kinderhelden op ongevonde productenJippie, eindelijk! Geen kinderhelden en andere aantrekkelijke figuren meer op minder gezonde producten, ik ben er blij mee! Al die drama’s om dat bepaalde doos koekjes, alleen omdat daar K3 op staat of de hagelslag met de Minions erop. Herkenbaar? Als het goed is verdwijnt het allemaal uit de schappen van de supermarkt.

Interessante figuren in de ban

De levensmiddelenindustrie wil al die, voor kinderen interessante figuren van ongezonde producten halen. Op ongezonde producten waar veel suiker of zout in zit zou dit gaan spelen. In veel gevallen gaat het om koekjes, snoep en toetjes.

Voor zover ik heb begrepen komen op producten die gericht zijn op kinderen onder de zeven jaar helemaal geen kinderidolen meer. Voor kinderen van zeven tot dertien jaar komen ze er niet meer op als producten als het te ongezond is.

‘Kinderhelden’ op  gezonde producten

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) geeft aan dat de figuren alleen zullen verdwijnen van ongezonde producten. Op gezonde producten mogen wel figuren worden gezet die intressant zijn voor kinderen.

Verantwoordelijk

Henrike Crielaard van CBL, de branchevereniging van supermarkten, geeft aan dat het een stop in de goede richting is. “Maar dit moet niet de enige manier zijn waarop we kinderen gezonder laten eten.”

Volgens Crielaard is ook de rol van ouders en voedseleducatie belangrijk in dat proces. “En we zien natuurlijk ook dat stripfiguurtjes en kinderhelden op een positieve manier kunnen worden gebruikt. Ze kunnen ook op meer groente en fruit worden geplaatst. Een aantal ketens heeft dat al gedaan, de ontwikkeling is gaande.”

Geen wet

Er komt geen wet waarin dit wordt vastgelegd, levensmiddelenproducenten hebben dit besloten naar aanleiding van de maatschappelijke druk die is ontstaan.
Bron: NOS

Wat vind ik?

Persoonlijk ben ik er blij mee, onze negenjarige is er niet meer zo gevoelig voor… de jongste wel! Alles waar leuke en interessante figuren op staan is leuk en vooral lekker. Al weet ik dat ze het niet lekker vind of lust, als er een leuk personage op staat is het in eens wel ‘lekker’.
Wat bij ons ook altijd weer ‘gezeur en gejengel’ oplevert zijn hagelslag of vlokken waar dan iets extra’s in zit. Hartjes, minions of wat dan ook, op de één of andere manier trekken ze daar altijd naar toe! Helaas voor onze meiden doen we daar niet aan mee en nemen we het eigenlijk nooit mee. Wij gebruiken eigenlijk altijd het huismerk, mits er een ander betaalbaar en lekkerder product is.

Bij de supermarkt heb ik al wel eens zakken appels gezien met Suske en Wiske, maar zelfs dan zwichten we er niet voor. We kopen gewoon de appels die we lekker vinden en niet die kleine appeltjes die in die zakken zitten.

Ben wel blij dat het op deze manier door de producenten zelf wordt aangepakt! Op naar minder zeurende en jengelende kinderen en wellicht gezondere voedingskeuzes!

Wat vindt jij dat het veranderd? Goed? Of maakt het je niet zoveel uit?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

4 comments

  1. Ik heb geen kinderen, maar ben wel groot voorstander van het promoten van gezonde voeding. Dit vind ik echt een positieve ontwikkeling in de voedingsmiddelenindustrie. Net als de gezonde meepakkers bij de kassa, al vinden veel winkels dat ook nog lastig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge