VakantiezakgeldDe kinderen gaan lekker mee op vakantie of gaan zelfs met opa en oma of een vriendje of vriendinnetje mee op vakantie. Uiteraard willen ze dan ook wat geld meenemen… maar geef je ze iets mee of moeten ze maar geld meenemen uit hun spaarpot? Nu het hele land nog (zomer)vakantie heeft ben ik wel benieuwd of jij ‘vakantiezakgeld’ aan de kinderen geeft!

Vakantiezakgeld?

Wat is nu vakantiezakgeld? Het woord zegt al genoeg, maar zie het als het vakantiegeld dat je zelf ontvangt. Kortom buiten het ‘gewone’ zakgeld krijgt je kind een extraatje met de vakantie. Nu het vakantie is leek het me leuk om hier eens wat verder in te duiken en wat dingen uit te zoeken!

De gegevens heb ik voor het grootste deel uit het onderzoek van het kenniscentrum Wijzer in Geldzaken.

De meeste kinderen krijgen vakantiezakgeld!

Volgens het onderzoek krijgen maar liefst 63% van de kinderen een extraatje met de vakantie! Dit vond ik persoonlijk vrij veel, in mijn omgeving hoor ik het niet zo vaak namelijk. Nu is er onderzoek gedaan onder 500 ouders, niet heel veel… maar vermoedelijk zijn de resultaten wel representatief.

VakantiezakgeldWat krijgen kinderen gemiddeld?

Met de vakantie voor de deur krijgen kinderen van 6 tot  11 jaar gemiddeld bijna € 29,– en 12 tot 18 jarige krijgen zelfs zo’n € 46,– om extra te besteden tijdens de vakantie.

61% van de ouders geeft het vakantiezakgeld in één keer, het resterende percentage van 39% geeft het bedrag in meerdere keren. Het bedrag dat de kinderen krijgen loopt doorgaans, net als het zakgeld op naarmate ze ouder worden.

Niet alleen van ouders!

VakantiezakgeldKinderen krijgen het geld niet alleen van hun ouders, maar ook van andere! Volgens 57% van de ouders krijgen kinderen het vakantiezakgeld van andere, opa en oma zijn hierbij de grootste ‘sponsoren’.

Vier op de tien kinderen krijgen zelfs van de ouders én van andere vakantiezakgeld. 20% van de kinderen in het onderzoek krijgen helemaal geen vakantiezakgeld.

Waar geven ze het aan uit?

VakantiezakgeldHet vakantiezakgeld dat de kinderen krijgen van ouders en grootouders gebruiken kinderen tot 12 jaar doorgaans voor het kopen van speelgoed. Als kinderen ouder worden, geven ze het extraatje minder vaak uit aan speelgoed en vaker aan cadeautjes voor andere, eten & drinken en computerspelletjes en games. Op nummer één van de 12-plussers staat ijs!

Goed idee, dat vakantiezakgeld!

Net als zakgeld en kleedgeld is ook vakantiezakgeld een goed idee volgens Wijzer in geldzaken, het is een goede manier om kinderen te leren omgaan met geld!

Bron en afbeeldingen: Wijzer in geldzaken

Wat geven wij?

Onze meiden kregen dit jaar € 10,– extra voor de vakantie. De meiden komen dus niet aan het bedrag van € 29,– vakantiezakgeld. Nu zijn wij doorgaans ook niet de moeilijkste als het gaat om een ijsje, wat drinken of wat dan ook tijdens de vakantie.

Nu ben ik natuurlijk benieuwd… wat geven jullie?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

2 comments

    1. Prima toch? Ik hoorde vandaag op kantoor bedragen waarvan ik dacht… “Hoeveel?!?!?!”, die hoge bedragen kan ik minder goed begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge