Fitter worden... ik begin augustus 2018! Nog steeds bezig?? Ja! Nog altijd ben ik bezig om een betere versie van mezelf te worden. Nog wat gezonder, fitter en meer conditie! Lukt dat nu eigenlijk nog wel? Ja! De winter was lastig en moeizaam zoals ik in april, in mijn vierde update al vertelde… maar dit voorjaar en de zomer heb ik dat dubbel en dwars verbeterd! Het gaat nog beter als eerst… althans als het om conditie en fitter worden gaat. Afvallen tja, dat is wisselend… ten opzichte van april ben ik afgevallen maar het gaat niet zoals ik gehoopt had, helaas. Ik vertel je alles over mijn strijd tegen de kilo’s en mijn poging om toch echt fitter te worden.

Fitter worden…

Na een moeizame winter is het me toch gelukt om het weer op te pakken! Na de winter, in het voorjaar ben ik weer wat meer gaan lopen en ik ben één keer in de week meer gaan dansen vanaf mei ongeveer.

Ik merk lichamelijk dat ik sterker wordt en meer conditie krijg, ik loop makkelijker mee en ik kan met gemak een trap op lopen in een flink tempo. In huis stofzuigen? Geen zweet meer op mijn rug… nou ja, zoals het niet heel erg warm is buiten dan. Gek doen met de kinderen en gewoon dingen langer vol kunnen houden zoals wandelen of gewoon door kunnen fietsen zonder op adem te moeten komen.

Het gaat allemaal nog wat beter als mijn laatste update van april!

Lopen… hardlopen!

Begin april kreeg in naar aanleiding van een vraag toch de tip om te beginnen met de welbekende app Hardlopen met Evy. Ooit was ik daar al mee begonnen, maar duidelijk niet mijn ding. Toch besloot ik het weer op te pakken en ik startte met het trainingsprogramma “Je eerste 5 km in 10 weken”. Nou je kan wel uittellen, dat heb ik niet gered en zal ik ook nooit redden in tien weken!

Ik begon namelijk begin april en het is nu half augustus… en ik ben nu bezig met de trainingen van week 9. Dat wil zeggen dat ik in zo’n twintig weken bezig ben nu en het trainingsprogramma nog niet heb afgerond. Ik verwacht eind september zover te zijn dat ik het trainingsprogramma kan afsluiten en weer een stapje verder kan gaan… of ik dan weer een trainingsprogramma ga volgen weet ik nog niet. En of dat dan Evy is of een (online) hardloopcoach ga zoeken weet ik nog niet. Punt is dat ik een persoonlijke coach zo kostbaar vind… al zullen ze dat ongetwijfeld meer dan waard zijn!

De feiten volgens Runkeeper en Evy

Terug naar hoe het gaat, waar ik een jaar geleden (september 2017) tussen de 6,7 en 7,2 km per uur liep loop ik nu tussen de 8,5 en 9,5 km per uur. In mijn geval is het nog behoorlijk wisselend, loop ik een kort rondje van zo’n 3 km ligt het gemiddeld tempo wat hoger als mijn rondjes van 4 tot 7 km. Maar een heel verschil… en dat is leuk om terug te zien!

Fitter worden met runkeeper... de resultaten en vergelijking! Fitter worden met runkeeper... de resultaten en vergelijking!
Fitter worden met runkeeper... de resultaten en vergelijking! Fitter worden met runkeeper... de resultaten en vergelijking!
Evy is altijd iets ‘optimistischer’ en laat me iets harder lopen als dat Runkeeper zegt tijdens het zelfde rondje, maar het is niet minder leuk om te laten zien! Les 2 begin april liep ik 2,44 kilometer in 20 minuten, dat is zo’n 7,3 km per uur. Op dat moment wissel je lopen en wandelen nog flink met elkaar af.

Afgelopen week liep ik voor het eerst les 25 en deze liep ik direct uit… het voornemen was om wat rustiger te lopen… maar ja, dat iets is gelukt maar het idee was om heel wat rustiger te lopen. Ik liep 5,99 kilometer in 39 minuten, dat komt neer op 9,2 km per uur. In week 25 loop je 13 minuten hard, 2 minuten wandelen, 13 lopen, 2 minuten wandelen en dan nog 8 minuten lopen en 1 minuut hardlopen. Hierbij ga je dus als nadrukkelijk meer hardlopen, ik houd mijn hart dus vast voor de laatste week!

Fitter worden met hulp van Evy... Fitter worden met hulp van Evy...
In de laatste week ga je eerst naar 2x 15 minuten hardlopen met tussentijds 2 minuten wandelen en dan nog 5 minuten hardlopen en 1 minuut wandelen. En de tweede en derde training zijn direct 30 minuten hardlopen, ik vraag me oprecht af of dat me echt zal gaan lukken… maar we zullen zien. Ik ben al verder gekomen als dat ik ooit had gedacht!

Dansen

Naast het hardlopen heb ik dus in het seizoen gedanst, het is nu zomerstop… maar op een gegeven moment danste ik drie keer per week en daar geniet ik echt van! Het is hard werken, maar heerlijk! Het nieuwe seizoen zal er naar verwachting wat anders uitzien waardoor ik wat minder vaak zal kunnen dansen, helaas.

Ik wacht het rooster af en ik hoop dat er voor mij twee keer in de week de mogelijkheid is om te gaan dansen, het moet wel te combineren zijn met het sporten van de meiden en het heen en weer brengen van de dames. Even afwachten dus en in september zullen we het allemaal gaan zien hoe het gaat lopen!

De komende tijd?

De laatste week van mijn vakantie neem ik het er nog even van door lekker regelmatig te gaan lopen, nu kan het nog! Vanaf 27 augustus moet ik weer aan het werk en de meiden gaan dan weer naar school, daarnaast begint het zwemmen weer en een week later het dansen.

Ik moet nog even zien hoe mijn hardlooprondjes daarbij in passen, maar ik wil toch echt wel twee tot drie keer per week blijven lopen! Het zal er denk ik op neerkomen dat ik twee keer per week langer kan lopen en één keer een klein rondje in verband met de beperkte tijd.

Verder heb ik mezelf een doel gesteld, ik wil echt de Evy training uitlopen en of dat nu nog twee weken duurt of drie maanden maakt me niet uit. Ik ga pas door naar de volgende training als de huidige training een aantal keren goed is gelukt.

Nog een doen is dat ik een wedstrijd wil gaan lopen, nooit was het mijn doel… maar ik ben toch aangestoken met het loopvirus geloof ik. Hoe leuk is het om dan een keertje een wedstrijd te lopen om te zien hoe dat is? Maar goed, daar schrijf ik binnenkort nog even een aparte blog over. Deze werkende huismoeder heeft daar namelijk wel een idee bij, maar is wel weer kritisch… tja…

Fitter worden en afvallen

Fitter worden... afvallen... deze foto links juni 2017 rechts augustus 2018Mijn conditie is opnieuw verbeterd, ik voel me fitter en ik merk dat mijn lichaam anders aan het worden is. Blij ben ik helaas niet met mijn lijf, maar er zit vooruit gang in. In 2017 verloor ik 12 kg! Dit jaar gaat het allemaal niet zo snel en ik zal vermoedelijk ook niet aan opnieuw 12 kg verliezen, maar het is nog geen december dus ik ben benieuwd waar het schip zal stranden dit jaar.

Eerlijk is eerlijk, ik ben er nog lang niet… ik ben nog altijd te dik en vrees ook dat ik altijd ‘te dik’ zal zijn. Als je bedenkt dat ik volgens de de BMI berekening tussen de 47,4 en 63,7 kg zou moeten wegen kan je, je misschien voorstellen dat me dat niet zal gaan lukken!

Waar mijn focus vooral lag toen ik begon was fitter worden en niet op afvallen. Toch is het laatste inmiddels minstens zo belangrijk geworden, waarom? Geen idee… misschien omdat ik gewoon voel dat minder gewicht gelijk staat aan fitter worden.

Mijn gewicht…

Net als in april ga ik opnieuw met de billen bloot… mijn gewicht, ik ga het gewoon ‘hard’ opschrijven. Het is voor mij een stok achter de deur en gewoon goed om te lezen dat het niet alleen maar hard werken is maar ook beseffen dat het beter gaat en is geworden!

De vorige keer schreef ik al, vlak voor ik gestart ben met mijn persoonlijk “fitter worden” project stond ik op de weegschaal en ben ik zo geschrokken, ik woog 92,8 kg! Die 100kg kwam wel erg snel in de buurt nu… dat mocht echt niet gebeuren! Het heeft veel indruk op me gemaakt, ik ben echt geschrokken!

Op 28 december 2017 stond ik op de weegschaal om het gewicht voor het einde van het jaar te bepalen… 79,8 kg, 12 kg minder! Wow, in nog geen jaar tijd, 12 kg lichter… dat ging best makkelijk! Begin van het jaar stond mijn gewicht stil, het schoot niet op. Maar sinds eind januari gaat er langzaam maar zeker weer wat gewicht af! In April stond ik op de weegschaal en gaf die 76,9 kg aan.

Wow, het verschil mei 2017 en augustus 2018!In juli gaf de weegschaal 71,3 kg aan, maar helaas gaf de weegschaal in augustus 72,1 kg aan. Terwijl ik eigenlijk best goed bezig ben geweest. Sterker nog mijn kleding zit losser, dus ik vermoed dat mijn lijf nu aan het veranderen is en er wat meer spieren ontstaan. Hopelijk volgt er weer gewichtsverlies de komende tijd, maar dat is afwachten!

Al met al ben ik dit jaar al weer bijna 8 kg ben afgevallen. Dat is ongeveer een kilo per maand. Het leukste is mijn kledingmaat, ik paste soms met moeite in maat 46! Moest ik groter dan wilde ik het kledingstuk gewoon niet, dan koos ik wel wat anders waar ik wel in paste. En nu? Nu pas ik in maat 40 en soms is dat zelfs wat aan de grote kant. Zo trok ik deze week een broek maat 40 aan die nu eigenlijk te groot is in de taille! Kortom, ik ben er blij mee en hopelijk wordt ik nog blijer!

Mijn doel?

Mijn doel is veranderd, het is complexer geworden als alleen fitter worden. Gewicht verliezen is echt minstens zo belangrijk geworden. Het gewicht dat ik nu heb had ik voor ogen, puur omdat ik mijn jaren geleden prettig voelde bij dat gewicht, maar nu? Nu heb ik het bijgesteld naar iets onder de 70 kg, rond de 68 zou ik erg blij mee zijn.

Waarom? Dan heb ik ‘wiebelkilo’s’ als ik leuke en gezellige etentjes heb of veel verjaardagen dan heb ik voor mezelf een marge en dat lijkt me prettig, maar eerst maar eens zien of ik überhaupt mijn gewicht nog wat verder naar beneden kan krijgen. Eerlijk gezegd heb ik er een hard hoofd in…

Wanneer ik dan rond die 68 tot 70 kg wil zitten? Geen idee! Natuurlijk liever gisteren als vandaag, maar dat gaat niet. Ik moet het de tijd geven en ik ga mezelf niet uithongeren. Verjaardagen en ze hebben een lekker taartje, dan zeg ik echt niet altijd nee hoor! Een koekje erbij? Soms doe ik dat gewoon, anders kan ik het echt niet volhouden. Kortom, ik vermoed dat voorlopig niet zomaar zal lukken, het is op papier niet zoveel meer… een kilo of vier, maar het is nu wel erg lastig! Veel lastiger als die eerste 20 kg. Ik vermoed dat het echt wel 2019 zal zijn eer het eens gelukt zal zijn.

Daarnaast is mijn doel om echt langere tijd achter elkaar te kunnen lopen. Nu lukt 13 tot 15 minuten me maar ik wil echt zien dat ik zo’n 5 km door kan lopen. Dat wil zeggen dat ik flink moet blijven trainen en oefenen! Nu ben ik druk bezig met Evy maar ik denk echt dat ik op termijn echt iemand zal moeten benaderen om me verder te helpen. Hardlopen is hard werken en niet mijn ding, al is het steeds leuker en fijner om te doen.

Ben jij ook bezig om fitter te worden? Of juist bezig om af te vallen?
Laat het me weten, misschien kunnen we elkaar motiveren!

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge