Onlangs was het weer zover… jonge vrouw, zonder kind(eren) roept ‘onzin’ uit, in mijn ogen dan! Kreten als “geef mijn maar een keizersnede” en “Ach waarom gewoon bevallen als het ook makkelijk kan” hoor ik haar zeggen, ik zucht diep en loop snel door.

Het is niet de eerste keer dat ik dergelijke kreten heb gehoord van met name dames die graag een kleintje willen of net uit de pubertijd zijn gestapt en er veel van denken te weten. Tot een jaar of twee geleden reageerde ik fel op dergelijke uitspraken, tegenwoordig probeer ik het te negeren en door te lopen.

Het is niet de eerste keer dat als een bevalling, op welke manier dan ook, het gespreksonderwerp is en mensen denken dat ik niet weet hoe het is om ‘gewoon’, dus vaginaal te bevallen. Maar ik heb het twijfelachtige geluk beide een keer te hebben mogen meemaken. Al had ik toch echt veel liever twee keer ‘gewoon’ willen bevallen!

Natuurlijk besef ik me dat het bij een geplande keizersnede allemaal anders gaat als destijds bij mij omdat onze jongste met een spoed sectio is geboren. Daarnaast mag het kindje tegenwoordig direct bij de moeder blijven, ook dat was bij mij anders al is het pas vier jaar geleden. Maar toch… geef mij maar liever die lange, zware ‘gewone’ bevalling waarbij ik toch werkelijk sneller herstelde en bovendien eerder thuis was uit het ziekenhuis, ondanks de complicaties destijds.

Ik denk dat ik redelijk objectief kan oordelen omdat ik het beide heb meegemaakt, al waren het beide weer ‘bijzondere’ bevallingen met complicaties en problemen. Mijn advies zou dan ook altijd zijn… als je ‘gewoon’ kan bevallen, vooral doen!! Die keizersnede voeren ze wel uit als het echt niet anders kan! Natuurlijk zijn er situaties waarbij vaginaal bevallen niet verstandig of mogelijk is, dan is het maar goed dat je kleintje(s) met een keizersnede geboren kunnen worden.

Mijn advies… als je niet weet waar je het over hebt, roep dan niet zomaar iets!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge