Met enige regelmaat beland ik in discussies over kinderschoenen en de daarbij behorende zaken. Als mensen horen wat wij uitgeven aan kinderschoenen vinden de meeste mensen dat belachelijk duur en onnodig. Vaak leg ik dan al uit dat passende schoenen belangrijk zijn en dat we voor onze meiden niet slagen in het goedkopere aanbod. Daarnaast vinden we het belangrijk dat het van leer is, goede ademende schoenen met een goed voetbed en dat de schoen mooi en goed aansluit bij de voeten van de meiden.
Kinderschoenen in het nieuws
Afgelopen zomer was er een bericht in het nieuws over een onderzoek dat gedaan is door Nelson Schoenen onder 554 Nederlandse moeders. Zij stelde vragen over het kopen van schoenen en daaruit is gebleken op basis waarvan er schoenen aangeschaft werden.
In het kort de conclusies uit het onderzoek:
- 38% van de ouders controleert maandelijks, 29% van de ouders controleert incidenteel de schoenmaat.
- Een kwart controleert het pas als het kind aangeeft dat de schoenen niet lekker meer zitten.
- Een derde van de ondervraagde schuift schoenen door naar jonger kind of koopt tweedehands schoenen.
- 25% koopt nieuwe schoenen bij de aanvang van een nieuw seizoen.
- De meeste moeders kopen tussen de 2 en 5 paar schoenen per jaar voor hun kind.
- 5% zegt meer dan 100 euro uit te geven aan een paar kinderschoenen.
- Iets meer dan de helft zegt tussen de 50 en 75 euro per paar uit te willen geven.
- De moeders kiezen het liefst voor een echt lederen schoen.
Hoe belangrijk zijn goede kinderschoenen?
In mijn ogen super belangrijk! Ik weet niet beter als dat goede kinderschoenen die passen bij de levensfase van het kind van belang zijn. Kindervoeten zijn niet te vergelijken met voeten van volwassenen. Kindervoeten zijn continu in ontwikkeling en daar door ook kwetsbaar.
Babyvoetjes bestaan voornamelijk uit kraakbeen. In de loop van de jaren vindt er een verbeningsproces plaats, rond het zesde levensjaar is de verbening volledig. In de aanloop naar dit zesde levensjaar kan er door bijvoorbeeld knelling, vergroeiingen ontstaan. Een ‘verkeerde’ schoen kan dus best wat gevolgen hebben.
Bij kinderen wordt het aangeraden om ze tot het zesde levensjaar zo weinig mogelijk op schoenen te laten lopen. Op blote voeten lopen is positief voor de spierwerking en de botontwikkeling, de kans op platvoeten zou hierdoor dalen.
Het advies is dan ook om kinderen binnenhuis zoveel mogelijk op blote voeten te laten lopen of op bijvoorbeeld sokken met antislip. Buitenshuis hoeven kinderen pas schoenen aan vanaf het moment dat ze zelfstandig lopen. De schoenen zijn eerder een bescherming voor de invloeden van buitenaf als dat het persé nodig is om schoenen te dragen de eerste jaren.
Een goed passende kinderschoen…
Een goed passende kinderschoen moet goed aansluiten maar niet te strak, dit kan een kind vaak zelf goed aangeven.
De schoen dient goed aan de voet te sluiten en mag dus nergens te los zitten of te veel spannen. Hier is het belangrijkste onderdeel het kind zelf. Het kind moet de schoen comfortabel vinden.
Nog wat tips:
- Laat voeten altijd opmeten (lengte en breedte), neem de grootste voet als uitgangspunt.
- Koop ‘s middags schoenen, dan zijn de voeten wat dikker als eerder op de dag.
- Draag dezelfde soort sokken zoals je normaal ook draagt.
- Koop de schoen niet te veel op de groei, dit kan gaan schuiven en je kan er mee gaan sloffen.
- Schoenen moeten niet ‘zomaar’ uit kunnen gaan.
- De tenen moeten goed kunnen bewegen.
- De schoen moet rond de hiel goed aansluiten.
- De hak moet breed zijn en vlak op de ondergrond steunen.
Belangrijk is volgens mij…
Het regelmatig controleren van de schoenen en de voeten van je kind. Passen de schoenen nog? Zijn ze niet te strak of misschien al versleten?
Laat voeten goed opmeten maar laat ook goed kijken of de schoen wel echt bij de voeten van je kind passen, dit is niet altijd te meten maar moet het kind ervaren.
Wij laten bijvoorbeeld de voeten opmeten, maar we kiezen ook zoveel mogelijk voor schoenen met een uitneembaar voetbed zodat we die eruit kunnen halen en dan kijken of het goed past. Nu is dat bij onze meiden misschien iets meer nodig als de gemiddelde andere omdat ze niet echt ‘gemiddelde’ voeten hebben maar toch, het is een aanvullende tip van mijn kant.
De kinderschoenen die wij kopen zijn niet goedkoop, meestal zo rond de € 100,– per paar. Voor de jongste zit het er soms iets onder voor de oudste meestal wat erboven. We kopen twee keer per jaar twee paar schoenen als basis, daarnaast wat er nodig is.
Hoe vaak kopen jullie schoenen? Waar let je op bij het kopen van kinderschoenen? Hoeveel geef je uit aan kinderschoenen?
Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.
Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!
Ik kocht schoenen altijd het liefst bij een speciaal zaak waar ze me goed advies konden geven. Want ik kende het belang van goede schoenen, maar vond het zelf lastig om te bepalen wat goede schoenen waren.
Ja slim!! Wij kwamen tot twee jaar geleden altijd bij een kleine kinderschoenen speciaalzaak… helaas zijn ze gestopt 🙁
Ik koop regelmatig 2ehands schoenen, maar let daarbij wel op of ze niet veel zijn gedragen en hoe de onderzool en binnenzool eruit zien. Bepaalde merken weet ik wat goed zit bij mijn kinderen. Vind het voor de oudste nog erg lastig. 9 jaar, en voetverschil van 1 tot 2 maten. Als ik van de centimeters uitga moet ze maat 31 hebben, maar ze draagt 32. De ene schoen is te krap, en de andere wat dus 33 is te groot. Heel lastig omdat ik nu bij 3 speciaalzaken ben geweest die alle 3 anders meten en wat anders zeggen. Nu heb ik dus 2 paar laarsjes, 1 paar sneakers… maat 32 en maat 33. Ik kijk meestal wat ze zelf aangeeft en wat ik voel maar lastig is het wel. De jongste groeit heel hard qua voetmaat en die moet regelmatig nieuwe schoenen. Bij hem let ik ook op het model, leer en of het voetbed eruit kan. Vind goede schoenen wel belangrijk en daar wil ik dan best in investeren.
Lastig zeg twee zulke verschillende voeten!!
Hier verschilt het per schoenenzaak welke maar de meiden hebben inderdaad. Als we dan echt naar de schoenen kijken komen we vaak wel op de zelfde maat uit.