Facebook - social mediaEcht… ik irriteer me werkelijk aan berichtjes waar je dan op kan reageren en dan ‘moet’ delen. Daarnaast weer de hele reeks met hoax berichten, kom op mensen… denk na!

In maart was het helemaal bar en boos met het aantal hoax berichtjes en ‘kettingbrieven’, ook toen schreef ik er over.

Het type ‘kettingbrief’

Grote kans dat onderstaande bericht ook ergens in jou tijdlijn is verschenen de afgelopen tijd, maar ook weer het type kettingbrief. Je wordt gevraagd te reageren, vervolgens weer delen en dus nog meer ‘zooi’ op Facebook!

“Omdat het leven niet alleen bestaat uit foto’s! Ik vond het ook een leuk idee.. En ik ga eraan meedoen. Het voorstel is om Facebook “op te schudden”. Kijken of het werkt. Het spel is een kleine test om te zien wie je bericht leest wanneer er geen foto bijstaat. Dus, als je dit leest, geef een reactie bestaande uit 1 woord over hoe we elkaar hebben ontmoet. Slechts 1 woord alsjeblieft! Daarna kopieer je deze tekst op je eigen tijdlijn zodat ik ook 1 woord bij jou achter kan laten. Houd je vinger gewoon op de tekst, raak het woord kopiëren aan. Ga naar je eigen status en houd je vinger op de plaats waar je kunt schrijven. Klik dan op plakken (verschijnt vanzelf). Dat is alles.”

Kettingbrief ~ kanker

Het volgende bericht komt ook veelvuldig voorbij… geen hoax of onjuiste melding, maar wel een bericht die ik zo voorbij scroll. Als één of twee mensen het op Facebook hebben staan is het prima te overzien, maar soms zijn het zo verschrikkelijk veel dat ik er klaar mee ben.

“Mag ik jullie om een gunst vragen? Alleen sommigen van jullie zullen het doen, ik heb een goed vermoeden wie het gaat doen. Als je iemand kent die heeft gevochten tegen kanker en eraan is overleden of als je iemand kent die nog steeds aan het vechten is. Zet dit op je status voor minimaal 1 uur als teken van respect en herinnering. Ik hoop dat ik gelijk heb over de mensen die het gaan doen. Kopiëren, niet delen.”

Hoe goed ook bedoeld… je helpt echt niet door iets te delen op Facebook. Je toont respect, maar is het niet vele belangrijker om gewoon in het dagelijks leven respect te tonen met herinneringen te koesteren?

De complottheorieën

Opvallende berichten waarbij je volgens mij alleen maar kan denken “wat een onzin, dit kan toch niet?!” en dan toch wordt het veelvuldig gedeeld!

Dan heb ik het over berichten als bananen uit Mexico die zouden zijn besmet met HIV of de sinaasappels uit Algerije die besmet zouden zijn. De Nederlandstalige versie van die bananen zijn in mei 2016 voorbij gekomen in mijn tijdlijn, bij navraag blijkt het een verhaal te zijn van de valse nieuwssite Not100, een site waar veelal complottheorieën op gepubliceerd worden.

Facebook gehackt

“Opletten!
BELANGRIJK!!!!!!
Vandaag ontvangen als waarschuwing. Ik geef het door: Bijna alle Facebook accounts worden gehackt. Profielfoto en je naam worden opgeheven en worden gebruikt om een nieuwe Facebook-account aan te maken – die te zien is voor jou. Je vrienden denken dat jij het bent en accepteren. Vanaf dit moment kunnen de piraten schrijven wat ze willen onder jouw naam. Ik wil dat je weet dat ik GEEN PLANNEN heb om een NIEUW ACCOUNT te openen, dus NIET akkoord gaan met een 2e uitnodiging van mij!!!
Kopieer dit bericht op je tijdlijn, zodat al je vrienden worden gewaarschuwd!
NIET DELEN: maar kopiëren en plakken”

Bovenstaande circuleert ook weer op Facebook, dat “alle” accounts gehackt zouden worden op Facebook. Dit zou gebeuren door het aanmaken van een nieuwe account met jouw naam en profielfoto. Uiteraard is dat mogelijk en deze manier heet “kloning”, het heeft dus niets te maken met hacken! Je account wordt niet overgenomen er zit alleen één of andere gek jou account na te maken. Dus ja, het wordt gedaan… Nee, je wordt niet gehackt!

Hacken kan wel, onlangs nog bij een tweetal Facebook vrienden, maar dan kunnen mensen inloggen onder je account en verspreiden spam berichten namens jou. Dan is het advies doorgaans om je wachtwoord te wijzigen en alle geplaatste ‘zooi’ te verwijderen, daarmee is dat ook opgelost.

Overige berichtjes

Waar ik de vorige keer ook aandacht aan heb besteed zijn de zogenaamde winacties van bijvoorbeeld Action, Kruidvat, Primark, Ikea en Bol.com waarbij je honderden euro’s aan cadeaubonnen zou kunnen winnen.

Bol.com stuurde afgelopen week een mail naar de mensen die ingeschreven stonden waarbij hier ook de aandacht voor gevraagd werd. Ikea herhaalde het op social media en op hun site dat het niet correct is en dat er niets te winnen valt. In de meeste gevallen blijkt het onzin te zijn… dus waarom delen?

Deel liever leuke berichten van kleine ondernemers, bloggers of sites waarbij je echt wat kan winnen… dat zijn er genoeg! Eén nadeel, het gaat dan niet om honderden euro’s maar vaak gewoon om een leuk item of shop tegoed.

Denk jij na bij wat je op Facebook deelt? Of zoek je het uit voor je iets plaatst?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

10 comments

 1. Ik ben vrij selectief in wat ik deel, ik heb geen zin om eigen tijdlijn vol te hebben met dit soort troep. Snap nooit dat mensen altijd maar van alles delen!

 2. Ik doe er normaal ook helemaal niet aan mee…

  Maar deze week werd onze school geselecteerd voor een fotowedstrijd van een wiskunde uitgeverij.
  De foto met de meeste likes won een 3D printer. We hebben een hele tijd aan kop gestaan en de uitgeverij belde zelfs om de installatie te regelen. We liepen nek aan nek met een school in Oostende.
  Op de foto stonden ook reclame-logo’s…
  Dit was helemaal echt, helemaal spannend en we hebben het met een paar honderd ‘likes’ verloren.
  Maar zoals je zegt, het meest is gewoon zoooooo NEP (en vooral irritant, al ben ik de voorbije week zelf ook irritant aan het spammen geweest met de foto van onze school 😉 )

 3. Mag ik jullie om een gunst vragen? Ik weet wie dit zal doen…
  Plak deze status op je muur als je ook een hekel aan kettingbrieven hebt.
  Niet delen, kopieren.

  xD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge