandharen en uitwerpselen. s’Nachts gaan de rupsen ‘in optocht’ (vandaar de naam processierups) eten, dit doen ze dan in de toppen van de bomen.
Er is een vermoeden dat de eikenprocessierups enkele jaren kan overleven in de grond, dat ze een soort rust kunnen gaan en pas weer tot leven komen als het een goed jaar voor ze is.
De mogelijke uitwerking van de haartjes van de eikenprocessierups
Je merkt niet niet direct als je met de haartjes in aanraking komt, je ziet ze ook niet dat maakt het lastig! Je hoeft ze ook niet aan te raken in zo’n nest om er last van te krijgen. Die haartjes kunnen zomaar langs je vliegen in een windje of op de grond liggen waar je gaat zitten.
De kenmerken waar je binnen een paar uur last van kan krijgen zijn jeuk, bultjes, blaasjes, rode huid en soms ontstoken ogen. Er zijn ook mensen die een soort van verkoudheidsklachten krijgen als last met het slikken, hoesten en een loopneus.
De heftigste reacties die ik heb gehoord en waarover ik heb gelezen zijn dat je er koorts van krijgt, moet overgeven en duizelig van kan worden. Gelukkig heb ik die ervaring zelf niet, maar heftig is het wel!
Wat kan je er tegen doen?
Bij erge last wordt toch geadviseerd om naar de huisarts te gaan! Maar er zijn ook ‘huis, tuin en keuken’ oplossingen voor de minder heftige problemen.
Het advies is om je huid zo snel mogelijk te ontdoen van de haartjes, dit kan door bijvoorbeeld met plakband of een pluizenroller je huid onderhanden te nemen. Spoel je huid daarna af, het advies is lauw water, ik vond persoonlijk wat heter water fijner… de jeuk was sneller weg. Smeer jezelf in met een verkoelende en/of verzorgende crème zoals iets met aloëvera of calendula.
Zelf heb ik een crème van La Roche-Posay gebruikt, een cicaplast Bauke B5 crème. Deze is ook fijn! En tip van mij… wat je ook gebruikt, leg het in de koelkast, dan verkoeld het nog eens extra!
Ow ja, vergeet vooral niet om je kleding op minimaal 60 graden te wassen!
Wanneer geen last meer?
Dit is een lastige! De experts geven aan dat juni en juli de hoogtijdagen zijn van de processierups, dus vanaf nu zal het echt afnemen. De meeste rupsen zijn dan verpopt tot nachtvlinders (okay… het zijn meer grote motten, maar dat terzijde).
Alleen dan blijven de rondzwervende haartjes nog over, die veroorzaken de problemen die we ervaren. Volgens de specialisten blijven deze acht jaar ‘rondzwerven’ veel regen of sproeien zou ervoor kunnen zorgen dat je er minder last van krijgt omdat ze dan verder de grond in gaan, maar ze breken niet af.
Dus heb je een tuin waar die rupsen in de buurt zaten? Veel sproeien, hopen op veel regen en dan maar hopen dat je er snel geen last meer van hebt in de tuin!
Ik vs eikenprocessierups
Afgelopen week had ik na het lopen alsnog last van die rups heb ik het idee, weer na het lopen allemaal rode bultjes en heel veel jeuk. Kortom het beestje wint nog steeds van mij! Het is inmiddels half juli, ik hoop dat alles snel minder wordt en we gewoon weer zonder jeuk thuis kunnen komen na een rondje hardlopen, wandelen of fietsen.
Heb jij last of last gehad van de eikenprocessierups?
Foto’s zijn afkomstig van Shutterstock
Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.
Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!
Geef een antwoord