Ben en voel jij je een goede moeder? Ik heb best wel wat momenten dat ik me geen goede moeder voel en dat misschien ook wel eens niet ben. Ik werk vrij veel, laat mijn meiden niet altijd en met iedereen spelen en kies soms voor mezelf... en toch denk ik dat ik een relatief goede moeder ben!Af en toe vraag ik me echt af of ik wel een goede moeder ben! Het huis is zelden perfect opgeruimd, ik wordt wel eens boos, de kinderen kunnen niet te pas en onpas met klasgenootjes of vriendinnetjes spelen en ja ik ben regelmatig aan het werk terwijl ik met de kinderen thuis ben. Als ik dan eens boos wordt dan schiet ik uit mijn slof, heb ik geen geduld of heb ik net wat te hard geroepen in plaats van rustig te blijven. Ook ontsnap ik wel eens aan mijn huishouden omdat ik er gewoon even geen zin in heb… maar maakt me dat een slechte moeder?

Er zijn er vast meer…

Onlangs sprak ik met een vriendin en een collega over de vraag ‘Wanneer ben je nu een goede moeder?’ en eigenlijk komen we daar niet echt uit. Er is eigenlijk niet echt een goed en een slecht, nou ja… doorgaans dan. Natuurlijk zijn er uiterste waarbij voor de gemiddelde mens wel vaststaat dat iemand niet een goede ouder is.

Maar ik vermoed dat er wel meer mensen zijn die twijfelen aan het feit dat ze al dan niet een goede ouder zijn, net als ik dat doe. In mijn geval heb ik dan vaak ook het gevoel de kinderen tekort te doen, soms heb ik spijt en soms Ben en voel jij je een goede moeder? Ik heb best wel wat momenten dat ik me geen goede moeder voel en dat misschien ook wel eens niet ben. Ik werk vrij veel, laat mijn meiden niet altijd en met iedereen spelen en kies soms voor mezelf... en toch denk ik dat ik een relatief goede moeder ben!denk ik ‘hallo ik ben ook maar een mens’. Hoe dan ook het blijft dubbel!

Waarom ik me wel eens een slechte moeder voel heb ik al opgesomd in de eerste alinea van het artikel. Maar ja, ik hanteer best wel wat ‘strenge’ regels en ben daarbij soms ook best wel egoïstisch. Als we op maandag uit school komen wil ik liever geen vriendjes of vriendinnetjes mee, waarom niet? Ik moet vaak nog wat dingen doen, schoonmaken, werken of de oudste moet huiswerk maken, die maandag is de enigste dag in de week waarop we de hele middag de tijd hebben voor dat soort dingen.

Waarom ben ik, maar ook jij een goede moeder?

Er zijn ook redenen genoeg waarom ik mijzelf wel een goede moeder zou moeten vinden, al moet ik daar vaak wel even over nadenken! De redenen waarom jij en ik goede moeders zijn:

 • De kinderen staan op de eerste plaats.
 • Onvoorwaardelijk liefde voor de kinderen!
 • Multitasken, moeders kunnen alles en doen meerdere dingen tegelijk!
 • De liefde, kusjes en knuffels zijn ‘genezend’.
 • Ziek? Zelfs dan gaat de zorg door en ben je er voor ze zoals dat anders ook is.
 • Je begrijpt je kind (praktisch) altijd!
 • Omdat jouw kind(eren) jou de allerliefste, leukste, grappigste en beste moeder vind(en).
 • Als er iets is komen ze, jij luistert.
 • Wij moeders weten waar alles ligt, zo niet vinden we het snel genoeg!
 • Als het om de kinderen gaat zijn moeders meestal erg vergevingsgezind.
 • De kinderen zien er (bijna) altijd netjes en verzorgd uit.

Er zullen vast nog wel meer zaken zijn waarom jij en ik een goede moeder zijn! Laat het me gerust weten… dan zet ik ze erbij!

Voel jij je wel eens een slechte moeder? 

De foto is afkomstig van Shutterstock

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

6 comments

 1. De meeste mama’s zijn goede mama’s!

  Je moet de ‘ouderzonden’ reeks een opzoeken! Daar is dit één van de vragen om te beantwoorden, maar er zijn nog zes andere interessante. Ik heb eraan meegedaan en ik heb best veel moeten nadenken en heb heel wat geleerd over mezelf!

  Ik ben een goede mama omdat ik altijd probeer het beste te doen voor mijn kinderen!

 2. Ik twijfel geregeld of ik het wel goed doe. Vooral als ik weer eens geschreeuwd heb of ze moet teleurstellen als een uitje toch niet door gaat. Maar ook als ze toch die groente moeten eten als ik ze boos naar boven stuur en ga zo maar door. Voor het moederschap krijg je geen cijfer en dus weet je nooit of je het goed doet. Over het algemeen denk ik dat het wel allemaal mee valt. Fouten maken mag als je ook weer sorry zegt! En met die bak liefde die we hebben voor onze kinderen komt het helemaal goed

  1. Volgens mij heeft elke moeder dit gevoel wel is… dat kan niet anders denk ik.
   Maar het blijft lastig inderdaad, gevoel en weten liggen soms zo ver uit elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge