Hema gaat genderneutraal... kinderkleding in plaats van jongens of meiden kleding.
Foto: Shutterstock

Nou ja, eigenlijk laat de HEMA me niet lachen maar alle mensen die er een punt van maken. Als je nu denkt, “Een punt? Waarvan dan?” dan zal ik het even kort uitleggen. Gister kwam er in de media een stuk over het feit dat HEMA de kleding gaat verkopen zonder aan te geven of het voor een jongen of een meisje is. Een meisje dat dus graag die trui met een beer erop wil loopt niet met een ‘boys’ label in haar trui, maar gewoon een neutraal labeltje. Wat is het probleem denk je wellicht? Nou dat denk ik dus ook… maar er zijn best veel mensen die er anders over denken!

Eerder heeft HEMA al de aparte jongens en meiden afdeling weggehaald, dit is nu gewoon bij elkaar en naast elkaar te vinden bij de afdeling ‘kinderkleding’ onder de naam ‘kids’. Uiteraard heb ik hier de afgelopen tijd ook regelmatig rondgekeken naar kleding en volgens mij is er gewoon niets veranderd, behalve dat het bij elkaar hangt.

Een volgende stap is dus dat er geen boys of girl labeltje meer in zit de kleding zit en het niet meer vermeld wordt op de verpakking. Wat niet wil zeggen dat de kleding zal veranderen, alleen de ‘genderbepaling’ wordt losgekoppeld van het kledingstuk.

Interview op de radio

Tijdens het werken gister hoorde ik een interview met iemand van HEMA, zij legde rustig en duidelijk uit dat er aan het concept van de kleding verder weinig gaat veranderen. Het enige is, dat het niet meer gelabeld wordt als voor jongens of meisjes, op deze manier kan de consument zelf bepalen of ze het product voor een jongen of een meisje vinden.

Veranderd de kleding?

Elk seizoen is er een nieuwe kledinglijn, ook bij Hema. In het assortiment zullen gewoon jurkjes, glitter t-shirts en truien met auto’s en wilde beesten erop te vinden blijven. Met het verschil dat er bijvoorbeeld bij een trui met een krokodil of beer niet meer op dat het voor een jongen is.

Op deze manier kan ieder kind het kopen zonder dat er vooraf, door een ander, bepaald is dat het kledingstuk voor jongens of een meisje is.

Wat vind ik?

Persoonlijk keek ik al nooit echt of het typisch voor een jongen of een meisje was, we hebben hier meerdere broekjes gehad met een jongenslabel, net als vesten en truien. Gewoon omdat de dames dat leuker vonden… prima dus! Voor mij maakt het labeltje niet zoveel uit wat dat betreft.

Tegelijkertijd ken ik moeders en vaders die zich wel behoorlijk vasthouden aan het label dat in de kleding zit, het is voor jongens dus “nee dat kopen we niet” heb ik mee dan eens gehoord! Net als een kennis van mij met haar zoontje, zij vind iets al snel te ‘meisjesachtig’ terwijl haar zoontje het prachtig vindt.

Nu wordt er door Hema niet meer bepaald wat voor jongens of meisjes is en moet de consument het zelf bepalen, prima toch dat je zelf kan vaststellen of het wel of niet voor een jongen of meisje is?

Reacties!

De reacties zijn pittig! Zeg maar gerust soms wat ‘doorgeslagen’ als je het mij vraagt. Er zijn uitspraken waar ik toch wat kippenvel van krijg en ergens ook plaatsvervangende schaamte. Waarom zo ‘ingewikkeld’ doen? Hebben mensen een leidraad nodig tot een goede keuze te komen? Ik weet het niet… hier onder wat ‘citaten’ uit gelezen reacties.

Niemand zit te wachten op dit soort onzin, maar puur en alleen omdat één of andere verknipte gaat zeiken over “genderneutraal” moet alles aangepast worden. Niemand die op genderneutrale wc’s zit te wachten, maar opeens moet dat want anders ben je een racist o.i.d.

Donder toch een eind op met deze onzin!!!! Voor een paar psychiatrische patiënten die weigeren toe te geven dat ze een probleem hebben omdat alle linkse proleten ze steunen in hun oerdomme beslissingen moet de hele wereld veranderen.

Stomme geouwehoer in dit land.. je komt ter wereld als jongen of als meisje.. klaar!!

Ik snap de drama niet.. roze blijft roze en blauw blijft blauw.. je ZIET toch wel of iets jongensachtig is of meisjesachtig. .. je snapt toch ook dat je je zoon geen tuniekje aan doet…kom op.. verder ademen mensen

As we speak zit mijn dochter te spelen in een zwart shirt met een vos er op dat “officieel” voor jongens is. Ik koop kleding omdat ik ze leuk vind. Niet omdat t OF voor jongens OF voor meisjes is. Dat hele gender onderscheidende gedoe wie beslist nou wat wel en niet mag… ik vind t een perfecte zet van de HEMA assortiment hetzelfde geslacht er af! Chapeau!

Die reacties… mijn mening!

De uitspraken zijn zeer wisselend, maar het grootste gedeelte vind het onzin, overdreven en belachelijk… tenminste als ik de reacties moet geloven. Neem daarbij dat er veel mensen zijn die de artikelen waar op gereageerd worden niet eens goed lezen en je krijgt een wildgroei aan verhalen.

Zo zijn er mensen die denken dat ‘lieve’ jurkjes verdwijnen, maar dat gaat er volgens HEMA niet gebeuren. Alleen zit er geen meiden labeltje meer in de kleding, het lijkt me helder dat een dergelijk jurkje voor meiden is.

Als ik bepaalde reacties leest als “Ik ga nu echt geen spullen meer halen bij de HEMA” denk ik “Huh? Omdat ze de jongens en meiden labeltjes niet mer gaan gebruiken?” dat is raar! Je kan als consument toch prima zelf bepalen of je iets wel of niet voor je kind wil hebben?

Goed… genoeg woorden besteed aan een ‘zinloze’ discussie, niet dan?

Wat vindt jij van het hele verhaal? Onzin of maakt het je helemaal niets uit?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

8 comments

  1. Mij persoonlijk maakt het niet uit wat mijn kids dragen.. als ze zich maar fijn voelen. Een van mijn dochters vind dit wel fijn, omdat er dan in haar kleding niet staat aangegeven dat het jongenskleren zijn… scheelt een hoop gepest hoopt ze

  2. Persoonlijk vind ik het ook een beetje onzin. Mij zou het namelijk niks interesseren of mijn fictieve kinderen (want heb ze niet) jongens- of meisjeskleding dragen. Ik zou ze lekker aantrekken wat ik leuk vind. En zelf loop ik ook weleens in een trui van m’n vriend. Dus labels boeien me eigenlijk niet en ik denk dat dit voor meer mensen geldt. Heel gedoe om niks dus denk ik.

  3. Wat fijn dat jij hier over geschreven hebt!
    Ook ik ben mij rot geschrokken van de reacties.
    Ik vraag mij altijd af wie zijn die mensen die zo heftig reageren.
    Mij maakt het totaal niet uit ! Ik vind het juist ontzettend goed en leuk van de HEMA.

  4. Ik vind het een prima idee, maaaaaaaaaaaar praktisch vind ik het niet echt, nu moet ik online door 110 shirts scrollen, terwijl ik anders toch wel de filter op jongen of meisje zette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge