begin en nu afvallen en fitter wordenDe laatste weken deel ik zo nu en dan wat meer via Instagram (en daarmee ook Facebook en Twitter) als het gaat over afvallen, fitter worden en lopen. Steeds vaker krijg ik privé berichtjes met vragen als “Hoe ben je op dit punt gekomen?”, “Hoe ging de knop om?”, “Welke app gebruik je?”, “Waar loop je mee?” maar ook “Hoe val je af en wat doe je ervoor?”. Omdat nog eens toe te lichten nu deze blog…. maar geloof me, zo spannend is het niet, echt niet!

Eerst terug naar vorig jaar…

In het voorjaar van 2017 besloot ik dat het anders moest, ik kon zo niet doorgaan. Een trap oplopen was me te vermoeiend, laat staan een stuk lopen of fietsen. Steeds vaker had ik last van mijn rug en mijn benen. De weegschaal begon door te slaan, nou ja… eigenlijk ik dus, maar iets of iemand de schuld geven is makkelijker!

Op dat moment had ik geen medicijnen meer en zat ik “best goed” in mijn vel, medisch gezien dan. Na de laatste zwangerschap had ik aardig wat medicijnen, voor mijn bloeddruk, hart en antidepressiva voor alles wat door mijn hoofd ging. Die medicijnen hielpen voor al die ‘ongemakken’, maar hebben niet bijgedragen aan een beter en gezonder gewicht. Inmiddels was ik bang voor een falend lichaam, gelukkig bleef het functioneren.

De knop ging om… er moest echt wat gaan gebeuren, zo kon ik niet doorgaan! Tijd om meer te gaan bewegen!

Wandelen!

Goed vorig jaar dus, het was mei volgens mij dat ik mijn eerste wandelpassen naar een gezonder leven zette… ik was blij als ik een kilometer of twee tot drie kon lopen. Dan had ik spierpijn en mijn lijf protesteerde, maar ik besloot helemaal alleen door te gaan. Ik durfde niet samen met iemand te gaan lopen, ik schaamde voor mijn lijf en slechte conditie.

Maar ik zette wel door, in juni begon ik mijn loopjes te ‘meten’ met Runkeeper. Steeds vaker ging ik over de drie kilometer heen in mijn wandelingen, de Eng was mijn ‘toevlucht’. Rust, niet al te veel mensen en geen mensen die je raar aankijken, tenminste zo voelde het. De tijd die ik nodig had voor een zelfde afstand werd korter, dat was fijn! Mijn conditie verbeterde aanzienlijk en al snel nam mijn gewicht ook af. Ook de afstand die ik liep werd steeds iets langer.

Wel of niet (hard)lopen?

Fitter worden #002Dan komt het punt dat ik dacht… ik wil sneller, maar sneller wandelen lukt me niet, wat dan? Zal ik dan gaan hardlopen? Nee! Dat durfde ik nog niet, die dikke die dan aan poging tot hardlopen doet… dat idee alleen al demotiveerde me.

Eind augustus kwam in zicht en de uitdaging van het wandelen verplaatste verder en verder, niet alleen maar een aantal keer per week lopen maar meer kilometers in een uur afleggen werd mijn doel. Op een gegeven moment gaat harder wandelen niet meer, dus kreeg ik de kriebels om wat te gaan ‘joggen’ tussendoor. Vanaf september probeerde ik elke wandeling een aantal minuten te ‘joggen’ (hardlopen is het niet… als je denkt aan hardlopen en mij dan zou hebben zien lopen was je niet meer bijgekomen).

Er gingen steeds iets meer meters in een uur zitten, van 4,5 km per uur ging ik naar 6,5 en soms 7,5 km per uur. Dit ging overigens zonder looptraining, app of iets. Gewoon zelf lopen en telkens een stapje verder proberen te gaan, of het verstandig is? Geen idee, ik denk inmiddels dat er betere opties zijn, maar daar later meer over.

Door een blessure loop ik in het najaar een heel poosje niet, in heb me verstapt op een stoeprandje met het ophalen van de kinderen op school… hoe stom! Uiteindelijk ben ik eind oktober weer gaan lopen, maar echt fanatiek kon het niet, ik was te druk op het werk en met mijn vrijwilligersbaantjes om door te kunnen lopen. In december pakte ik het weer op, en sinds afgelopen maart ben ik weer volop bezig!

Dansen

Naast het feit dat ik loop ben ik vorig jaar september ook gaan dansen, tapdance! Nooit gedacht dat daar zoveel energie, conditie en spieren in ging zitten. Er zijn spieren waarvan ik het bestaan niet wist! Maar het belangrijkste? Ik vind het super leuk… ondanks dat ik geen ‘natuurtalentje’ ben. Twee keer per jaar dans ik een les, elke maandag en donderdag ben ik van de partij! We dansen met een gevarieerde groep mensen, in verschillende leeftijden en totaal verschillende types.

En verder dan? Wat doe je of doe je niet?

Fitter wordenBehalve meer bewegen probeer ik vooral gezondere keuzes te maken, elke dag weer. Dan heb ik het niet over het pakken van de fiets in plaats van de auto maar over wat eet en drink ik!

Sinds vorig jaar mei kies ik heel bewust wat, wanneer en hoe ik iets eet of drink. Mijn drinken bestaat bijvoorbeeld uitsluitend uit koffie (één tot twee per dag), thee (bij voorkeur kruidenthee), water (met af en toe wat aanmaak of bolero) en heel soms Crystal Clear.

Als het om eten gaat is het wat meer ‘werk’, ik wissel veel af en eet overal wat minder van. Als ontbijt of lunch yoghurt met nootjes en honing of wat muesli. Maar ook meergranencrackers met filet American, kipfilet, kaas, kruidenkaas of honing bijvoorbeeld is een optie. Als ik thuis ben wil ik nog wel eens roerei maken met wat komkommer, tomaatjes, augurk en wat kaas op crackers, ook lekker! De lunch die mee naar het werk gaat zijn vaak crackers aangevuld met wat tomaat, komkommer of fruit.

Dan de tussendoortjes, die kunnen bestaan uit allerlei fruit, nootjes, rijst- of quinoa wafel met beleg of een chocolade rijstwafel. Als ik thuis ben kan het ook gerust yoghurt zijn of ik pak een stukje kaas, worst of komkommer.

Je zult misschien denken, ze eet geen brood… nee dat klopt! En niet omdat het niet gezond zou zijn of wat dan ook, ik doe ook niet aan een koolhydraat vrij dieet. De reden daarvoor is dat ik buikpijn krijg van brood, soms gaat het goed, maar meestal niet. Brood beperk ik echt tot één of twee dagen per week maximaal.

Traktaties, verjaardagen en feestjes?

Dit is en blijft een issue, traktaties neem ik niet aan… zowel geef ik ze aan de kinderen, Peter of een collega als het op het werk is.

Verjaardagen is altijd een uitdaging, soms is het gewoon allemaal zo lekker! Gebak neem ik niet meer, op mijn werk echt al jaren niet meer. Bij privé verjaardagen pak ik zelden nog gebak, al zijn er een aantal stukjes gebak waar ik een uitzondering voor maak, maar dan dus een klein stukje.

De snacks en lekkere dingen die op tafel komen of rondgaan? Als ik zin heb neem ik, maar ik probeer wel bewust iets te kiezen en te nemen waar ik zin in heb… en niet ‘zomaar’.

Feestjes of bijvoorbeeld een gezellige borrel met de buren? Vaak kan ik me inhouden en beperk me tot wat ongezouten nootjes, maar soms lukt dat ook niet! Dat is dan maar zo, morgen weer een dag en anders een extra loopje.

Alles wat ik eet gaat met mate en ik denk er extra over na! Kan ik me niet inhouden? Dan loop ik een keer extra! Heb ik een etentje? Dan hou ik daar rekening mee in wat ik vooraf eet of wat ik de volgende dag eet.

