Zelf kleding maken, jurkjes maken, rokjes maken, shirtjes makenEindelijk zette ik me er toe… jurkjes maken! Voor de meiden maakte ik zelf jurkjes. Maanden geleden bestelde ik bij een webshop twee prachtige tricot stofjes, maar ik durfde er niet in te knippen. Het was al een hele poos geleden dat ik zelf kleding heb gemaakt, was bang het te verprutsen! 

Enkele weken na aanschaf van de stof kochten mijn moeder en zusje het patroon Billie van Band & Lint op een beurs. Wat was ik er blij mee! Een basispatroon die me wat houvast gaf, maar toch bleef het liggen.

Waarom zelf jurkjes maken?

Zelf kleding maken, jurkjes maken, rokjes maken, shirtjes makenTen eerste vind ik het leuk om zelf kleding te maken, maar doordat ik domweg te weinig tijd heb gehad de afgelopen jaren kwam het er niet van. Héél af en toe kwam de naaimachine uit de kast vandaan, voor iets kleins maar daar hield het wel mee op.

Daarnaast vinden de meiden de kleding met fotoprint stofjes erg leuk, de jurkjes van Molo zijn bij mijn dames echt favoriet. Ook kan het merk Someone en Wild hebben kleding die de meiden erg leuk vinden. De vrolijke printjes, met name toch de foto prints trekken erg de aandacht.

Een jurkje van Someone kost € 39,95, van Molo kost € 54,95 en een jurkje van Wild kost je € 49,95. Dit zijn de normale prijzen, dit soort bedragen kan ik echt niet uitgeven voor kleding! Daar moet ik er eigenlijk echt wel twee voor hebben wil ik nog geld over houden voor de normale boodschappen en dagelijkse dingen.

We kopen ze wel eens, maar alleen in de uitverkoop! Er zit hier in Wageningen een winkeltje waar de jurkjes in de uitverkoop te koop zijn voor de helft van het geld, dan gaan we wel eens wat halen. Het is dan hopen dat ze nog iets hebben dat de meiden leuk vinden en ook nog past.

Het scheelt me veel geld om het zelf te maken, al kost het wel tijd!

Wat kost het om zelf jurkjes maken?

Fotoprint stofjes koop ik rond de € 12,95 per meter, meestal koop ik zo’n 1,5 meter stof. Voor deze 1,5 meter stof ben ik dan iets minder als € 20,– de stof. Je hebt ook wel goedkopere stofjes of (veel) duurdere, het kan per (web)winkel verschillen wat de kosten per meter zijn.

Per stofje koop ik twee klosjes garen in een passende kleur, daar betaal ik rond de € 2,50 voor. Voor € 22,50 heb ik dan stof en garen!

De grootste maat die ik maak op dit moment is 122/128 uit de 1,5 stof die ik koop
maak ik dan een jurkje en een rokje. Als ik wat beter zou passen en meten zou ik het ook wel met wat minder redden… maar ik kom niet graag te kort en speel graag op save.

 

Wat voor jurkjes dan?

Zelf kleding maken, jurkjes maken, rokjes maken, shirtjes makenDe dames dragen graag simpele tricot jurkjes, geen ritsen en knopen het was dan ook een uitdaging om een geschikt en passend patroon te maken. Na eerst zelf tekenen naar aanleiding van een bestaand jurkje en wat uitproberen en de meiden tien keer opgemeten te hebben besloot ik toch op zoek te gaan naar een patroon, zonder succes.

Uiteindelijk hebben mijn moeder en zusje het patroon Billie van Band & Lint voor me meegenomen, dat patroon heb ik gebruikt als basis. Voor de oudste heb ik hem wat smaller en langer gemaakt, daarnaast wilde de dames graag wat langere mouwen. Langer als de jurkjes die ze al hebben, omdat het “te ver omhoog gaat” aldus onze dochters.

Ondanks dat ik al tijden niets meer heb gemaakt ben ik trots op het resultaat! Best goed gelukt en het belangrijkste, de meiden zijn tevreden en willen het aan.

Zelf kleding maken, jurkjes maken, rokjes maken, shirtjes maken 
Maak je ook wel eens zelf kleding? Of koop je alles?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

14 comments

 1. Ik vind ze allebei heel erg leuk geworden. Je meiden mogen trots zijn. Zelf zou ik niet kunnen maken, mijn moeder maakte zelf ook weleens kleren voor ons toen ik nog jong was.

  1. Dank je!

   Zelf kregen wij ook zelfgemaakte kleding, op een gegeven moment was ik daar ook niet meer zo blij mee. Daarom geniet ik er nog maar even van zolang mijn meiden het nog leuk vinden 😉

 2. Ik heb me vroeger helemaal gek genaaid voor de jongens!!! Met 3 stuks kids en een dure smaak was kopen niet te doen.
  Maar wat zagen ze er altijd hip en gaaf uit, zo blij dat ik dat toen gedaan heb! En je hebt natuurlijk altijd een uniek stuk!
  Liefs Jac

  1. Wat leuk dat jij ook voor de mannen zo creatief bezig bent geweest!

   Dat unieke is leuk vooral omdat ze zelf meebeslissen… we zoeken samen stofjes uit en ze beslissen wat ze dan willen een rokje, jurkje of bijvoorbeeld een shirtje. Altijd leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge