Haren wassen
Foto: Shutterstock

Zo vaak hoor en voer ik discussies over het wassen van haren. Afgelopen week sprak ik iemand die minimaal om de dag de haren van haar kinderen wast, week in, week uit! En ja, ik beging die ‘fout’ ook in het verleden tot ik erop gewezen werd door een dermatoloog dat het niet zo handig was dat te doen.

Wij besloten advies in te winnen destijds en ons werd geadviseerd het wassen van de haren terug te brengen. Maar naar hoe vaak of hoe weinig dan? Advies was naar ééns in de twee weken, dat zou genoeg moeten zijn. De reden dat we het zijn gaan proberen heeft deels te maken met de gevoelige huid van de dames. Maar ook omdat het niet nodig hoeft te zijn om zo vaak haren te wassen.

Hoe vaak haren wassen?

De laatste weken zijn er elke keer redenen waarom ik met mensen in gesprek raak over het haren wassen. Gaat het niet over het chloor van het zwembad dan komt het gesprek op gang door luizen.

De meeste ouders die ik heb gesproken wassen drie tot vier keer per week de haren van hun kind! Ik verbaasde me er echt over… zelf hebben we dat nooit zo vaak gedaan.

Eerder waste wij de haren van de kinderen twee, soms drie keer per week. Tegenwoordig wassen we slechts één keer per twee weken de haren of indien nodig een keer extra.

Zelf was ik één tot twee keer per week mijn haar, dat was een half jaar geleden wel anders! Ik waste echt elke dag mijn haar! Maar ik kreeg telkens zoveel jeuk dat ik naar een oplossing zocht en die was snel gevonden… geen styling producten meer gebruiken, mijn haar wat langer zodat er ook niets in hoeft en minder wassen. Tadaaaa de erge jeuk is inmiddels weg!

Nu is wel de vraag, hoe lang gaat het duren voor ik mijn haren weer afknip en er dus wel weer wat spul in zou moeten om het toonbaar te maken.

Waarom ‘zo weinig’ wassen?

De kinderen gebruiken geen styling producten of iets, het is net het vuil dat er in komt. Ja, chloor stinkt, maar als je het goed uitspoelt is het ook weg die geur en zand gaat er ook wel uit met alleen water! Ze zwemmen overigens met een badmuts tijdens de trainingen, dus weinig last van het chloor.

Het feit is dat je wat meer tijd moet stoppen in het goed schoonspoelen van de haren met alleen water, maar dat is niet zo’n probleem!

Daarnaast kwam ik er enkele jaren geleden achter dat er in veel shampoos SLS zit. SLS is ook wel bekend als Sodium lauryl sulfate, Sodium laureth sulfate, of Sodium acetyl sulfate. SLS valt onder de ‘sulfieten’, SLS droogt huid en haar uit. Naast SLS zitten er ook vaak parabenen in shampoo. Er zijn onderzoeken gedaan waarbij een connectie is gelegd tussen parabenen en kanker, hieruit blijkt dat de parabenen de werking van oestrogeen imiteren waardoor nadelige effecten op de gezondheid zouden kunnen ontstaan. Dit heeft mijn standpunt over minder vaak haren wassen ook wel beïnvloed.

Waarom zouden we zo vaak wassen als het echt met minder kan?

Hoe kom je aan vet haar?

Op je hoofd zitten heel veel talgkiertjes, deze maken talg aan. Talg is een soort vet, de kliertjes zitten op je hele lijf met uitzondering van handpalmen en voetzolen. Je lichaam maakt niet voor niets talg aan, het vormt namelijk een vetlaagje op je huid en beschermd je huid. De talg houdt ook de hoornlaag van je huid en je haren soepel waardoor het niet uitdroogt.

Talg komt in je haar doordat je met je handen in je haar zit, beweegt maar ook tangen, borstels en dergelijke spullen. De productie van talg door de talgkliertjes wordt beïnvloed door temperatuur, hoe hoger de temperatuur hoe vetter het haar. Bijvoorbeeld massage van je hoofdhuid (zoals bij het wassen van je haren) stimuleert de talgproductie.

Als je zorgt voor minder temperatuurwisselingen, maar vooral voor minder stimulatie (dus minder wassen) zal je ook minder last krijgen van vet haar en kan je terug in het aantal keren haren wassen.

Hoe hebben wij het aangepakt?

Om te beginnen zijn we ‘gewoon’ minder vaak de haren gaan wassen. En ja.. in het begin dacht ik wel “oei moet ik echt wachten met wassen?” Op het moment dat ik dacht het is vet het moet gewassen worden stelde ik het nog een dag uit. Op een gegeven moment besefte ik dat ik op deze manier het wassen al flink had verminderd na een aantal weken.

Bij de meiden ging het overigens veel makkelijker en sneller als bij mij, waarschijnlijk toch ook doordat zij een andere hormoonhuishouding hebben als dat ik heb. Binnen een paar weken zat ik bij de meisjes al op één keer per week wassen in plaats van twee tot drie keer per week! Na een aantal maanden werd het zelfs nog maar eens per twee weken.

Het resultaat

Door het minder wassen, dus minder vaak masseren van de hoofdhuid kwam er minder talg op het hoofd en in het haar. Kortom er was echt in best snelle tijd minder vet op het hoofd en in het haar!

De haren van de meiden wassen we ééns in de twee weken ongeveer. Als het nodig is wassen we het uiteraard gewoon en stellen we dat niet uit! Onze meiden hun haren wassen we overigens al een aantal jaar ‘zo weinig’.

Onze oudste dochter haar lijf, huid en haren zijn aan het veranderen, ik ben benieuwd of we met die veranderingen deze manier van haren wassen kunnen vasthouden of dat we toch (tijdelijk) het op een andere manier moeten doen.

Mening van mensen

Er zijn eigenlijk twee reacties… “Wat goed, zo doen wij het ook is beter voor het haar en de hoofdhuid” of je ziet ze kijken en denken (soms zeggen) “Bah, wat vies… nee het is echt nodig om elke dag/om de dag te wassen, anders is het toch vies?”

Soms reageer ik dan echt wel duidelijk, elke dag wassen met shampoo dat is pas vies! Daar wordt het alleen maar erger van. Daarnaast leg ik af en toe uit dat er ingrediënten in shampoo kunnen zitten die in meer of  mindere mate invloed hebben op de gezondheid van je huid en haar.

Als ik ze dan het haar van één van mijn meiden of mezelf laat zien hoor ik vaak, nee dat is niet vies nee. Dan leg ik soms, als ik denk dat het zin heeft uit hoe het werkt en dat het echt anders kan.

Nu ben ik natuurlijk benieuwd naar hoe vaak jij je haren wast en die van de kinderen?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

12 comments

 1. Ik was mijn haar pas als ik merk dat mijn hoofdhuid gaat irriteren. Dat is meestal na een dag of vier. Alleen met heel warm weer was ik het vaker, maar verder is het volgens mij ook echt niet nodig om iedere dag te wassen.

 2. Hier was ik inderdaad om de dag het haar ivm dat als ik geen cremespoeling gebruik bij mijn meisje het een grote klittenbende is en echt niet door te komen is. Maar ga er zeker eens over denken. Bedankt.

 3. Wij wassen de haren van de kinderen één keer per week. Het stomme is dat ik mijn haren iedere dag was. Ik vind het zo lastig om het minder vaak te doen, dan zit het voor mijn gevoel voor geen meter. Misschien ook maar weer eens een poging wagen om ze minder te wassen.

 4. Wat een gezellige blog heb je. Ik heb wat zitten koekeloeren! Ik was elke dag mijn haar. Vind dat heerlijk Ik voel me dan op en top fris en dat doe ik al mijn hele leven zo..

 5. Ik weet dat ik hiermee jouw artikel en mening tegen de borst stoot, maar ik was mijn haar elke dag. Ik heb van kindsaf een vettige haardos. Als kind kon ik het nog volhouden door maar 2 dagen in de week te wassen, nu lukt dit niet meer. Ik geef toe, als ik thuis ben en de deur niet uit moet dat ik mijn haar niet zal wassen, maar daarbuiten was ik het elke dag. Ik hoorde al van velen zoals jij het in je artikel hebt geschreven, maar ik vroeg het eens aan mijn kapper en die zei dat dat helemaal niet slecht is. Zoals zij het omschrijft, je staat toch ook altijd onder de douche, dan was ik mijn haar altijd mee. Ik gebruik uiteraard niet veel shampoo en ben heel gierig op die fles. Ik heb ook verschillende soorten shampoo en wissel elke keer af.

  1. Waarom zou je mij en het artikel tegen de borst stoten?
   Nee hoor, ieder zijn of haar mening en ervaring wat mij betreft!

   Onze kapper destijds zij het ook… tot de arts ons wat anders vertelde en we dat voor waar aan hebben genomen.
   Voor ons is dit de oplossing van de problemen zoals ze er waren.

 6. Een half jaar geleden ben ik ook begonnen met mijn haar minder wassen. Ik was het nu 1x in de 4/5 dagen, meestal 5. Mijn haar word echt snel vet gelukkig! Sinds ik mijn haar minder was voelt mijn haar ook veel lekkerder aan en mijn hoofdhuid is minder gevoelig. 🙂

 7. Zelf was ik mijn haar om de dag, heel soms zit er nog een dag extra tussen. Mijn meiden wassen het 2x per week denk ik. In ieder geval ook na het sporten, ze hebben zo’n dikke bos haar, dat dat zweet er wel uitgewassen moet worden.
  Mijn man vindt juist dat het vaker moet, maar als je elke dag met wax in je haar je kop in stoffige plafonds steekt… tja dan mag je best elke dag je haar wassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge