Tag, vragenlijstjesDeze Gewoon Nederlandse tag kwam ik op verschillende sites tegen, ik moet zeggen dat de meeste al een poosje geleden zijn ingevuld. De tag is in september 2014 al online gekomen, de Tag die Marieke van GewoonMarieke.com bedacht is gebaseerd op de ‘British tag’ die uit vragen te maken hebben met Britse gewoontes. Benieuwd naar mijn antwoorden? Lees mee!

♥ Eén of meer koekjes bij de thee?

Beter geen… maar als ik éénmaal begin heb ik er aan ééntje niet genoeg! En dan toch het liefste een heerlijk speculaasje of een bastogne! Lekker!

♥ Wat is je favoriete stamppot?

Absoluut…. andijvie stamppot met spekjes!!

♥ Welke Nederlandse feestdag vind jij de leukste?

Eerlijk? Ik heb niet zoveel met feestdagen! Wat ik wel bijzonder blijf vinden is 5 mei, als we onze vrijheid vieren!

Met ‘reguliere’ feestdagen, die veelal bijbels zijn heb ik niet zoveel. Kerst, Pasen en zo… okay we zijn vrij en ja ik weet wat het betekend en waar die feestdagen voor staan, voor mij persoonlijk heeft het echter niet veel waarde (meer).

♥ Wat is volgens jou het leukste plekje in Nederland?

Gewoon Nederlands tagIk denk toch ons mooie Wageningen, wat ik dan binnen Wageningen een mooi plekje vind? Ik denk toch op de Wagenische Berg, het uitzicht over de uiterwaarden en de Rijn.

Al moet ik zeggen… het strand bij Callantsoog, de boerderij waar wij afgelopen week verbleven in Wijlre of de Geul in hartje Valkenburg….ook prachtig! Er zijn teveel mooie plekjes in Nederland!

♥  Wat is jouw favoriete accent en doe een stukje na.

Marieke vlogt, ik doe daar niet aan mee… dus hier kom ik mooi onderuit!
Echt een favoriet accent heb ik niet, ik ben op school ‘gedrild’ om keuring Nederlands te spreken!

Maar wat zijn nu ‘dingen’ die wij hier anders benoemen of uitspreken als iemand die Algemeen Beschaafd Nederlands spreekt? Om te beginnen… Veus te veul, veel te veel! En dan? Ik zal wat dingen opsommen die ik zelf gebruik of regelmatig hoor:

Duizend – Duuzend
Aardappelen – Piepers
Kerel kerel  – Keel keel
Armoede – Erremoei
Beetje – Bietje
Jammer – Sund
Hoor – Heur
Bril – Fok
Deuk – Duts
Binnenstebuiten – Krang
Berg/heuvel/helling – Huch

Niet allemaal alleen voorbehouden aan het Wagenings, maar je hoort het regelmatig hier voorbij komen. Al moet ik zeggen dat door de grote groep ‘import’ lijkt het steeds minder vaak voorbij te komen.

♥ Welk woord is voor jou typisch Nederlands?

Eigenlijk heb ik dat gevoel bij meerdere woorden, bij Mooi, gewoon en gezellig het meeste denk ik! Dit zijn woorden die ik heel vaak hoor en veel gebruikt worden, geen idee waarom ik ze dan zo typisch Nederlands vind, maar deze woorden geven mij dat gevoel.

♥ Welk typisch Nederlands gebruik vind jij het leukst?

Het eerste wat me te binnen schiet is ‘even een bakkie doen’, of terwijl even een kopje koffie of thee drinken. Dat kan overal zijn, bij de buurvrouw, moeder van school, vriendin of in een horecagelegenheid. Volgens mij ook wel best een typisch Nederlands iets.

En wat dacht je van de kaas, worst en augurk met boterhamworst op tafel met een verjaardag? Volgens mij is dat ook wel iets typisch Nederlands.

Gewoon Nederlands tag - Eén van mijn meest gebruikte gezegde♥ Welk Nederlands gezegde is jouw favoriete gezegde?

Een favoriet gezegde heb ik niet, wel heb ik ‘spreuken’ die ik wel regelatig gebruik. Eén ervan is “Blijf jezelf, er zijn genoeg anderen” en “Creatieve mensen hebben geen rommel, creatieve mensen hebben overal ideeën liggen”.

♥ Wat is je favoriete winkel van Nederlandse bodem?

Absoluut HEMA en Action, dat zijn twee winkels die ik niet zou willen en kunnen missen. Ik denk dat ik de benodigde spullen (op etenswaren na over het algemeen) voor 75% in deze winkels koop. Echt van ondergoed tot pennen of een datastick, je kan er voor de meest uitlopende spullen terecht, ik hou daar van!

♥ Wie vind jij de leukste BN’er?

Lastig… ik kijk niet superveel televisie, luister wel wat radio dus ik denk dat ik een wat beperkt beeld heb bij welke BN’ers er eigenlijk zijn. Maar om types als Jeroen van Koningsbrugge kan ik wel lachen… en tja ik vind Marco Borsato altijd erg sympathiek.

♥ Wat vind jij het mooiste en/of leukste Nederlandstalige liedje?

Mooi van Marco Borsato… prachtig liedje!

♥ Haring? Ja of nee?

Ielk, nee! Toch geen echte Nederlandse hier 😉
Vis vind ik best lekker maar dan wel graag in gebakken of gerookte vorm zoals kabeljauw, zalm of roodbaars!

 

Mocht jij het nu ook leuk vinden om deze tag te doen, vermeld dan wel even dat je de tag van GewoonMarieke.com vandaan hebt! Laat je het weten als je hem ook op je site hebt staan?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge