Het is het gesprek van het moment, het eindexamen. Het is in volle gang en de nieuwsberichten staan er vol mee. Interviews met medewerkers van LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren), docenten en degenen die er nu middenin zitten: de eindexamenkandidaten zelf. Het regent nieuwsberichten aan tips, klachten en opmerkingen. Je kan er bijna niet omheen. Is jouw zoon of dochter een van die eindexamenkandidaten? Dan zit jullie gezin waarschijnlijk nu middenin een speciale periode. Een tijd die nieuw is en enerverend, zelfs voor jou.
Misschien is dat eindexamen voor jouw kind slechts een formaliteit of misschien is het juist wel heel spannend. Het is hoe dan ook slim om sommige tips ter harte te nemen omdat die weleens het verschil zouden kunnen maken. Een goede tip bijvoorbeeld? Klachten indienen. Klinkt helemaal niet leuk maar het zou heel waardevol kunnen zijn. Waarom kan je zoon of dochter het beste een klacht indienen naar aanleiding van een examen?
Houd het niet binnen
Je zou het in Nederland bijna niet denken maar er lopen genoeg mensen rond die van nature helemaal geen klager zijn. Is jouw kind ook geen moeilijk persoon? Hartstikke fijn natuurlijk maar in het geval van de eindexamens is het verstandig die relaxte houding even te laten varen.
Je kan je voorstellen dat een grote happening als een eindexamen maken op een dag een enorme impact op je kind heeft. Stoom afblazen is dan het ultieme recept om weer even te kunnen relaxen na een piekmoment. En dat is wel nodig deze weken als er meerdere dagen achter elkaar gepiekt moet worden. Een manier om die stoom af te blazen? Lekker klagen!
Je zoon of dochter hoeft niet meteen een officiële klacht in te dienen maar het helpt zeker wel om ze uit te laten razen als ze thuis komen. Er zal veel frustratie zijn, let maar op in de aankomende weken. Aan jou om goed naar ze te luisteren en ze vooral niet te remmen. Klachten over het examen? Laat maar komen!
Een klacht indienen kan positieve gevolgen voor de uitslag hebben
Je hebt vast genoeg over LAKS inmiddels gehoord. Het is de organisatie die opkomt voor belangen van scholieren. Dat doet de organisatie door een stem te laten horen in de politiek, media en op scholen. Daarnaast zamelt LAKS klachten in over de eindexamens die door scholieren worden ingezonden. Dat is belangrijk want als er veel klachten binnenkomen over een bepaald examen, kan dat van invloed zijn op de beoordeling.
Een klacht indienen kan dus van groot belang zijn voor jouw zoon of dochter. Met een beetje geluk kunnen ze zelfs een fout in het examen constateren! Laat ze daarom altijd hun klacht indienen. Het kan ertoe leiden dat een vraag uit het examen zelfs helemaal geschrapt kan worden. Het gevolg? De vraag die ze fout hebben wordt niet meer meegeteld wat gunstiger is voor het cijfer. LAKS is dus eigenlijk een hele belangrijke organisatie en nog belangrijker is het om daar gebruik van te maken.
Deelt jouw zoon of dochter dus iets over slechte vraagstelling? Raad meteen aan om een klacht in te dienen. Daar is een speciale telefonische examenklachtlijn voor of dat kan online gedaan worden.
Normering
Het schrappen van (onjuiste of slecht geformuleerde) vragen is niet de enige reden om altijd klachten in te dienen. Zo zie je bijvoorbeeld nu dat ontzettend veel Havo-scholieren over het eindexamen wiskunde A een klacht hebben ingediend.
Elk jaar is een examen anders dus eerst wordt uitgebreid onderzocht of de moeilijkheidsgraad van het examen wellicht te hoog was. Als dat in dit geval blijkt bij het wiskunde examen, dan kan de normering worden aangepast. Kreeg je bijvoorbeeld vorig jaar met 40 behaalde punten nog een 7, dan krijg je nu met 36 behaalde punten een 7. Dit omdat is vastgesteld dat het examen van dit jaar moeilijkere vragen had om te beantwoorden.
Je zoon of dochter krijgt dus misschien minder punten omdat er slechter gescoord wordt bij de beantwoording van de vragen. Aan de andere kant wordt het cijfer daarop aangepast aan het eind. Klagen heeft dus wel degelijk zin omdat de stem van de meerderheid gewichtig is. Veel klachten door veel verschillende scholieren? Dan is er genoeg reden tot onderzoek.
Een tip voor jezelf is om elke dag als er een eindexamen door je kroost is afgelegd te vragen hoe het is gegaan. Heel fijn om te horen dat het goed ging maar wat had beter gekund? Online kunnen de antwoorden opgezocht worden dus daar kan al veel uitgehaald worden. Laat het ze checken en stimuleer ze om klachten in te dienen als dat nodig is. Het is niet klagen om het klagen, het is terecht je stem laten horen. En dat zou aan het einde net het verschil kunnen betekenen voor een geslaagd resultaat!
Foto’s: Shutterstock
Als een gast een artikel schrijft voor Veusteveul wordt dit geplaatst onder de gebruiker “Gast” zodat voor iedereen duidelijk is dat het geen artikel van de hand van onze vaste bloggers is. Heb je vragen over het geplaatste artikel? Neem contact met ons op via info@veusteveul.nl.
Geef een antwoord