Free bleedingAfgelopen maandag en gisteren ook nog kwam ik toch aardig veel berichten tegen over ‘free bleeding’… en ik vind het vies! Als je hieraan mee wil doen gooi dan gerust al je maandverband en tampons het huis uit, die heb je niet meer nodig. Nee, als je hiervoor kiest laat je het menstruatiebloed gewoon lekker langs je benen naar beneden lopen. Bah, als ik er over schrijf komt het kippenvel al op mijn lijf… ik vind het niet fris!

Free bleeding… feministisch?

Kennelijk zijn er vrouwen die er voor kiezen om op een natuurlijke manier te menstrueren, nu denk ik… prima dat is bij de meeste vrouwen zo. Alleen bedoelen ze het hier eigenlijk gewoon dat je het bloed niet opvangt maar gewoon laat lopen.

Het zou een feministische beweging zijn, er is een groep vrouwen die het taboe rondom ongesteldheid willen doorbreken. Maar er is ook een groep die een statement willen maken of van mening zijn dat ze door deze manier van bloeden ze in contact komen met hun ‘oervrouw’, dit zegt Paula Kragten van Period Magazine in interview met Editie NL.

Mijn eerste reactie is vooral vies, mijn tweede en derde reactie trouwens ook hoor… maar dat terzijde! Het schijnt niet alleen mijn reactie te zijn, maar van het overgrote deel van de mensen. Volgens Paula zijn mensen bang voor menstruatiebloed, dit zou komen omdat eeuwen geleden is bedacht dat vrouwen onrein zijn als ze ongesteld zijn en dat idee zit nog altijd in onze cultuur.

Iris doet aan free bleeding

De Nederlandse Iris Verstappen kiest ervoor om aan free bleeding te doen om zichtbaarheid te creëren rondom menstruatie. Iris zegt “Ik zie te veel jonge vrouwen die zich verloren voelen in hun lichaam. Terwijl het juist een natuurlijk fenomeen is, menstrueren.”

Door natuurlijk te menstrueren voelt Iris zich dichter bij zichzelf. “Ik ervaar hoe mijn lijf op haar natuurlijke beloop gaat”, aldus Iris. Ze vervolgt: “Ik was op Menorca en zat gehurkt op de grond, ongesteld te zijn recht boven de aarde. Dat was een prachtig moment.”. 

Verder heb ik gelezen dat ze haar menstruatiebloed ook gebruikt als kunstmest, ze zegt “Thuis giet ik het bij de planten. Ik heb gemerkt dat ze planten daardoor veel beter, sneller en gezonder groeien.”

​​Ondanks dat ze zich geen activiste noemt, liet Iris ook foto’s maken waarop ze poseert met menstruatiebloed op haar gezicht en lichaam. “Daarop kreeg ik heel veel reacties. De één prees me de hemel in, de ander vond het verschrikkelijk vies. Ik wil niet provoceren, maar mensen bewust maken.”

Is het wel verstandig?

Behalve dat ik het niet fris vind lijkt het me ook niet verstandig. Je loopt volgens mij een verhoogde kans om bacteriën en schimmels op te lopen. Daarnaast kunnen mensen die ziek zijn ziektes overdragen, je laat immers jouw bloed gewoon lopen en dan is het maar hopen dat een ander daar geen last van heeft.

Je confronteert andere met jouw (menstruatie) bloed, mensen vragen daar niet om. Als iemand het wil doen… doe dat dan lekker binnenshuis en laat andere er niet (ongewenst) last van hebben.

Wat een bende!

Nou, okay… ik val in herhaling maar mijn eerste reactie is bah! En wat vies, wat een bende… dat wil je toch niet? Ik dacht na over wat het voor mij in zou houden als ik zoiets zou willen.

Wat zou het voor mij betekenen als ik dat zou willen doen?

Om te beginnen geeft Iris aan de eerste twee dagen van haar menstruatie niet te werken om vrij te kunnen bloeden. Ik zie mezelf al voor me, “Shit” ongesteld… app naar mijn collega’s, “Sorry ik komt niet werken ik ben ongesteld geworden en ik moet het echt even laten lopen”. Of als het toevallig de dagen zijn dat ik voor mezelf werk en daarvoor dan een opdracht moet verzetten of een klant afzeggen, nee echt niet! Daar gaat het wat mij betreft al mis…

Praktisch

Dat bloed dat langs je benen loopt, ik heb (gelukkig) geen vloerbedekking maar laminaat en tegels in huis. Maar echt stel dat je die zooi overal in je tapijt hebt zitten? En wat dacht je van huisdieren, die ruiken alles en met een beetje pech lopen ze de hele dag achter je kont aan. Om maar te zwijgen over alles wat je dus schoon moet maken en moet wassen.

Ik denk direct aan de stoelen of bank waar je op zit, bloedsporen door huis, het bed waar je op slaapt en de kleding die je draagt.. eindeloos wassen en dan hopen dat je alles weer goed schoon krijgt. Ja, ik zie geen mogelijkheden maar vooral viezigheid geloof ik!

Sociaal gezien

Al vrij bloedend het schoolplein oplopen om de kinderen op te halen, mensen te woord staan terwijl ik een workshop geef of een klant op weg help. Visite die over de vloer komt of waar wij op visite gaan, vriendjes en vriendinnetjes van de kinderen? Nee… echt geen optie hoor!

Doe waar je, je goed bij voelt! Maar…

Free bleedingIedereen moet doen waar ze zich gelukkig bij voelt, maar ik moet wel zeggen dat ik dit ik hier de kriebels van krijg! Waarom moet je zo’n ‘verheven’ status toekennen aan het vrouw zijn door je menstruatiebloed maar zo te laten lopen? Naast dat je voor jezelf kiest, bepaal je ook voor andere of zij hierin betrokken worden.

Dus doe je hier aan mee? Blijf dan lekker binnenshuis en nodig mij vooral niet uit! Ik hoef geen onderdeel te zijn van bloedsporen, schoonmaak acties en de oervrouw die je denkt te zijn door mee te doen aan ‘free bleeding’.

Ik ben blij dat er bij mij geen bloedsporen door huis lopen en het gewoon opgevangen wordt door een ‘spatlap’ (maandverband) of een kurk (tampon). Al met al heeft het al voor heel wat gesprekken en discussies gezorgd waar ik onderdeel van uit mocht maken. En ik ben trouwens nog niemand tegen gekomen die het ook wat lijkt!

Als ik komende maand weer aan de beurt ben zorg ik gewoon dat de producten van Always, Libresse, Kotex en/of OB’s klaar liggen en ik hoop maar altijd dat het snel weer voorbij is die bloederige bende!

Wat vindt jij van deze ‘trent’ en/of feministische beweging?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

7 comments

  1. Echt bizar zeg. Dit is echt smerig ik zie mijn 3 kids al mam bloed! Nee dank je. Vroeger kon het niet anders nu heb je verschillende opties kies dan de milieu vriendelijkste of natuurgetrouwe

  2. Haha, leuk geschreven. Ik heb de berichtenstroom meegekregen, en ik vind ieder zijn ding, maar ik zou er ook niet voor kiezen. De hond was ook het eerste waar ik aan dacht, het lijkt me niet lekker om te bloeden met een reu in huis. En ik ben op zich niet vies van menstruatiebloed, maar het idee dat mijn honden het bloedspoor wat ik zou trekken gaan oplikken (want dat zal een hond waarschijnlijk doen) vind ik toch niet zo smakelijk.
    Jenn onlangs geplaatst…Mei Mini-bucketlistMy Profile

  3. Jaa ik heb het ook meegekregen en dacht er net zo over als jij. Ranzig gewoon. Zie hier echt het nut niet van in. Doe lekker thuis je ding. Maar denk daarbuiten ook even aan een ander. Was ook blij dat die huisarts zei dat dit totaal niet beter was dan opvangen. Als jij het wil opvangen en thuis de hele dag wil lopen poetsen en over de planten wil gieten ( brrrr!) Doe je best maar buitenshuis vind ik het echt goor. Ja zal maar in haar bloed gaan zitten in de bus ofzo. Bah.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge