Kindernamen 2015 - Sociale VerzekeringsbankOrigineel ben ik niet met deze blog over kindernamen , er zijn al veel mensen me voorgegaan. Maar bij het kijken op de site van de Sociale Verzekeringsbank met alle gegeven namen schoot ik soms toch echt in de lach of was ik stom verbaasd over hoe iemand zijn en/of haar kind heeft genoemd. 

In 2014 schreef ik ook een blog over de kindernamen top 20 en de positie van de namen van onze meiden. Ze zijn nog zo goed als het zelfde, één hele populaire naam en één naam die minder als tien keer is gegeven. Natuurlijk gaat het gepaard met de verschillende schrijfwijze die je hebt van namen.

Kindernamen – meisje

Meisjes namen top 20 van 2015

De namen in de top 20 spreken me aan dit is nu zo, maar was ook zo ten tijde van onze kinderwens. Op ons lijstje met name voor een toekomstig kindje stonden een aantal namen die nu ook in de top 20 staan.

Behalve naar de kindernamen top 20 keek ik ook eens naar de minst vaak gegeven namen, daar staan namen als Aal, D’vinechelly, Benjamin, Aamira,  Dhivyadharshana, Royal of Eylül.

Vroeger was Aal of Aaltje gebruikelijker als nu, zelf moet ik denken aan een vis. Benjamin, voor mij toch echt een jongens naam, D’vinechelly voelt voor mij jongensachtig en veel te ingewikkeld als je het mij vraagt. Aamira, lijkt verkeerd gespeld al zullen deze ouders het bewust gedaan hebben. Ik zou denken dat er Amira had moeten staan.

Dhivyadharshaha, als ik het uitspreek lijkt het alsof ik een spraakgebrek heb lastig! Royal, daarbij denk ik toch aan royals, het koninklijk huis. Eylül, in de moedertaal van deze ouders zal het ongetwijfeld niet naar het mannelijk geslacht verwijzen, maar als je deze naam moet gaan spellen of uitleggen in het Nederlands zou ik niet zo gelukkig zijn.

Kindernamen – jongen

Kindernamen top 20 jongens voor 2015Leuke namen ook bij de kindernamen top 20 van jongensnamen!  Namen als Luuk, Finn, Sam, Tom en Lars stonden ooit op een jongens namen lijst, mijn favorieten Joas en Jens vindt je niet terug in de top 20.

Al doet Jens het niet slecht op een 35ste plaats en Joas staat op plaats 176. Als één van de meiden een jongen was geweest had hij de naam Joas gedragen!

Net als bij de meisjesnamen keek ik ook naar de minst populaire namen en de namen die er voor mij zo op het oog uitspringen. De namen die mij direct opvallen als ik er door kijk zijn toch wel Blaas, Jood, Djiencionnairo, Augustus, Monroe of bijvoorbeeld Step.

Zou het voorbestemd zijn dat Blaas later uroloog wordt? Jood, denk het rijmwoorden dood, goot of als ze wat ouder zijn dingen uit de geschiedenis, nee… ik zou deze naam absoluut overslaan.

Djiencionnairo ik kan het niet uitspreken en als ik mijn best doe raak ik halverwege de weg kwijt.  Augustus, vast een mannetje dat in Augustus is geboren of verwekt! Bij Monroe denk ik toch echt aan Marilyn Monroe een (vrouwelijk) sekssymbool en icoon in de jaren vijftig. Als laatste Step, geef toe, wie denkt er nu niet aan een tweewielig vervoermiddel?

Er staan nog veel meer bijzondere namen in de lijsten, mooi, bijzonder maar ook echt namen waarbij ik echt denk, hoe krijg je het verzonnen… arm kind!

Heb jij nog namen gezien of gehoord waar je toch je vraagtekens bij hebt?
Of heb je zelf een bijzondere naam? De kinderen misschien?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

4 comments

 1. De namen van mijn kinderen gelden denk ik wel als bijzonder. Ze heten Chimaero, Valkyrja, Nyachdi en Qirinye. De namen hebben allemaal een betekenis en zijn bewust gekozen. Maar ik denk niet dat ik een mening mag hebben over de wat meer buiten standaard namen op de lijst 😉

  Ouderwetse namen als Rook (afkorting van Rokus) of Storm vind ik ook wel heel leuk, maar dat paste niet bij de namen die we al hadden.

  1. Zeker bijzondere namen, maar toch niet zo extreem als die mij opvielen!

   Wij hebben wel internationale namen, maar geen lastige als je het hebt over uitspraak bijvoorbeeld.

   Storm vind ik ook leuk overigens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge