KinderbijslagBijna is het zover… 2018 komt eraan! In januari ontvangen we nog de kinderbijslag over het laatste kwartaal van 2017 en begin april zal de eerste betaling over 2018 op de rekening verschijnen. Waarom krijg je kinderbijslag? Hoeveel kinderbijslag krijg je eigenlijk? Wanneer wordt het betaald?

Waarom krijg je kinderbijslag?

In Nederland is de Kinderbijslag een sociale uitkering die sinds 1941 uitbetaald wordt. Dit geld is bedoeld als tegemoetkoming in de kosten die een kind met zich meebrengt. In Nederland betaald de Sociale Verzekeringsbank deze tegemoetkoming uit.

De Algemene Kinderbijslagwet bepaalt dat iedereen die in Nederland woont of er werkt, recht heeft op kinderbijslag. Die kinderbijslag kan je krijgen voor je eigen, stief- of pleegkinderen tot 18 jaar die tot het huishouden behoren en door de ouders/verzorgende worden onderhouden.

Kinderbijslag is niet afhankelijk van inkomen van ouders, anders dus als het kindgebonden budget wat wel inkomstensafhankelijk is.

Dubbele kinderbijslag bij intensieve zorg

Wist je dat er voor bijzondere situaties dubbele kinderbijslag beschikbaar is? Als er een thuiswonend kind is dat intensieve zorg nodig heeft is het mogelijk om extra kinderbijslag te krijgen.

Er zijn wel een aantal voorwaarden waar de situatie aan moet voldoen, uw kind moet bijvoorbeeld ouder zijn als drie jaar en jonger dan achttien, uiteraard nog thuiswonend en intensieve zorg nodig hebben. Ouders en verzorgers kunnen een aanvraag doen voor deze extra kinderbijslag, de Sociale Verzekeringsbank vraagt vervolgens advies aan de CIZ, dit is het Centrum indicatiestelling zorg en zij geven een advies af.

Ook is er een mogelijkheid dat er extra kinderbijslag beschikbaar komt als uw kind (tijdelijk) uit huis gaat, dit omdat er mogelijk hogere kosten verbonden zijn aan de juiste zorg.

Daarnaast is er een mogelijkheid om een eenmalige uiterking aan te vragen, dit kan als één van de fiscale partners een inkomen heeft dat lager is als € 4.895,– (info 2017) en je gedurende het hele jaar dubbele kinderbijslag hebt ontvangen.

Voor alle details over dubbele en extra kinderbijslag kan je het beste even een kijkje nemen op de site van de Sociale Verzekeringsbank.

Bedragen kinderbijslag

De bedragen die worden uitbetaald zijn afhankelijk van de leeftijd van het kind. Kinderbijslag wordt gegeven tot het 18e jaar. De bedragen zijn vastgesteld per 1 juli 2017 en zijn geldig tot eind 2018.

 • 0 t/m 5 jaar ~ € 200,59
 • 6 t/m 11 jaar ~ € 243,57
 • 12 t/m 17 jaar ~ € 286,55

Betaaldata in 2018

De betaling wordt altijd na afloop van het kwartaal verricht, hieronder de betaaldagen zoals vastgesteld en te vinden op de site van de SVB.

 • 2 januari 2018 ~ over het vierde kwartaal 2017
 • 3 april 2018 ~ over het eerste kwartaal 2018
 • 2 juli 2018 ~ over het tweede kwartaal 2018
 • 1 oktober 2018 ~ over het derde kwartaal 2018

Wist jij hoe het zit met de kinderbijslag? Wist je bijvoorbeeld dat we het achteraf ontvangen? En hoeveel je precies ontvangt per kind?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

5 comments

 1. Ik moet helaas even een kleine correctie aanbrengen. Je krijgt geen kinderbijslag voor een pleegkind. Wij krijgen voor onze pleegdochter wel een pleegzorgvergoeding.
  Haar biologische moeder kan dan weer wel de kinderbijslag ontvangen, ook al wonen haar kinderen niet bij haar.

  1. Hoi Marinda,

   Bedankt voor je reactie! Als eerste, wat goed dat jullie je inzetten als pleegouders!

   Voor dit artikel heb ik informatie verzameld en opgevraagd, daarin wordt vermeld door zowel de belastingdienst als het Nibud dat je voor een pleegkind kinderbijslag zou kunnen ontvangen.

   Het is echter wel zo dat als er pleegvergoeding wordt ontvangen er geen recht is op kinderbijslag, dit is tenminste zoals ik geïnformeerd ben 😉

   Groetjes,
   Nathalie

 2. Kleine correctie: Er worden twee dingen hier samengevoegd wat niet klopt:
  A. Dubbele kinderbijslag kun je aanvragen zonder inkomensvoorwaarden:
  Volgens SVB-site:
  Wat zijn de voorwaarden
  Uw kind is 3 jaar of ouder, maar jonger dan 18 jaar
  Uw kind woont bij u thuis
  Uw kind heeft intensieve zorg nodig. Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) geeft hierover een advies af. Dit is het CIZ-advies. U hoeft dit advies niet zelf aan te vragen bij CIZ. Wij schakelen CIZ in als wij de aanvraag om dubbele kinderbijslag van u hebben ontvangen.

  B. Als een van de fiscale partners een lagerinkomen heeft dan €4895 (2017) en je ontvangt het hele jaar dubbele kinderbijslag kun je een eenmalige extra uitkering aanvragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge