Facebook, social mediaOp 9 december wordt ik benaderd door een andere blogger via mail, er wordt gevraagd of ik mee wil doen met een soort swap. Ik raak enthousiast aangezien ik dat wel leuk vind! Een swap is namelijk een uitwisseling van cadeautjes of aardigheidjes! Vervolgens krijg ik een mail met uitleg, het blijkt om een piramide spel te gaan de Geheime Zuster uitwisseling. Het spel gaat (uiteraard) ook rond op sociale media!

Het bericht

Om eerst maar eens te laten zien om wat voor een (type) bericht het gaat hieronder het bericht, er zit enige variatie in maar komt op hetzelfde neer.

Het bericht dat ik heb ontvangen via mail:

“Hoi!

Leuk dat je mee wilt doen. Let’s send the world some love. Hier is de info – onthoud dat je maar EEN cadeautje koopt en opstuurt! Als eerste kopieer en plak je het bericht waar je op reageerde op je eigen FB/Insta, zodat jij ook weer andere vrouwen enthousiast maakt om mee te doen. Reageren ze? (Net als jij nu bij mij deed). Dan stuur je ze vervolgens deze complete PB door.

Welkom op onze geheime zusteruitwisseling van cadeautjes!! Dit is hoe het werkt:
1) Stuur een cadeau van minimaal 10 euro naar geheime zus nummer #1 (zie hieronder)
2) Verwijder vervolgens zus nummer #1 en plaats geheime zus nummer #2 op de #1 plek.
3) Zet vervolgens je eigen naam en adres op plaats nummer #2.
4) Stuur dan deze informatie naar (hopelijk) minstens 6 andere zusters (met jezelf op nummer #2 dus) net als ik nu gedaan heb.
Als je dit alles niet binnen 1 week kunt doen, meld het mij dan. Dan zoek ik naar genoeg nieuwe deelnemers om het spelletje eerlijk te laten verlopen voor iedereen!

Tip: Je kunt ook direct vanaf een webwinkel bestellen. Dit scheelt tijd. Maar een mooi eigen pakje maken is natuurlijk ook heel leuk!
He is leuk als je ook een kaartje in het pakje doet, met een mooie boodschap, waarop je jezelf voorstelt
Als iedereen zich aan de afspraak houdt, moet je 36+ cadeautjes ontvangen in ruil voor het geven van slechts één. Hoe leuk is dat?!

Gelukkig haken er zelden mensen af, omdat het zo leuk is om iemand een cadeautje te geven, of je die nu kent of niet, en ook cadeautjes en mooie berichten terug te krijgen. Je zou ongeveer na 1 week de eerste cadeautjes moeten ontvangen als je inderdaad niet te lang wacht met het versturen van je bericht naar andere mensen.”

Dit bericht wordt dan vervolgt met de adressen waar dan verder nog onder staat:

“P.S. Vergeet niet nummer #2 naar nummer #1 te verplaatsen en je eigen info op #2 te zetten. Ik ben heel benieuwd!!!”

Verboden

Dergelijke ‘spellen’ gaan al jaren rond op internet, in diverse vormen. Aangezien het de “Geheime Zuster-oproep” een piramidespel is en die sinds 1998 verboden is in de Wet op kansspelen wil ik gewoon niet mee doen aan dergelijke zaken.

Het maakt mij als blogger maar ook als mens onbetrouwbaar, al zou ik de afspraak nakomen dan wil dat nog niet zeggen dat andere in het piramidespel dat ook doen.

Op wikipedia staat:

“Piramidespelen vallen in Nederland sinds 1998 onder de verboden kansspelen van de Wet op de kansspelen. Het spel wordt gezien als een kansspel, omdat de deelnemers geen overwegende invloed hebben op hun resultaten. Ze zijn daarvoor immers afhankelijk van de inspanningen van anderen. Daarmee wordt de kans om te ‘toppen’ (de top van de piramide te halen en te incasseren) van het toeval afhankelijk. Aanleiding om de piramidespelen onder de verbodswetgeving van de Wet op de kansspelen te brengen, was de grote deelname aan dit soort spelen in de jaren 1995 en 1996. Toen de eerste slachtoffers vielen begin 1997 kwamen er Kamervragen, hetgeen uiteindelijk leidde tot wijziging van de Wet op de kansspelen. Deze wet definieert een piramidespel als:

een gelegenheid waarbij deelnemers een goed afgeven of een verplichting aangaan teneinde daaruit een voordeel te verwerven dat geheel of ten dele afhankelijk is van de afgifte van een goed of het aangaan van een verplichting door latere deelnemers.”

Social media

Omdat dergelijke spellen verboden zijn zouden social media kanalen als bijvoorbeeld Facebook dergelijke zaken moeten weren. Volgens de berichtgeving proberen ze dat te doen, maar het lukt lang niet altijd! Het wordt sneller gedeeld als dat het weggehaald kan worden.

Daarnaast gaat het dus verder via privéberichten en mail, dus het zal wel nooit stoppen vrees ik! In mijn ogen is het gewoon de ouderwetse kettingbrief waarbij de afspraken zelden tot nooit nagekomen worden.

Heb jij het al voorbij zien komen op bijvoorbeeld Facebook? Of ben je ervoor benaderd?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

4 comments

  1. Ja ik heb deze volgens mij ook gekregen, maar niet aan meegedaan. Ik zoiets ook eerder ontvangen over kinderboeken. Uiteindelijk niet gedaan, vond het toch een vreemd idee dat mijn adres op een lijst zou staan

    1. Dat is ook nog iets inderdaad, je gegevens komen op zo’n lijst te staan. Daarnaast vraag ik me af hoe naïef mensen zijn dat ze geloven dat het wel werkt, in welke vorm dan ook.

  2. Goed dat je hier aandacht aan geeft. Las laatst een kwade reactie van een deelneemster die verbolgen was over het feit dat hun leuke spel om zeep geholpen was. Tja,… Het concept klinkt leuk, maar je krijgt nooit 36 cadeaus natuurlijk. Organiseer dan liever een echte swap.

    1. Een echte swap is leuker, veel leuker! Ik dacht ook toen ik het bericht kreeg, leuk ik doe mee! Tja toen was het dus helemaal geen swap, maar zo’n piramide spel.

      Ik snap ook niet dat mensen denken dat ze het allemaal binnen gaan krijgen, je weet op voorhand dat het mis gaat volgens mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge