Sinds kort zit ik bij het Bentoteam van De Bentofabriek. Het is zo leuk om je passie te mogen delen met andere mensen. Al een paar keer was ik gevraagd en na lang twijfelen heb ik ja gezegd. Iets met een gevalletje onzekerheid, hihi. Nog steeds kan ik denken is mijn lunchtrommel wel leuk en inspirerend genoeg. Aan de andere kant maak ik natuurlijk de Yumboxen voor mijn kinderen en die moeten tevreden zijn. Dan is mijn doel behaald. En dat ik andere mensen inspireer is helemaal mooi meegenomen. Deze week kwam er een pakketje binnen met allemaal super leuke bento artikelen. Als een kind in de snoepjeswinkel zo blij was ik. Ik kon het dan ook niet laten meteen aan de slag te gaan.
Chocolade of snoepjes, wat wordt het?
Alle papa’s en mama’s herkennen het vast wel. Mag ik een snoepje, alsjeblieffffft? Thuis hebben we de regel twee snoepjes per dag. Maar eerlijk is eerlijk, onze kinderen proberen ons natuurlijk wel uit. En vooral ons zoontje heeft volgens hem het beste argument. Hij heeft namelijk honger.Ons standaard antwoord er ligt fruit op de fruitschaal valt dan weer niet bij hem in de smaak. 😉
Wat een wereldwonder zou het toch zijn dat een snoepje je hongergevoel weg neemt. Sabine, eigenaresse van De Bentofabriek, heeft een recept ontwikkeld om zelf snoepjes te maken. Zonder suiker en alle andere toegevoegde ‘troep’. Toen er in mijn pakket siliconen kerstmallen zaten (waarbij ik natuurlijk eerst aan chocolade denk in plaats van gezonde snoepjes) was mijn interesse gewekt. Ik kon het dan ook niet laten om lekker bezig te gaan.
Op de site van De Bentofabriek onder het kopje bento recepten vind je verschillende snoepvarianten. Hier hebben we gekozen voor banaan en framboos/yoghurt . En natuurlijk ook voor pure chocola.
Bananen snoepjes, zo lekker!
Wat heb je nodig:
- tweehonderd gram banaan (zijn twee middelmatige bananen)
- twee eetlepels citroensap
- 1 zakje (zes gram) Agaranta (agaranta is een plantaardige vervanging van gelatine. Een bindmiddel wat helemaal vegan is)
Wat te doen?
Leg de mallen vast klaar, want het fruitmengsel stolt snel. Pureer de bananen tot een gladde massa en voeg twee eetlepels citroensap en een heel zakje Agaranta toe. Roer dit goed door, zodat je geen klontjes krijgt. Zet het fruitmengsel op het vuur en blijf roeren. Als het kookt blijf je nog twee uur (grapje) twee minuten roeren tot het mengsel wat stroperig wordt. Vul dan de mallen met het fruitmengsel en laat het helemaal afkoelen. Wanneer het afgekoeld is kun je de snoepjes er heel erg makkelijk uitduwen. Je kan de snoepjes het best bewaren in de koelkast.
Fram-boos of blij?
Onze dochter is dol op frambozen. Frambozensnoepjes konden dan ook niet ontbreken in de blog. En dus gingen we aan de slag.
Benodigdheden:
- tweehonderd gram framboos
- twee theelepels vanille extract
- vijfentwintig milliliter volle yoghurt
- eventueel honing
- een zakje Agaranta
Wat te doen?
Pureer de frambozen en zeef daarna de pitjes eruit. Roer twee theelepels vanille extract en de agaranta door de gezeefde frambozen en zet het op het vuur. Blijf het fruit mengsel roeren ook wanneer het kookt zodat het niet gaat klonteren. Laat het al roerend een minuutje doorkoken. Daarna haal je de pan van het vuur en roer je de yoghurt en eventueel de honing erbij door. Wij hebben ongeveer een eetlepel honing gebruikt. Daarna weer de siliconen mallen vullen en laten afkoelen. En klaar zijn je verantwoorde mooie glanzende kerstsnoepjes. Ook deze snoepjes het best bewaren in de koelkast.
Pure chocolade verwennerij
En als je dan zulke mooie mallen opgestuurd krijgt moet je natuurlijk toch ook even chocolade snoepjes maken. Zelf hou ik niet zo van chocola, maar de rest van de familie des te meer. Dus die smekende puppy blikken kon ik niet weigeren en werden er pure chocolade rendieren, kerstmannen, kerstbomen en dergelijke gemaakt.
Wat heb je nodig:
Reep pure chocolade honderdtachtig gram (maar kan zo veel als je wil)
Wat te doen?
Snij de reep chocolade in kleine stukjes/ flintertjes en breng ondertussen het water tot aan de kook in een pannetje. Zet de schaal erop met twee derde van het chocolade en blijf roeren tot de chocolade een gladde vloeibare massa is. Deze manier van verwarmen heet au bain marie. Haal de schaal van het pannetje en voeg al roerend steeds wat koude chocolade toe. Dit is een makkelijke manier van temperen en zorgt er voor dat je chocolade mooi stolt en blijft glanzen. Wanneer alle chocolade is opgelost zonder klontjes kun je het in de mallen gieten. Laat het goed afkoelen voor je het uit de mal haalt. Zo heb je super leuke kerstchocolaatjes die je zelf gemaakt hebt. Best tof toch.
Ben je net als ik super enthousiast over de gezonde snoepjes kijk dan eens op de site van De Bentofabriek. Daar staan nog veel meer smakelijke combinaties en ook de siliconen mallen zijn daar te vinden. Ik ben benieuwd waar jullie voorkeur naar uit gaat.
Hoi! Ik ben Maureen, ik woon samen met mijn man en onze tweeling en zoals je weet… alle wijzen komen uit het oosten ;)! Ik ben dol op lezen, schrijven, bakken, koken, winkelen, zwemmen en dan het liefst met nagellak op (dan voel ik me net een zeemeermin).
Een leuk weetje, ik heb een grote voorliefde voor vintage jurkjes met petticoat. Voor ik ziek werd 2,5 jaar geleden werkte ik vol overgave en passie als pedagogisch en beleidsmedewerkster in de kinderopvang. We zijn dan hier thuis ook graag creatief bezig en knutselen er gezellig op los.
Geef een antwoord