Sport, (hard)loop app

Fitbit

Nu heb ik een fitbit HR om mijn pols zitten, die was vorig jaar aangeschaft voor mijn slaapritme maar heeft nu dus meer functies. Deze registreert activiteiten, zeg sportieve bezigheden, mijn hartslag wordt gemeten en in de app die op de telefoon zit kan ik mijn gewicht registeren.

begin en nu afvallen en fitter worden Fitbit 
In het begin van het lopen zette ik de Fitbit app ook aan om mijn ‘loopje’ bij te houden, hier ben ik op een gegeven moment mee gestopt omdat ik liever een andere app daarvoor gebruik. Maar de Fitbit app geeft je wel wat inzichten en wellicht is het op een later moment wel de juiste app om mee te gaan trainen, maar dat moet de toekomst maar uitwijzen.

Runkeeper

Runkeeper.... fitter worden en afvallen!Vanaf juni 2017 gebruik ik eigenlijk altijd Runkeeper, deze is vrij secuur als het gaat om het registreren via GPS. De afstanden lijken aardig goed te kloppen, net als het tempo. Je kan in de gratis variant al meer als genoeg zaken bijhouden en registeren. Runkeeper is niet uitsluitend voor lopen, maar voor allerlei vormen van sporten en daarnaast zitten er trainingen in de app en kan je, je eigen trainingen erin zetten.

Kortom, je kan er heel veel mee! Ik ben me er overigens van bewust dat ik lang niet alles gebruik wat de app te bieden heeft. Ondanks deze wetenschap heb ik momenteel een proefperiode voor de betaalde versie, hiermee kan je net wat meer vergelijken en er zijn meer opties voor looptrainingen. Runkeeper is wat mij betreft een hele fijne en gebruiksvriendelijke app.

Hardlopen met Evy

Hardlopen met EvyGoede app? Ja dat denk ik wel! Mijn favoriet? Nee, dat niet! In de eerste plaats omdat ik op de één of andere manier tegen mijn gevoel op loop met de trainingen. Dus ik probeer naar Evy te luisteren en haar ritme de lopen, ik ga dus met enige regelmaat over mijn eigen grens. Nu is dat niet verkeerd, want ik loop wat makkelijker erdoor en dat was en is het doel.

Het feit is wel dat ze uitgaan van drie trainingen per week, elke drie trainingen zijn gelijk aan elkaar in de serie waarin je opbouwt naar 5 kilometer. Nu loop ik wel twee tot drie keer per week, maar niet elk ‘loopje’ is met Evy. Daarnaast heb ik echt wel meer als drie keer dezelfde training nodig om het te kunnen! Zo liep ik de eerste week twee keer, training drie liep ik vier keer, training zes heb ik wel zes keer gehad en training acht heb ik vier keer gelopen. Nu loop ik training elf en dat gaat tot op heden prima. Maar ik denk dat voor de echt beginnende loper (iemand die nooit eerder heeft gelopen of behoorlijk wat overgewicht heeft) Evy best pittig kan zijn en eigenlijk ‘te snel’ gaat.

Verder loopt de app regelmatig vast, trainingen worden niet opgeslagen, punten worden niet bijgeschreven en de app stopt gewoon met werk. Al is dat vastlopen en die issues vaak pas nadat de training is afgerond.

Zo.. het is nog net geen monsterblog geworden… ik zit nog een stukje onder de 2000 woorden. Het is echter wel weer een langere blog geworden als dat ik in gedachten had! Maar ik hoop dat ik ondanks dat alle vragen heb beantwoord als het gaat om mijn ‘afval- en fitter worden’ traject! Binnenkort weer een nieuwe Fitter worden blog, waarin ik weer meer in ga op de stand van zaken!

Sport jij? Zo ja, wat doe je? 
Ben je aan het afvallen of heb je de wens? Hoe pak jij het aan? 

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

2 comments

  1. Ik vind het supergoed van je dat je bent begonnen met wandelen en nu zo ver bent gekomen. Goed gedaan zeg.

    Zelf loop ik ‘hard’. Zeventien jaar geleden begonnen na de geboorte van mijn vierde kind. Het is een dagelijkse gewoonte geworden: ik loop 5 keer per week, 1x fiets ik naar de stad en 1x heb ik dansles met mijn man.
    nicole orriens onlangs geplaatst…14 Redenen om géén Kdrama te kijkenMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge