Op Instagram deelde ik foto’s van twee heerlijke arretjescakes en daar kwamen zoveel positieve reacties op, dat ik de recepten graag met jullie deel. Tot twee jaar geleden kende ik het hele fenomeen arretjescake niet, tot een nieuw jongetje bij Ruben in de klas hierop trakteerde. Nog nooit heb ik Ruben zo enthousiast gezien over een stukje ‘taart’. Of ik die mama wel even kon vragen hoe ik arretjescake moest maken. Je raadt het wel, Ruben had er een nieuwe vriend bij en ik werd de keuken in gestuurd.
Originele arretjescake met vla
Officieel maak je arretjescake met rauwe eieren, iets wat ik liever niet gebruik in mijn eten. De kans zeggen ze is klein om besmet te raken met salmonella, maar met mijn weerstand gok ik daar liever niet op. Maar niet getreurd, deze arretjescake smaakt net zo lekker, misschien nog wel lekkerder en je kan hem gewoon veilig eten. Nou ja veilig, na één hap moet je je echt beheersen, want je wil als maar meer;-). Wat heb je nodig voor de bruine arretjescake.
Benodigdheden:
- 350 gram roomboter
- 200 gram witte basterdsuiker
- 200 gram lichte basterdsuiker
- 5 eetlepels vanillevla
- 10 eetlepels cacao
- 400 gram biscuitjes
Aan de slag:
Breek de koek in kleine stukjes en stop ze in een grote bak. Voeg de suiker en de cacao toe. Meng alles goed door elkaar. Voeg nu ook de vanillevla toe en meng ook weer goed door elkaar. Smelt ondertussen de boter in een pannetje en bekleed een ovenschaal of bakblik met bakpapier. Als de boter gesmolten is voeg je dit bij het koekjesmengsel. Goed mengen en dan stort je alles in de ovenschaal. Goed aanduwen met de bolling van een lepel, zodat de cake lekker compact wordt. Zet de arretjescake dan voor minimaal 8 uur in de koelkast.
Ben ik in de hemel?
Mijn quilty pleasure, de witte chocolade arretjescake. Mijn vriendin en oud collega komt geregeld op de koffie en ook helpen met de kinderen. Elke keer bedenkt ze weer wat anders. Zo hebben ze al eens mijn poesenjurk die kapot is vernaaid tot mooie kussentjes en knuffeltjes, fietsen ze hele stukken en een tijdje geleden kwam ze met dit heerlijke recept aan. Samen met Sophie heeft ze zich toen uitgeleefd in de keuken en wat was het lekker. Het leuke van beide recepten is dat je het heel makkelijk samen met kinderen kan maken. Met een beetje hulp kunnen ze al heel erg veel en ook het wegen is een natuurlijk erg leerzaam.
Benodigdheden:
- 300 gram speculaasjes
- 400 gram witte chocolade
- 200 gram ongezoete (en ongeklopte) slagroom
- 150 gram suiker
- 100 gram roomboter
Aan de slag:
Breek de speculaasjes in kleine stukje en stop ze in een kom. Doe de slagroom, suiker en boter in een pannetje en roer het door elkaar tot de suiker helemaal is opgelost. Zorg dat het mengsel niet aan de kook raakt en blijf goed roeren. Wanneer je een romige substantie hebt voeg je de witte chocolade toe. Je blijft als maar roeren. Na ongeveer twee repen heb ik het pannetje van het vuur gehaald en heb ik al roerend de andere twee repen toegevoegd. Je krijgt nu een dik stroperig mengsel. Dit voeg je toe aan de speculaasjes. Goed doorroeren en dan stort je dit goddelijke mengsel in een ovenschaal. Ook dit laat je minimaal acht uur opstijven. Nu kun je er blokjes of plakken van snijden en ontzettend genieten. Eet smakelijk.
Ik ben benieuwd, ben je team bruine of team witte arretjes cake?
Hoi! Ik ben Maureen, ik woon samen met mijn man en onze tweeling en zoals je weet… alle wijzen komen uit het oosten ;)! Ik ben dol op lezen, schrijven, bakken, koken, winkelen, zwemmen en dan het liefst met nagellak op (dan voel ik me net een zeemeermin).
Een leuk weetje, ik heb een grote voorliefde voor vintage jurkjes met petticoat. Voor ik ziek werd 2,5 jaar geleden werkte ik vol overgave en passie als pedagogisch en beleidsmedewerkster in de kinderopvang. We zijn dan hier thuis ook graag creatief bezig en knutselen er gezellig op los.
Geef een reactie