HartslagNu - reanimeren redt levensSinds het voorjaar 2015 heb ik opnieuw mijn eerste hulp, AED en Reanimatie gehaald, dit jaar hebben we herhaling gehad. Vorig jaar melde ik me aan op HartslagNu.nl, dit is een alarmeringssysteem dat wordt gebruikt om burgerhulpverleners te alarmeren.

Vanaf mei vorig jaar heb ik vijf oproepen gehad, onlangs was er weer eentje!

Kan jij reanimeren?

Ja? Kan je reanimeren? Meldt je dan aan bij HartslagNu.nl, dan ken je iemand die hulp nodig heeft helpen!

Kan je nog niet reanimeren maar wil je wel? Volg dan een opleiding! Zelf heb ik mijn opleiding gevolgd bij Fire & Medical Service zij zitten in Wageningen, dus dicht bij huis en fijne mensen om door getraind te worden. Woon je niet in deze regio zijn er vast opleiders in de buurt te vinden.

HartslagNu

HartslagNu is een alarmeringssysteem dat wordt gebruikt om burgerhulpverleners te alarmeren. HartslagNu is van de sector Ambulancezorg zelf en wordt beheerd door stichting Hartslag voor Nederland. HartslagNu is gekoppeld aan het systeem van de Meldkamer Ambulancezorg. Bij een melding van een mogelijke reanimatie worden niet alleen twee ambulances op weg gestuurd, maar wordt ook een groep burgerhulpverleners in de omgeving gealarmeerd. De burgerhulpverlener ontvangt een oproep via een sms of via de speciale app.

Hoe werkt het?

Bij een melding van een mogelijke circulatiestilstand bij 1-1-2, stuurt de Meldkamer Ambulancezorg (MKA) altijd twee ambulances naar het slachtoffer en wordt HartslagNu geactiveerd. Er wordt dan een oproep verstuurd naar een groep burgerhulpverleners in de omgeving. De burgerhulpverlener ontvangt een oproep via de HartslagNu app op de smartphone of via een sms. HartslagNu bestaat uit een database met aangemelde burgerhulpverleners, in het bezit van een reanimatiecertificaat, en aangemelde AED’s.

HartslagNu zoekt eerst het adres van het slachtoffer op. Vanuit dit adres wordt een zogenaamde 6-minutenzone opgezet. Een 6-minutenzone is het gebied waarin de burgerhulpverleners binnen 6 minuten bij het slachtoffer kunnen zijn met een gemiddelde snelheid van 15 km/uur. Er wordt gezocht naar maximaal 30 burgerhulpverleners van wie de ‘huidige locatie’ of de opgegeven locatie in het account het dichtst bij het adres van het slachtoffer ligt.

HartslagNu is een vrijwillig systeem en je geeft alléén gehoor aan de oproep als je daartoe in staat bent. Mocht je, om welke reden dan ook, geen hulp kunnen of willen verlenen dan hoef je niet te reageren op de oproep. Je bepaalt steeds zelf of je op het moment van de oproep in staat bent om hulp te bieden. Als je gehoor geeft aan de oproep dan is het de bedoeling dat je je zo snel mogelijk naar het genoemde adres begeeft. Rechtstreeks om de reanimatie op te starten of via een AED.

Bron: Hartslagnu.nl

Mijn ervaring

Er zijn sinds mijn aanmelding als vrijwilliger een aantal oproepen gekomen, het merendeel van de tijd was ik niet in de gelegenheid of waren er al voldoende hulpverleners.  Afgelopen week was ik voor het eerst de gehele reanimatie ter plaatse.

Het is toch een soort van ‘drempel’ om te gaan, als het alarm (de app) afgaat, schiet mijn hart echt wel even in mijn keel… maar tegelijkertijd denk ik, kan ik gaan of niet? Ja? Gaan! Maar ook zijn er oproepen geweest als ik niet in de buurt was en er nooit binnen 6 minuten zou kunnen zijn of dat ik alleen met de kinderen thuis was. Ik laat de meisjes niet alleen, daar zijn ze nog te jong voor.

Kan jij reanimeren? Zo ja, ben jij aangemeld bij een dergelijk ‘netwerk’ als burgerhulpverlener?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

2 comments

  1. Wat een mooi systeem. Ik kende het helemaal niet. Ik ben heel erg lang BHV-er geweest en had daar ook de bijbehorende diploma’s voor. Nu ik niet meer werk is dat ook verlopen. Wie weet ga ik het in de toekomst weer doen en dan zal ik me ook zeker hiervoor aanmelden. Goed dat je dit doet zeg en dat je er ook een artikel over schrijft. Wat ik zei, ik kende het niet, dus met mij waarschijnlijk nog veel meer mensen. Top!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge