Wat een boek… pfff, wow! Een integrerend verhaal, extra boeiend omdat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Dit boek zou iedereen moeten lezen, wat mij betreft tenminste. Geheim leven is een mooi maar tegelijk een gruwelijk boek. Ik las hem met een lach en een traan.
Samenvatting van het boek…
Met ‘Geheim leven’ duikt Carla de Jong diep in de huiveringwekkende geschiedenis van haar eigen familie. ‘Geheim leven’ van Carla de Jong is de Nederlandse ‘Anna, Hanna en Johanna’. Wordt leed doorgegeven van generatie op generatie of is het mogelijk om met een schone lei te beginnen?
Elza Kingma groeit op in het interbellum. Ondanks de crisis van de jaren dertig kent haar leven weinig zorgen, maar dat verandert met de komst van nieuwe buren. Van meet af aan koestert Elza een antipathie tegen de buurvrouw. Toch raken beide families steeds nauwer bevriend. Dan scheurt een reeks dramatische gebeurtenissen de gezinnen uiteen.
Elza gaat haar eigen weg en zwijgt over haar traumatische geschiedenis, ook tegen haar kinderen. Als ze tegen de honderd loopt, klopt het verleden aan en kan zij er niet langer voor weglopen. Carla de Jong woont en werkt in Amsterdam. Naast schrijver is zij organisatieadviseur en schrijfdocent.
Wat vind ik van “Geheim leven”?
Eigenlijk schreef ik het al in de eerste alinea, maar echt… tranen, trots en gruwel, werkelijk alles heb ik door mijn lijf gevoeld! Zoals bij veel boeken kon ik ook dit boek gewoon niet wegleggen!
De cover is iets wat me niet trok, ik zou dit boek niet zomaar van de tafel bij de boekhandel gepakt hebben! Het is dat ik van meerdere mensen dit boek als leestip kreeg. Nu, na het lezen snap ik de cover overigens wel, maar nog altijd maakt het me niet enthousiast.
Het boek is goed en redelijk makkelijk te lezen, het boek gaat van het heden naar verleden dat moet je wel fijn vinden. Het boek is gebaseerd op een waargebeurd familiegeheim en dat intrigeert. In het boek komt goed naar voeren wat een familiegeheim doet met de volgende generaties en de familiebanden.
Mijn verkorte versie van het verhaal
Het verhaal begint in 1918, Catharina is nog jong en gaat naar school. Haar beste vriendin overlijdt aan de Spaanse griep, zelf overleefd ze deze nare ziekte maar net. Ze heeft het zwaar en verhuist van Den Haag naar Friesland waar ze bij haar oom en tante gaat wonen om aan te sterken.
Catharina trouwt met Lambert, overleeft miskramen en krijgt uiteindelijk twee gezonde kinderen. Ze wordt niet meer de vrouw die ze ooit was, elke dag is donker. Voor haar en daarmee ook voor Lambert, haar man.
Als buurvrouw Imke in haar leven komt, lijkt de zon ook weer een beetje terug te komen voor Catharina. Tot alles afschuwelijk mis gaat, je merkt dat er iets is tussen Imke en Lambert, en je voelt de boosheid van dochter Elza.
Uiteindelijk sterft Catharina Kingsma na een langdurig ziekbed en niet veel later overlijd de buurman onder verdachte omstandigheden. Het geroddel in het dorp komt flink op gang. Buurvrouw Imke wordt ervan verdacht Catharine te hebben vergiftigd en haar eigen man te hebben vermoord, om samen met de man van Catharina verder te kunnen leven.
Imke en Lambertus trouwen met elkaar en zij vertrekken met Wander, maar zonder Elza naar Amerika. Elza trouwt met de zoon van de buurvrouw, zij krijgen twee kinderen maar Elza’s man overlijdt al op jonge leeftijd.
Op een gegeven moment gaat het boek in eens naar 2018, dan lezen we hoe het met Elza is, zij is inmiddels 95 jaar. Zij heeft nooit meer gepraat over wat er in haar familie is gebeurd. Ook haar kinderen en kleinkinderen zijn niet op de hoogte. Haar broertje Wander is in Amerika blijven wonen met zijn gezin, Elze heeft haar boertje nooit meer gezien.
Als de dochter en kleindochter van Wander een kistje vinden op zolder ontdekken ze geboorte- en trouwaktes en zo ontdekken ze dat Imke niet de biologische moeder van Wander is en dat hij een zus heeft. Ondanks zijn leeftijd besluit hij naar Nederland te gaan en zijn zus te zoeken.
Aan het einde van het boek gaan we weer terug naar het verleden, dan wordt duidelijk hoe het allemaal precies verliep in die tijd. Vervolgens wordt het boek afgesloten in 2018.
Over Carla de Jong
Carla de jong heeft Nederlands, Verpleegkunde en Sociale Wetenschappen gestudeerd. Als Adviseur in het bedrijfsleven en gezondheidszorg schreef ze vooral zakelijke teksten en artikelen. Zij besloot om haar oude schrijversdroom na te jagen, haar debuutroman In retraite verscheen in 2009 en werd lovend ontvangen.
Nog datzelfde jaar verscheen de thriller Serpent (Gouden Strop nominatie 2010). Outcast (thriller, 2010) en Gebroken Wit (roman, 2012) volgden en in 2014 verscheen De ingreep (thriller). Met Nooit meer regen (oktober 2015) en De Johansons (april 2017) keerde zij terug naar de psychologische roman, een genre dat haar goed ligt.
In april 2019 verscheen Geheim leven, een roman die gebaseerd is op de waargebeurde geschiedenis van haar oma, een drama waar de landelijke pers in 1911 maandenlang aandacht aan besteedde.
Carla is als schrijfdocent verbonden aan de Schrijversacademie en de Querido Academie. In 2014 en 2012 was zij jurylid voor de Schaduwprijs: de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige spannende debuut. Ook heeft zij van 201-2017 met collega Annet de Jong een maandelijkste literaire talkshow gehost.
Carla woont in Amsterdam met haar man, hun twee kinderen, een kat en een hond.
Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.
Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!
Geef een antwoord