Eindelijk heb ik het boek Judas van Astrid Holleeder uit, echt meer tijd had ik niet. Afgelopen dinsdag dacht ik en nu wil ik hem uitlezen en besloot ik mijn laptop dicht te laten en het boek uit te lezen. Echt… wat heeft dit boek een indruk op mij gemaakt, wat een leven hebben deze mensen!

Begin november hoor ik Isa Hoes voorlezen uit het boek Judas, de woorden die ze zegt dreunen door in mijn hoofd en ik kan het niet loslaten. Ik moet dat boek gewoon lezen! Als ik de volgende ochtend wakker word koop ik direct het e-book en begin het lezen.

Dat lezen schiet minder hard op als dat ik wil en hoopte, alleen de enkele uurtjes tijdens de dansles van de meiden geeft me tijd om te lezen. Maar nu, bijna twee maanden nadat ik Isa Hoes hoorde voorlezen is het boek uit en het heeft indruk gemaakt.

In het kort

Judas gaat over een het gezin Holleeder dat continu te maken heeft met de dreiging van criminaliteit en geweld. In eerste instantie is het de gewelddadige, aan alcohol verslaafde vader en later criminele ‘knuffelcrimineel’ broer Willem.

Astrid en haar zus Sonja besluiten aangifte tegen hun broer te doen, na een aantal jaren opnames te maken om hun getuigenis te onderbouwen komt er schot in de zaak. Naast Astrid en Sonja heeft ook Sandra, één van de vrouwen van Willem getuige verklaringen afgelegd.

Judas, het verhaal

In het boek beschrijft Astrid hoe het gaat binnen het gezin, hoe het gezin jaren lang wordt bedreigd, afgeperst en geterroriseerd door broer en zoon Willem. Het boek beschrijft de periode tussen 2012 en 2016 waarin veel ‘oude’ verhalen worden besproken door middel van hoofdstukken met ‘flashbacks’.

Het boek begint bij de uitzending College Tour waar Willem in 2012 een mooi verhaal vertelde, vanaf dat moment neemt Astrid je mee naar het hier en nu in 2016. Er wordt uitgebreid verteld over de Heineken ontvoering, de liquidatie op Cor van Hout, maar ook de vele andere die Willen zou hebben laten vermoorden en de bedreiging aan het adres van Peter de Vries. De ongelooflijke manier waarop de mensen gebruikt, bedreigd en omgelegd worden gedurende de jaren die beschreven worden.

Dertig jaar heeft Willem Holleeder zijn familie in zijn macht gehad. Vrouwen, kinderen, partners en zelfs zijn moeder ontkwamen er niet aan. Zij leefde alle onder de dwang en macht van Willem, totdat zijn zussen er klaar meer zijn en actie ondernemen. Hun doel? Willem levenslang achter de tralies.

Goed te lezen boek

Het is een fijn boek om te lezen, het lees makkelijk weg en is relatief makkelijk geschreven. In het begin moest ik wennen aan het ‘taalgebruik’ van Willem, maar dat went al snel en in no time ben je weer tientallen pagina’s verder.

Persoonlijk vind ik het knap dat Astrid dit verhaal, al dan niet met hulp zo op papier heeft willen zetten. Niet alleen lef maar ook super stoer! Sommige stukken in het boek zijn bijna ongelooflijk en indrukwekkend.

Ik hoop dat dit boek geen grote nadelige gevolgen zal hebben voor de betrokken mensen. De dreiging voor de dood is kennelijk groot. Hopelijk gaat dat voorbij, al lijkt het boek aan te geven dat het altijd spannend zal blijven.

Sommige dingen maken indruk!

Sommige dingen blijven terugkomen in het verhaal, maar op de één of andere manier ook in je hoofd na het lezen van het boek. Hoe kan een volwassen man het pistool richten op een jong mannetje? En dat om zijn moeder en tante onder druk te zetten.. echt ik kan daar niet bij.

Maar ook hoe alle betrokkenen continu bedacht zijn op wat er kan gebeuren. Dat er deels gepraat wordt en deels gebaren worden gebruikt. Er structureel gefluisterd wordt en er zelfs per telefoon met bepaalde zinnen compleet iets anders wordt bedoeld.

Dat iemand het in zijn hoofd haalt om zijn moeder en zussen dusdanig te behandelen dat ze bang zijn voor hun leven en alles doen wat hij van ze verlangt. Uit bed springen en aankleden op de meest onmogelijke tijdstippen, privé afspraken laten voor wat het is maar ook liegen en bedriegen om hem maar niet boos te maken.

Ken jij het boek al of ben je het van plan te gaan lezen?
Wat vond jij van het boek als je het al hebt gelezen?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

6 comments

  1. ik wil het nog gaan lezen. Denk alleen wel dat het helaas gevolgen voor Astrid zal hebben. Als hij zo manipulatief is zal hij haar niet willen laten ‘wegkomen’ met dit boek.

    1. Persoonlijk denk ik van niet… vroeg of laat zullen het leven laten door dit te doen. Wat ik wel oprecht denk is, het ‘oude’ leven is geen leven. Ze waren gevangen in zijn macht, nu zijn ze ook ‘gevangen’ maar op een andere manier.

  2. Ik heb hem ook gelezen, maakte veel indruk. Zo knap dat ze toch hebben doorgezet ondanks de dreiging met de dood. Ik denk dat veel mensen de poging om hem achter tralies te krijgen al lang hadden opgegeven.

    1. Dat denk ik ook inderdaad, ze hebben dit gedaan omdat ze al hun hele leven aan hem moesten gehoorzamen. Maar inderdaad… ook ik zou het opgegeven hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge