Het positieve effect van vakantie - Hometogo
Foto: Shutterstock

Inmiddels zit er al anderhalve week van de zomervakantie op, de tijd vliegt! De meiden even niet naar school, vanaf maandag is de man in huis al vrij en de week daarna krijg ook ik vrij van mijn werk. Ja, natuurlijk draait al het andere wel gewoon door, maar het idee even niet naar kantoor te hoeven is toch wel lekker. Uit onderzoek blijkt dat een andere omgeving wonderen kan doen voor je kind(eren), ik vertel je er meer over!

Dagelijks krijg je als blogger mailtjes met de meest uitlopende zaken, ik denk dat zeker zo’n 80% weggaat. Een klein deel wat bij Veusteveul past blijft in de mail staan zodat ik daar op een later moment nog eens naar kan kijken. De informatie in dit artikel kreeg ik van Hometogo, een onafhankelijke meta-zoekmachine voor vakantiehuizen.

Wat vakantie doet

Vakantie is een tijd waarin de gebruikelijke routine wordt doorbroken, samen genieten van vrije tijd. Samen ontspannen zonder huiswerk, toetsen en mail, tijd om naar andere dingen te kijken als school en werk. Tijd voor zo min mogelijk verplichtingen en tijd voor elkaar!

Volgens het onderzoek dat gedaan is onder ouders en experts, op vakantie gaan heeft een positief effect! Op vakantie gaan prikkelt en stimleert de hersenontwikkeling, het IQ, concentratie, hersenontwikkeling, familieband en geluksgevoel. Kinderen groeien letterlijk en figuurlijk tijdens de zomervakantie!

Beter plannen en problemen oplossen

Als kinderen, net als volwassenen, zich ontspannen en genieten, komen er opioïden, oxytocine en dopamine vrij. Deze neurotransmitters helpen om ons beter te voelen en het stressniveau te verlagen.

Het leren zoeken naar oplossingen en spelen hebben een grote invloed op de vorming van de persoonlijkheid van een kind. Op vakantie bevinden ze zich in de ideale omstandigheden om deze mechanismen te oefenen. Dit betekent een sterke ontwikkeling in de frontale kwab, waar beoordelingsvermogen, probleemoplossing, planning en impulsbeheersing geregeld wordt.

Positief effect op stressregulatie en leervermogen

Het positieve effect van vakantie - Hometogo
Foto: Shutterstock

De veranderende omgeving tijdens een vakantie stimuleert de activiteit van de frontale kwab en heeft effect op functies als:

• Stressregulatie
• Aandacht en concentratie
• Planningsvermogen
• Leervermogen

Vakantie heeft ook een positieve invloed op de mentale en fysieke gezondheid van kinderen, die in verband staan met een verhoogd IQ bij kinderen.

Aandacht en concentratie neemt toe

Of kinderen nou met of zonder ouders op vakantie gaan, een plek in of dichtbij de natuur is een goed idee. Tijd in de natuur heeft een sterke invloed op de ontwikkeling van kinderen. Uit onderzoek van de universiteit van Melbourne blijkt dat aandacht en concentratievermogen bij kinderen toeneemt na slechts 20 minuten in de natuur.

Omringd zijn door bomen, water, bergen en open lucht verlaagt de bloeddruk, vermindert stress en heeft een positief effect op kinderen met bijvoorbeeld ADHD.

Een nieuw perspectief gebruiken

Tijdens de vakantie komen kinderen in situaties terecht die niet in het dagelijks leven voorkomen. Nieuwe ervaringen en veranderingen in de omgeving stimuleren de creativiteit van een kind en zorgen ervoor dat hij of zij leert om gebeurtenissen met een nieuw perspectief te bekijken. Op vakantie gaan is een manier om de horizon van kinderen te verbreden

Een onderzoek van de universiteit van Indiana; V.S. suggereert dat zelfs de gedachte aan een verre bestemming de creativiteit kan stimuleren.

Op vakantie gaan verhoogt het algemene gevoel van tevredenheid

Op vakantie gaan verhoogt ook het geluksgevoel. Het meeste plezier ligt in de voorpret; het plannen van een welverdiende vakantie en de spanning van het reizen. Mensen die regelmatig op vakantie gaan zijn over het algemeen meer tevreden en goed in staat hun wensen en behoefte te combineren.

Wat is er beter dan een nieuwe reiservaring, wetend dat je er meer tevreden en gelukkig van terug komt?

Ontdekken wat de sterke en zwakke punten zijn in de opvoeding

Het positieve effect van vakantie - Hometogo
Foto: Shutterstock

Familievakanties hebben een positief effect op de ontwikkeling van kinderen. Op een vrije dag heeft papa of mama onverdeelde aandacht en eindelijk tijd om zich te richten op het kind. Vakantie is een goed moment voor ouders om te leren over hun sterke en zwakke punten in de opvoeding en aanpak van hun kinderen.

Het zorgt voor beter begrip en een betere communicatie en is een waardevol hulpmiddel voor toekomstige beslissingen. Familievakanties zijn niet alleen waardevol op het moment zelf, maar worden ook aangename herinnering en versterken de familieband.

 

Vertel interessante of grappige verhalen over de plekken die jullie gaan bezoeken

Een van de leukste dingen aan vakantie is de voorpret. Om kinderen enthousiast te maken kunt u:

  • De dagen aftellen tot het begin van de vakantie.
  • Uitstapjes en activiteiten plannen.
  • Alvast informatie zoeken en ze eenvoudige zinnen leren in de lokale taal.

Voor de meeste kinderen is de vooruitblik van een reis spannend, maar het kan zijn dat uw kind last heeft van de stress of spanning als de dagelijkse routine verstoord wordt.

Het kan helpen om kinderen te betrekken bij het plannen:

  • Laat ze foto’s van verschillende plekke op de bestemming zien en laat ze hun favoriete kiezen.
  • Vertel interessante of grappige verhalen over de plekken die jullie gaan bezoeken.
  • Maak een plan voor verschillende activiteiten zodat kinderen de kans hebben om hiertussen te kiezen.

Wij en vakantie…

Net als een groot deel van Nederland hebben wij nu ook vakantie, helaas hebben wij geen geld boom of suikeroom die geld toeschuift voor een leuke en regelmatige vakantie. We gaan wij regelmatig lowbudget erop uit en later dit jaar gaan we op vakantie naar Portugal! Een rib uit het lijf, lang voor gespaard en dan gaan we een weekje naar Portugal.

Voor deze zomervakantie is het zo dat de meiden op dit moment met opa en oma een aantal dagen op vakantie zijn naar zee. Later deze vakantie gaan we nog wat dagjes weg en waarschijnlijk gaan we nog een aantal dagen naar mijn opa en oma, dicht bij huis maar zeker zo leuk!

Het effect wat uit het onderzoekt blijkt kan ik me helemaal voorstellen, als je nadenkt is het zelfs wat logisch. Een andere omgeving stimuleert je tot van alles en zorgt dat je (even) anders in het leven staat.

Ga jij nog op vakantie deze zomer? Gaan jullie genieten van een lange of korte vakantie? Of hebben jullie hele andere plannen?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

4 comments

    1. Jammer hé? Wij hebben hard gespaard voor een weekje Portugal, nadeel is dat je dan buiten dat weekje in het najaar verder niet echt op vakantie kan gaan…. maar we zeuren niet

  1. True story! Helaas ga ik dit jaar (voor het eerst sinds jaren) niet weg en blijf ik werken maar ik werk er wel naartoe om in de nazomer even weg te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge