• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Samenwerken
  • Copyright/Disclaimer
  • Privacy

Veusteveul.nl

Bloggen, schrijven en bezig zijn... heerlijjk!

  • Home
  • Blog
    • Aankopen
    • Aandacht voor…
    • Cadeau
    • Creatief
    • Eten & Drinken
    • Er op uit!
    • Film, Serie, Boek & Podcast
    • Fun
    • Gedachten
    • Gezondheid & Lifestyle
    • Huisdieren
    • Ik!
    • In en om ‘t huis
    • In het nieuws
    • Informatie
    • Kids
    • Like & Love
    • Over bloggen
    • Review
    • Traktatie
    • Zo denk ik erover!
  • Over
    • Nathalie
    • Veusteveul.nl
  • Contact
  • Samenwerken

Hoofdluizen “epidemie”

13 oktober 2016 - Nathalie

Hoofdluis epidemie... het blijft aan de gang!Bah! Het lijkt maar niet te stoppen bij onze meiden op school… is de ene net van de hoofdluizen af komt de volgende ermee thuis. Ongelooflijk maar waar, het gaat maar door! En tja, als luizenmoeder is het dan de ‘schone’ taak om hier wat mee te doen. Samen met een aantal andere moeders gaan we weer aan de slag vrijdag.

Eigenlijk mag ik persoonlijk niet klagen! Eén keer heeft onze oudste luis gehad toen ze in de kleuterklas zat, verder tot op heden niet meer. Wat niet is kan nog komen uiteraard, maar we proberen het toch te voorkopen… niet te schoon haar en haren op een staart, knot of vlecht.

Hoofdluis bij alle leeftijden

Niet alleen de kinderen op de basisschool hebben last van hoofdluis, ook kinderen op de peuterspeelzaal of middelbare school kunnen luizen krijgen.

In augustus publiceerde het RIVM het bericht “Hoofdluis is voor alle leeftijden”. In het verslag komt naar voren dat van alle meldingen 28% van de kinderen naar de basisschool gaat, 19% naar de middelbare school en in 17% van de gevallen gaat het om kinderen jonger als vier jaar. Volwassenen hebben het minst vaak hoofdluis, namelijk in 11% van de gevallen.

Het RIVM publiceert daarbij dat hoofdluis in de meeste gevallen voorkomt bij meisjes, volgens hen is dat in driekwart van de gevallen zo! Daarbij wordt de kanttekening gemaakt dat het wellicht komt doordat meisjes meestal wat langer haar hebben als jongens.

Wat is hoofdluis eigenlijk?

Hoofdluis is een parasiet, ze leven van het bloed van mensen. Bij voorkeur gaat dit beestje op een behaarde en warme plek zitten, denk hierbij aan de plekjes achter je oor en in de nek.

Een volwassen hoofdluis heeft de grote van een sesamzaadje, de kleur is grijs/blauw en als hij al bloed heeft opgezogen is hij rood/bruin van kleur. De eitjes van de hoofdluis, de neten zijn ongeveer 1 millimeter groot en zijn doorzichtig of wit/grijs. Het lijken huidschilfertjes of roos, echter deze twee zitten los en neten plakken. Levende neten zitten tot zo’n 2 centimeter van de hoofdhuid/haarwortel, zitten ze verder op dan zijn ze vaak dood of zijn ze al uitgekomen.

Hoofdluis verspreidt zich al kruipend snel. Een jonge hoofdluis komt na 7 tot 10 dagen uit het ei en is  7-10 dagen daarna volwassen. Alleen volwassen hoofdluizen leggen eitjes, de neten. Een hoofdluis leeft een week of vier en legt in die tijd zo’n 5 eitjes per dag. Snel handelen bij hoofdluis is dus echt van belang!

Controleer regelmatig op hoofdluis

Als er ergens hoofdluis is kan het zich snel verspreiden, het belangrijkste is om regelmatig te controleren. Zowel thuis als op school. Hoofdluis kan je tegengaan als je regelmatig het hoofd van je kind controleert.

Zelf controleer ik één keer per week mijn kinderen, thuis en elke ochtend als ik hun haren doe hou ik het in de gaten. Op school controleren we het de eerste week na een vakantie en als er luis is dan controleren we vaker indien nodig.

Hoe krijg je hoofdluis?

Hoofdluis kun je krijgen via direct contact met iemand die hoofdluis heeft, de luis loopt van het ene hoofd naar het andere hoofd. Ze kunnen zich niet verplaatsen via de kleding of andere spullen en ze kunnen niet springen. Om die reden komt luis vaker voor bij kinderen als volwassenen, kinderen spelen met elkaar en tegenwoordig maken ze ‘selfies’ waardoor ze tegen elkaar aankomen met hun hoofd.

Maar let er op, ook volwassenen kunnen net als kinderen hoofdluis krijgen!

Luizen? Kammen!

Als er hoofdluis is gevonden is het zaak om zo snel mogelijk te starten met het behandelen. De beste remedie is kammen, elke dag met een hele fijne kam kammen. De tanden van de kam moeten dicht bij elkaar staan zodat luizen en neten eruit gekamd kunnen worden. Het kammen kan je combineren met een hoofdluismiddeltje, die middelen bevatten in de meeste gevallen dimeticon. Dimeticon zorgt ervoor dat de luis verstikt, kortom ze gaan dood en kunnen zich niet meer voortplanten.

Wat ook goed is om te doen is om de omgeving te informeren, de school, familieleden, sportclubs en vrienden. Als deze niet ingelicht worden maar wellicht wel hoofdluis hebben opgelopen blijft verspreiding uitbreiden en is de kans groot dat het opnieuw weer te vinden is op het hoofd van je kind.

Hoofdluis bij ons thuis (en op school)

Ooit één keer hebben we het gehad, verschrikkelijk! Ik herinner me het nog als de dag van gister…. s’morgens was ze school en eind van de middag zag ik ze lopen. Echt zo snel ging het! Gelukkig is het tot op heden daarbij gebleven, hopelijk blijft dat zo!

Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik destijds erg blij was met het feit dat we net een training van de GGD hadden gehad. Die training was over de fabels en feiten van hoofdluizen en hoe je het moet behandelen en wat er noodzakelijk is om je huis en school weer luisvrij te krijgen.

Niet meer alles hoeven wassen, in zakken en/of de vriezer stoppen… nee gewoon 24 uur buiten bereik van de mens houden en de beestjes zijn zeker dood! Kortom, na een weekend of een vakantie is de school zelf luisvrij!

Destijds hebben we alles waar onze dochter mee in aanraking was gekomen op het balkon gelegd, weg van ons als gezin. Andere dekens, schone kleding en alle knuffels naar buiten om ze vervolgens weer goed uit te kloppen en het ‘gewoon’ weer te kunnen gebruiken.

Haar hoofd (en die van ons allemaal) hebben we behandeld met Nyda destijds, dat was het eerste wat we toen konden vinden. Maar het werkte! De volgende dag kon ze met een schoon, luis-en neetvrij hoofd richting school.

Wat ik vind…

Hoofdluis is een vies en vervelend beestje, maar je kan er niets aan doen! Het is zoals het is, als je weet dat je kind het heeft behandel hem of haar dan. Neem ze uit school mee en ga het behandelen om te voorkomen dat her erger wordt en je wellicht andere mensen kan ‘besmetten’.

Het schijnt dat deze beestjes echt wel van een ‘schoon (t)huis’ houden,  wij wassen de haren van onze meiden dus niet al te vaak. In de eerste plaats omdat het gewoon beter is voor hun haar maar ook helpt het naar mijn idee om de luis wat minder snel binnen te halen.

Waar ik wel soms gek van wordt zijn de ouders die maar aan de gang blijven over luizenzakken of capes, totaal achterhaalt! Of het overdragen van luis via de jassen die op de kapstok hangen, dat is nu juist iets waar ik me geen zorgen over maak… die luizen overleven niet op de kleding en spullen dus hou op!

En nog een dingetje, ook kinderen met ander haar als het gemiddelde haar van een Nederlander kunnen luis krijgen, dat heb ik al meerdere keren met eigen ogen gezien. Wellicht is het een andere soort luis, maar het kan. Heb al een koppie van een Afrikaans mannetje gezien met luis en ook nog een ander meisje met een soort kroeshaar’. Het zal misschien minder snel te vinden zijn in deze haartypes maar het kan dus prima… helaas!

Op www.rivm.nl/hoofdluis kunnen mensen zowel in tekst en een filmpje nagaan hoe ze kunnen controleren op hoofdluis en kinderen kunnen behandelen.

Heb jij of één van je kinderen wel eens last gehad van hoofdluis? Zo ja, hoe heb je het behandeld?

Total
41
Shares
Share 40
Tweet 0
Pin it 1
Share 0
Nathalie
Nathalie

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

Ook leuk om te lezen!

  • Opruimen en schoonmaken

    Oeps, het was de afgelopen maanden... zeg maar rustig het afgelopen half jaar iets te druk en te veel! Het huishouden heeft er wat onder geleden laten we maar zeggen.... :( Eerst in de zomer geholpen met een groot opknapproject en verhuizing, toen alles weer op…

  • Strijkwater.....?

    Strijkwater of water?Wat kies jij? Is er een tussenweg?  Een heel aantal jaren geleden gebruikte ik, mits in de aanbieding strijkwater. Uiteindelijk was ik er klaar mee en gebruikte ik gewoon kraanwater.Al jaren gebruik ik essentiële olie samen met amandelolie voor het insmeren van mijn meiden…

  • Psoriasis & ik - Keek op de week, Psoriasis
    Mijn 'maatje' Psoriasis en ik

    Het is veel langer geleden als dat het voor mijn gevoel is... ik zat op het voortgezet onderwijs toen we er achter kwamen dat ik Psoriasis heb. Over een algemene een hele rustige en relatief milde variant Psoriasis guttata, het is een variant die ontstaat door…

Reader Interactions

Comments

  1. Miranda says

    26 oktober 2016 at 21:44

    Mijn kinderen gelukkig nooit, maar ben zelf ook luizenmoeder en heb ze dus wel regelmatig gezien. Wat mij het meest verbaast is dat ouders best laks zijn in het behandelen ervan, wassen, 1x kammen en dan denken dat ze eruit zijn. zo werkt het niet. Ons is geadviseerd 2 weken lang elke dag kammen, en neten die wat hardnekkeriger zijn eruit halen met 2 vingers.

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badgeLaat meer berichten zien

Primary Sidebar

Instagram

nathalie.en.co
* Fijn dat de week voorbij is *
* Dag lieve (oma) Lia *
* Het is slechts een deel(tje).... *
* Update... Nathalie 3.0 *
* Grote stappen vooruit *
* Wat een regen.... *
Follow

Archieven

Footer

Alle artikelen lezen?

Kies in het menu voor blog of klik HIER, dan zie je alle artikelen onder elkaar en kan je doorklikken naar de volgende pagina.

Zoeken

Samenwerken?

Wil je samenwerken? Check onze informatie pagina en stuur een mail naar info@veusteveul.nl

Copyright © 2004 - 2022 Veusteveul.nl ~ All rights reserved | KvK nummer: 70396876 | nathalie@veusteveul.nl

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Akkoord Niet akkoord
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN