Ja, ja, dubbel dus! Inmiddels is het al weer ruim een jaar geleden dat we graag het spel Keer op Keer wilde hebben… het was overal uitverkocht! Blijkbaar was Keer op Keer 2 wel leverbaar en dus kochten we die! Tip van de verkoper? Koop gewoon keer op keer 2 en dan losse scoreblokken van het basisspel, dan kan je beide spelen! Super, scheelt weer geld en een doosje in de kast. En nu zijn we eigenlijk toe aan een nieuw spel, onze dobbelstenen vertonen namelijk nogal slijtage. De kleuren vervagen!
Over het spel Keer op Keer
Dobbel- en puzzelspel voor het hele gezin!
Kruis vakjes op je speelveld aan om zo snel mogelijk kolommen en gelijkgekleurde gebieden te vullen. Elke beurt kies je een gedobbelde kleur en een gedobbeld cijfer. Die combineer je, waardoor je aangrenzende vakjes van de gekozen kleur mag aankruisen.
Maak steeds de juiste keuze en probeer de door de andere spelers gewenste combinatie weg te nemen. Je keuzemogelijkheden stijgen als je je speelveld verstandig uitbreidt. Naast punten voor complete kolommen krijg je ook een bonus als je alle vakjes van 1 kleur hebt aangekruist. Het spel is afgelopen als een speler 2 complete kleuren heeft aangekruist. Wie heeft de meeste punten?
Inhoud van het spel
- 6 dobbelstenen
- 1 blok met speelvelden
- 6 viltstiften
- spelregels
Speel keer op keer!
De eerste speler gooit alle zes de dobbelstenen tegelijk, deze worp bepaald welke stoppen je mag gaan uitvoeren. Heb je bijvoorbeeld oranje en een 3 gegooid? Dan mag je hiermee drie oranje hokjes afstrepen. Je mag zelf kiezen wel van de gegooide combinaties je gaat gebruiken, degene die jou het beste uitkomt mag je kiezen.
Let wel op, de eerste drie beurten die gegooid worden mag iedereen uit alle dobbelstenen kiezen, pas als er voor de vierde keer in het spel gegooid is mag de werper eerst een keuze maken. De overige spelers mogen dan kiezen uit de overgebleven dobbelstenen.
Zit er een vraagteken of een kruis in de worp? Dit kan je ermee!
Gooi je met een witte dobbelsteen een zwart kruis? Dan kan je deze als een soort joker en inzetten als vrije keuze, dan kan je, zelf een kleur kiezen! Gooi je met de zwarte dobbelsteen een vraagteken? Dan mag je zelf het aantal kiezen (keuze 1 t/m 5).
Indien je hier gebruik van hebt gemaakt moet je per gebruikte joker/dobbelsteen een uitroeptekentje van je scorevel afstrepen.
Welke combinaties kan je allemaal gooien of kiezen?
Er zijn in het spel drie zwarte dobbelstenen met ogen en een vraagteken. Dat vraagteken kan je inzetten als vrije keuze en kost je één uitroeptekentje op je scorevel.
Op de witte dobbelstenen staan kruizen in vijf verschillende kleuren en daarnaast een zwart kruis, ook deze mag je inzetten voor je vrije keuze.
De combinatie van de stenen die je kiest mag je afstrepen op je scorevel, daarbij begin je altijd in de middelste kolom (H). De kruisjes moeten altijd aansluiten, dit mag horizontaal en verticaal. Er mag dus niet zomaar ergens in het wild een vakje afgestreept worden.
Je moet de gekozen combinatie in het geheel afspreken en binnen één vakje met de betreffende kleur. Dus kies je vijf geel mag je niet vier gele bij elkaar en een losse aanstrepen. Uitsluitend vijf gele vakjes die aan elkaar gekoppeld zijn. Bestaat het vlak uit zes gele vakjes mag je er slechts vijf aankruisen en blijft er één over.
Als jij hebt gekozen blijven er nog combinaties over, daaruit mogen de overige spelers een combinatie kiezen om op hun eigen scorevel af te strepen.
In de eerste 3 beurten mogen ze zelfs uit alle 6 de dobbelstenen kiezen. Pas vanaf beurt 4 hebben de overige spelers alleen nog maar de keuze uit de 4 overgebleven dobbelstenen van de worp.
Vrije keuze gebruiken
In Keer op Keer zitten dus die vraagtekens en zwarte kruizen, de ene noemt het jokers de ander de vrije keuze. Deze vrije keuze optie kan best interessant zijn, als je maar geen groen twee gooit en je hebt die echt nodig zou je zelf die combinatie kunnen maken door een vrije keuze te gebruiken indien de gegooide dobbelstenen dat toestaan.
Met het vraagteken op de zwarte dobbelsteen kan je zelf het aantal kiezen, van 1 tot en met 5. Met het zwarte kruis kan je zelf de kleur kiezen, super handig!
Als je de vrije keuze benut vergeet dan niet een uitroeptekentje af te strepen.
Punten scoren
De speler met de meeste punten heeft gewonnen. Maar ja, hoe hark je de meeste punten binnen?
Kolom afstrepen
Krijg je het voor elkaar om een hele kolom (verticaal) af te strepen? Dan krijg je bonuspunten, die staan onderaan de verschillende kolommen (A t/m O). Ben je de eerste die de kolom vol heeft? Dan krijg je het bovenste aantal punten, deze kan je omcirkelen. De overige spelers zetten door die punten een kruisje.
Ben je de tweede (of derde, vierde, vijfde of zesde)? Dan krijg je het onderste aantal punten als je de kolom vol hebt. Deze punten liggen wat lager als dat je hem als eerste vol hebt.
Van één kleur alle vakjes afgestreept?
Wil je nog extra punten scoren? Probeer dan om alle vakjes van een kleur weg te strepen, lukt het jou als eerste speler? Dan krijg je voor de betreffende kleur 5 punten. Deze kan je rechts op je scorevel omcirkelen, de overige spelers zetten er een kruisje door.
Als één van de andere spelers later in het spel dezelfde kleur vol heeft gemaakt krijgen zij alsnog 3 punten voor de kleur.
Optellen die punten!
Als het één van de spelers is gelukt om twee kleuren helemaal afgeruist te hebben is het spel klaar. Dan kunnen we de punten gaan tellen.
Op het scoreblok is al makkelijk en overzichtelijk te zien hoe je de score kan bepalen.
- BONUS: Stel je de punten op die je hebt verdient met het volledig afkruisen van de kleuren.
- A – O: Tel alle punten op die je bij het vullen van de kolommen hebt verdient.
- ! (+1): Voor elk uitroeptekentje dat je niet hebt afgevinkt verdien je één punt, tel deze op en schrijf ze op.
- Sterretje (-2): Voor elk sterretje dat je niet hebt afgestreept krijg je twee strafpunten, dit moet worden afgetrokken van je score.
Nu kan je alles gaan optellen, degene met het meeste aantal punten heeft gewonnen.
Het vervolgspel, Keer op Keer 2
Vervolg op het populaire en superverslavende dobbelspel Keer op Keer.
Kruis vakjes op je speelveld aan om zo snel mogelijk kolommen, rijen en gelijk gekleurde gebieden te vullen. Elke beurt kies je een gedobbelde kleur en een gedobbeld cijfer. Die combineer je, waardoor je aangrenzende vakjes van de gekozen kleur mag aankruisen.
Maak steeds de juiste keuze en probeer de door de andere spelers gewenste combinatie weg te nemen. Je keuzemogelijkheden stijgen als je je speelveld verstandig uitbreidt. Het spel is afgelopen als een speler 2 complete kleuren heeft aangekruist. Wie heeft de meeste punten?
‘2’ gaat verder waar Keer op Keer ophoudt. Nieuwe dobbelstenen en mogelijkheden zorgen voor nieuwe uitdagingen. Zo kan een speler in zijn beurt nu ook ervoor kiezen om de zevende dobbelsteen te kiezen. Met de bom kruis je bijvoorbeeld 4 vakjes waar dan ook af, en het hartje zorgt voor extra punten voor een voltooide kolom. Dobbelen maar!
Inhoud van het spel
- 7 dobbelstenen
- 1 blok met speelvelden
- 6 viltstiften
- spelregels
Het verschil tussen Keer op Keer en Keer op Keer 2
Het enigste verschil is de extra dobbelsteen, al vloeien daar wel veel andere opties uit! We gaan uitleggen wat je de opties zijn en wat je ermee kan bereiken.
De speciale dobbelsteen is er eentje met een soort “bonus” keuzes. Je mag niet zomaar iets van de opties kiezen, je moet daarvoor eerst de mogelijkheid hebben gecreëerd.
Je kan pas de gegooide optie van de speciale dobbelsteen kiezen als je een dobbelsteentje beschikbaar hebt onder op je velletje (ik noem het zelf doosjes… daar lijken ze blijkbaar meer op). Bij de start van het spel heb je al één dobbelsteen ter beschikking, de rest moet je vrijspelen.
Dit vrijspelen kan door kolom H, rij P en/of T in zijn geheel aan te kruisen en als je een vakje met een dobbelsteentje kan en mag aankruisen in je speelveld. In één van deze gevallen mag je dus onderaan je scorevel een dobbelsteen omcirkelen voor het inzetten van de gegooide optie op de speciale dobbelsteen.
Wat zijn de keuzes van de speciale dobbelsteen?
Tijdens de beurt mag je ervoor kiezen om de actie die je hebt gegooid uit te voeren, dit moet direct tijdens je beurt.
- Bom: Je mag vier blokjes van 2 bij 2 aankruisen op een plaats naar keuze op je scorevel. Deze vier hokjes mag je overal afkruisen en hoeven niet aan al eerder aangekruiste vakjes te grenzen.
- Hart: Je mag links op je scorevel één van de hartjes omcirkelen. Een hartje geeft je extra punten bij het compleet afkruisen van een kolom. Je “hartjesscore” moet je direct na het afstrepen van een kolom invullen.
- Sterren: Je mag twee sterren aankruisen die aangrenzend zijn aan eerder aankruiste vakjes op je scoreblad.
- Drie in een rij: Je mag in één horizontale rij op drie willekeurige plaatsen drie vakjes aankruisen. Ze hoeven niet aan elkaar te grenzen, maar wel aan al een ander aangekruist vakje.
- Kleurenblok/5 aangekruiste vakjes: Je mag één compleet gebied naar keuze afvinken. Je kiest dus een groep vakjes van dezelfde kleur uit en die kruis je af. Deze vakjes moeten wel aan een al aangekruist vakje grenzen.
Punten scoren in Keer op Keer 2
De speler met de meeste punten heeft gewonnen. Maar ja, hoe hark je de meeste punten binnen?
Kolom afstrepen
Krijg je het voor elkaar om een hele kolom (verticaal) af te strepen? Dan krijg je bonuspunten, die staan onderaan de verschillende kolommen (A t/m O). Ben je de eerste die de kolom vol heeft? Dan krijg je het bovenste aantal punten, deze kan je omcirkelen. De overige spelers zetten door die punten een kruisje.
Ben je de tweede (of derde, vierde, vijfde of zesde)? Dan krijg je het onderste aantal punten als je de kolom vol hebt. Deze punten liggen wat lager als dat je hem als eerste vol hebt.
Rij afstrepen
Als je het voor elkaar krijgt om een hele rij af te strepen scoor je hier punten voor! Elke rij is 5 punten, daarnaast ontvang je een extra optie zoals een dobbelsteentje aanstrepen, een hartje of een bommetje plaatsen.
Alle andere spelers strepen de bonus af die aan de rij gekoppeld is. De bonus kan alleen de eerste speler krijgen, de punten krijgt elke speler die de rij volmaakt.
Bonuspunten met de hartjes
Als je een kolom sluit zet je direct in het hartje onder de kolom je “hartenscore” dus op het moment dat je bijvoorbeeld kolom F afstreept heb je drie hartjes omcirkelt? Dan zet je in het hartje onder de F een 3.
Van één kleur alle vakjes afgestreept?
Wil je nog extra punten scoren? Probeer dan om alle vakjes van een kleur weg te strepen, lukt het jou als eerste speler? Dan krijg je voor de betreffende kleur 5 punten. Deze kan je rechts op je scorevel omcirkelen, de overige spelers zetten er een kruisje door.
Als één van de andere spelers later in het spel dezelfde kleur vol heeft gemaakt krijgen zij alsnog 3 punten voor de kleur.
Enne, die sterretjes….
Zorg dat je zo min mogelijk sterretjes over hebt aan het einde van het spel, elk niet aangekruist sterretje zorgt voor twee punten aftrek.
Optellen maar!
Als het één van de spelers is gelukt om twee kleuren helemaal afgeruist te hebben is het spel klaar. Dan kunnen we de punten gaan tellen.
Op het scoreblok is al makkelijk en overzichtelijk te zien hoe je de score kan bepalen.
- BONUS: Stel je de punten op die je hebt verdient met het volledig afkruisen van de kleuren.
- A – O: Tel alle punten op die je bij het vullen van de kolommen hebt verdient.
- P – V: Tel alle punten op die je bij het vullen van de rijnen hebt verdient.
- ♥ (hartje): Tel alle gescoorde hartjes bij elkaar op.
- ! (+1): Voor elk uitroeptekentje dat je niet hebt afgevinkt verdien je één punt, tel deze op en schrijf ze op.
- Dobbelsteentje:
- Sterretje (-2): Voor elk sterretje dat je niet hebt afgestreept krijg je twee strafpunten, dit moet worden afgetrokken van je score.
Nu kan je alles gaan optellen, degene met het meeste aantal punten heeft gewonnen.
Tips
- Heb je nog geen spel van Keer op Keer? Koop dan Keer op Keer 2 en de losse scoreblokken van het basisspel. Andersom werkt het niet, de extra dobbelsteen zit uitsluitend in het vervolg spel.
- Als je het spel koopt heb je altijd één scoreblok erbij. Voor Keer op Keer zijn er verschillende soorten scoreblokken, voor Keer op Keer 2 is er slechts één maar deze is wel apart te koop als de meegeleverde op is.
- Wil je niet telkens nieuwe scoreblokken kopen? Lamineer/plastificeer dan de scorevellen dan kan je ze na elk spel weer schoonmaken en ze hergebruiken.
Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.
Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!
Geef een reactie