KinderzwerfboekAfgelopen weekend brachten we met ons gezin kinderboeken naar ‘t Herenzaakje in Wageningen. Marike, eigenaresse van deze leuke tweedehandskledingzaak heeft besloten om in haar zaak mee te werken aan de missie van Kinderzwerfboek. Behalve bij ‘t Herenzaakje zijn er ook kinderboekenstations bij Startpunt Wageningen en Huis van de Wijk de Nude in Wageningen. Maar wat is de missie van Kinderzwerfboek nu eigenlijk? En waar kan je meer stations vinden in jouw buurt?

De missie en visie van Kinderzwerfboek

Kinderzwerfboek heeft als missie om in Nederland een continue stroom te creëren van gelezen kinderboeken. Hiervoor werkt Kinderzwerfboek samen met scholen, gemeenten, bibliotheken, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Kinderzwerfboek laat gericht in aandachtswijken kinderboeken zwerven, zodat de zwerfboeken ook op plekken komen waar deze het hardst nodig zijn.

Kinderzwerfboek wil zoveel mogelijk kinderen in Nederland (en in het bijzonder in aandachtswijken) aan het lezen krijgen om hiermee het taalkundig inzicht van kinderen te vergroten, kinderen een beter toekomstperspectief te bieden en de kans op armoede te verkleinen.

Voor wie is Kinderzwerfboek en hoe werkt het?

Kinderzwerfboek
Foto: Shutterstock

Zwerfboeken zijn van alle kinderen! Je neemt het boek mee naar huis en als je het uit hebt, laat je het weer verder zwerven. Je vindt ze op school, in de wachtkamer, op de kinderboerderij, in de trein, in een KinderzwerfboekStation of….. het kan eigenlijk overal!

De zwerfboeken zijn te herkennen aan de sticker op de kaft, op die sticker staat: Neem me mee! Je mag het gratis mee naar huis nemen en lezen. Als je het uit hebt, laat het dan weer zwerven en kan een ander kind het ook lezen. Op de binnenkant van de kaft zit ook een sticker. Op deze sticker staat vaak een zwerfcode, met die code kun je de zwerftocht van het boek volgen. Steeds als deze code ingevuld wordt op deze website, krijg je een mailtje en weet je waar het boek is. Er zijn boeken geregistreerd die zijn begonnen in Utrecht en inmiddels in Leeuwarden zijn!

Alle boeken verzamelen!

Heb jij nog boeken in de kast staan die je al hebt gelezen? Op de site van Kinderzwerfboek kan je stickers bestellen en zelf je boeken laten zwerven. Je kan er ook voor kiezen om boeken naar een Kinderzwerfboekstation in de buurt te brengen.

Het liefst ziet de organisatie boeken van na het jaar 2000 in de Stations, wat oudere maar tijdloze boeken zijn ook leuk! Dus heb je nog een mooi en leuk boek dat je toch niet meer gebruikt en wil lezen? Breng het langs bij één van de Stations en als je er dan toch bent kan je meteen kijken of er een leuk boek is dat jij misschien wel wil lezen!

KinderzwerfboekLeuk!

Persoonlijk vind ik het een erg leuk initiatief en als ik in een eigen woning aan de grond zou wonen had ik een kastje in mijn tuin gezet met Kinderzwerfboeken, hoe leuk! Zelf ben ik gek op lezen… maar boeken blijven best kostbaar om nieuw te kopen en als je op deze manier het lezen wat toegankelijker kan maken? Niets mis mee toch?

Aangezien we in een appartement wonen en een kastje in de tuin geen optie is hebben wij de kast opgeruimd en hebben we boekje naar ‘t Herenzaakje gebracht en vanuit daar zullen ze gaan zwerven, ik ben benieuwd!

Op de Speelgoedbank kunnen gezinnen ook altijd extra boeken meenemen, toch bereiken we daar nog lang niet alle mensen in de buurt en omgeving. Hoe mooi is zo’n initiatief?

Kende jij Kinderzwerfboek al? Of misschien net als ik wel eens van gehoord, maar verder nooit in verdiept?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

2 comments

  1. Wat een leuk blog! Dankjewel!
    Dat er maar heel veel boeken mogen zwerven!
    Woensdag 3 oktober is het nationale kinderzwerfboekdag. Vanaf 14.00 uur wordt er elk kwartier een nieuw verhaal voorgelezen in het Herenzaakje, allemaal van harte welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge