We hadden al een poosje geleden een uitje bedacht, we zouden deze zomervakantie genieten van een dagje naar een kasteel! De jongste riep eigenlijk direct, “Mam, kasteel Hoensbroek!”… laat dat kasteel nu wat ver weg zijn en dat ging niet lukken. We besloten de kinderen te laten kiezen uit wat kastelen op maximaal drie kwartier rijden van huis, het werd Kasteel de Haar! We stelde het bezoek uit in verband met het slechte weer dat werd voorspeld, de dag dat we wel gingen begon mooi…
De vakantie is hier inmiddels voorbij, gisteren gingen de kinderen weer naar school en mocht ik weer naar kantoor. Maar vorige week maakte ik met de meiden nog mooie herinneringen!
Het werd donderdag…
Toen we opstonden was het wel wat grijs in de lucht, maar verder was de temperatuur aangenaam en het zonnetje probeerde door te komen hier in Wageningen. We besloten richting Kasteel de Haar te gaan om daar te genieten van het kasteel en de tuinen. Helaas moeste we toen we bij Utrecht in de buurt kwamen onze verwachting al wat bijstellen, de regen kwam werkelijk met bakken tegelijk uit de lucht!
Het ging zo hard dat we de radio niet meer konden horen, eerst wilde we terugrijden… maar we reden toch door!
Regen, regen en nog eens regen!
Onderweg ging het zo hard dat we elkaar, radio en navigatie niet meer konden verstaan. Ook reden we op de snelweg ineens allemaal 50 in plaats van de ‘normale’ snelheid, je zag dan ook amper iets!
Eénmaal op de parkeerplaats regende het nog behoorlijk, we besloten even te wachten aangezien buienrader aangaf dat het met een paar minuten minder zou worden en dat werd het ook! Gelukkig! We werden alleen wat nat van motregen toen we naar de intree gingen. Via de tuin liepen we naar het kasteel, halverwege regende het weer behoorlijk maar er stond een hele dichte boom waar we voor de regen schuilde.
Niet veel later werd het nog wat droger en maakte we wat foto’s buiten en zijn we op zoek gegaan naar de ingang van het kasteel om lekker naar binnen te gaan.
Kasteel de Haar
Kasteel de Haar is niet, zoals veel andere kastelen een middeleeuws kasteel… maar een veel modernere variant! Er is warm en koud stromend water, centrale verwarming, elektriciteit, een Turks bad, een hypermoderne keuken en een personenlift. Dit alles is aan het einde van de 19de eeuw zeer extravagant in Nederland.
Historie in het kort
13de eeuw
De Haar komt in de boeken tevoorschijn in de 13de eeuw, om precies te zijn 1391, als eigendom van familie Van der Haar. Hoe dit huis er destijds precies uitzag, is niet bekend.
15de eeuw
In de 15de eeuw kwam het kasteel door het huwelijk tussen Josina van de Haar met Dirk van Zuylen in de familie Van Zuylen terecht. Het kasteel werd na de verwoesting in 1482 opnieuw opgebouwd, daarmee kreeg het kasteel vermoedelijk de vijfhoekige vorm die het inmiddels heeft.

19de eeuw
Baron Etienne van Zuylen van Nijevelt erfde eind 19de eeuw het zwaar vervallen Kasteel, het was verwoest door stormen en oorlogen. Als hij in het huwelijk treedt met Hélène de Rothschild besluit hij het kasteel laat herbouwen als eerbetoon aan zijn familie. Hij besloot hiervoor samen te werken met architect Pierre Cuypers die dan al beroemd is geworden met het ontwerpen van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam.
Dit stel krijgt twee zonen, Hélin en Egmont, Hélin komt op 24-jarige leeftijd om het leven, waarna Egmont het kasteel erft. Na Egmont erft zijn zoon Thierry het kasteel, onder zijn hoedde wordt het kasteel een gewilde plek voor internationale gasten. Baron Thierry overlijdt begin 2011, zijn vijf dochters zijn nog in leven en proberen de familiegeschiedenis in ere te houden.
Heden
Na de tweede wereldoorlog, waarbij het Kasteel en de tuinen in tact bleven besloot baron Thierry dat het kasteel, tuinen en het park opengesteld zouden worden voor publiek. Er was één voorwaarde en dat is dat de familie één maand per jaar exclusief gebruik kan maken van het kasteel het omliggende landgoed.
De familie is geen eigenaar meer van Kasteel de Haar en de tuinen en parken daarom heen. In 2000 is het overgedragen aan Stichting Kasteel de Haar. De dochters en kleindochters van Thierry hebben nog altijd het recht om één maand per jaar gebruik te maken van het kasteel.
*Bron: Kasteel de Haar
Erop uit!
Kasteel de Haar is een imposant kasteel, modern, licht en kleurrijk. Overal waar je kijkt zie je weer iets nieuws en iets anders. Elke kamer is anders, de schilderingen zijn prachtig en je voelt hoe er is geleefd, dit wordt nog eens versterkt door foto’s en plaatjes die je ziet en de gidsen die overal in het kasteel te vinden zijn.
Als je binnenkomt ben je direct in de binnenplaats, vroeger was dat ‘buiten’ later werd dit een soort van ‘centrale’ hal. De hal is opgebouwd met prachtige details, glas in lood en kunst, goud en schilderwerk… je kijkt niet uitgekeken. Niet alleen ik raakte niet uitgekeken maar ook de meiden zagen elke keer weer iets nieuws!
Dan ga je richting de vertrekken, één voor één anders en karakteristiek. Doordat het een ‘modern’ kasteel is, is veel ook herkenbaar voor de kinderen en lijkt het ze wel bezig te houden tijdens het rondlopen. Tijdens de ‘tour’ die je loopt ga je door verschillende ruimtes en over verschillende verdiepingen.
De slaapkamer en de badkamer van de barones maakt indruk, make up tafel, spiegels, een bank en een bad in de grond! Wow roept onze jongste. Alles is roze en het ruikt er naar rozen, een mannelijke gids staat met hart en ziel zijn verhaal te vertellen en geniet daar zichtbaar van!
Wat vinden wij?
Samen met de meiden (7 en 10 jaar) oud bezocht ik dit kasteel, de tuinen en het park zijn prachtig maar door de regen konden we hier niet rustig wandelen. We besloten dit niet te doen en alleen het kasteel te bekijken en een volgende keer de tuinen en het park te bekijken. Persoonlijk denk ik dat de tuinen en het park een grote meerwaarde zijn voor het uitje, maar helaas… me (zeik)nat te laten regenen dat ging me te ver.
Als je weet dat het kasteelcomplex telt zo’n 200 vertrekken, waaronder ruim 25 bad gelegenheden telt besef je dat je slechts een klein stukje van dat alles ziet in het kasteel. Het is zo mooi om te zien aan de buitenkant en zo groot, echter wat te bekijken is voor het publiek lijkt dan wat tegen te vallen in verhouding. Meer kamers zien zou leuk zijn, vooral omdat je weet dat elke kamer een eigen sfeer heeft. Volgens de verhalen is geen detail het zelfde!
Persoonlijk zou ik ook graag willen zien die bij het kasteel staat, dat lijkt me prachtig een kleine kapel, met glas in loodramen en beschilderingen, dat kan niet anders als prachtig zijn daarbinnen!
Het is er mooi, het kasteel, het aanzicht, het landgoed en de omgeving! Het is absoluut aan te raden, maar besef dat je slechts een kleine selectie te zien krijgt van wat er allemaal is.
Ben jij wel eens bij Kasteel de Haar geweest? Wat vond jij ervan?
Of heb je nog een goede tip voor ons welk kasteel we echt eens moeten gaan bekijken?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.
Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!
Dit lijkt me een bijzonder kasteel om te bekijken. Kastelen zijn toch altijd al indrukwekkend vind ik.
Wij willen elk jaar minimaal één kasteel bekijken met de meiden… het blijft betoverend
Ik heb er een paar jaar geleden de ‘kinderrondleiding’ gedaan, maar ik wil binnenkort nog eens!
Deze zomer wel in een kasteel in Chimay (België) geweest: blijft gaaf…
Ze hadden nu wel een rondleiding maar de groepen waren erg groot en niet gericht op kinderen, helaas! Chimay heb ik ook goede verhalen over gehoord.