Week van het geld, zakgeldInmiddels zijn we er achter dat onze light variant best wel werkt! Het afgelopen jaar is onze dochter enorm gegroeid als het gaat om bewust te worden van geld en wat spullen kosten. Ook het bijstellen van haar wensen of aanpassen als iets niet mogelijk is gaat steeds beter. Wat ook leuk is om te horen, is dat er meer mensen zijn begonnen met een ‘light’ variant van kleedgeld. Kortom wij hebben geen spijt en gaan langzaam maar zeker uitbreiden! Haar vanaf haar 10de verjaardag kleedgeld geven was geen gek idee!

Vorig jaar plaatste ik een tabel met richtlijnen die ik op internet had gevonden met een bedrag aan kleedgeld per leeftijd. In deze tabel heb ik een derde kolom toegevoegd met wat wij geven aan kleedgeld en wat het plan is voor dit moment. Hoe kijken wij er tegenaan en hoe gaan we het doen de komende jaren?

Vanaf welke leeftijd kleedgeld?

Het advies is om vanaf een jaar of twaalf kleedgeld te geven, vaak is dat op het moment dat kinderen naar de middelbare school gaan. Nibud schrijft op haar site dat dat het een goed moment is omdat ze zich dan al wat verantwoordelijker voelen als het gaat om kleding en hun budget. Daarnaast zouden pubers veel waarde hechten aan kleding, daardoor zouden ze mogelijk gemotiveerd zijn om na te denken over hoe ze geld uitgeven.

Nibud geeft aan dat je ze vermoedelijk in het begin nog best moet helpen door een overzicht te maken van wat iets kost en wat je nu eigenlijk nodig hebt. Daarnaast kan je nog invloed uitoefenen op wat er nodig is en waarom er nog iets nodig is.

Hoeveel geef je dan?

Op de site van Nibud staat dat kleding voor kinderen vanaf 12 jaar minimaal € 55,50 per maand. Dit bedrag is inclusief sokken, jas en ondergoed.

Mijn ‘google talent’ leverde mij een lijstje op met wat richtlijnen als het gaat om kleedgeld, dit lijstje gaat uit dat er kleedgeld gegeven wordt vanaf 12 jaar. In de meest rechter kolom staat hoe wij het in gedachten hebben om te gaan geven per maand.

LeeftijdAdvies per maandOns plan
10 jaar€ 25,--
11 jaar€ 30,--
12 jaar€ 30,-- tot € 40,--€ 35,--
13 jaar€ 45,-- tot € 50,--€ 40,--
14 jaar€ 50,--€ 45,--
15 jaar€ 50,-- tot € 60,--€ 50,--
16 jaar€ 50,-- tot € 60,--€ 55,--
17 jaar€ 50,-- tot € 65,--€ 60,--
18 jaar€ 50,-- tot € 65,--€ 65,--

Bij sommige bedragen en leeftijden denk ik.. best flink! Tegelijkertijd groeien kinderen nog als kool en dan heb je vaker nieuwe kleding nodig.

Waarom al vanaf tien jaar kleedgeld?

De reden

Onze oudste dochter is best een bijzonder kind als het op kleding aan komt! Kleding moet goed bij elkaar passen en vooral leuk genoeg zijn, in haar ogen!

Low budget kleding is prima, een beetje anders is leuk en een mooie combinatie maken van een zelfgemaakt rokje met een shirt en legging met stoere gympen is misschien nog leuker! Maar die ene stoere spijkerbroek met een shirt en ‘tof’ jasje erop is gewoon ook heel gaaf.

Daarnaast vinden we het erg belangrijk dat de meiden besef van geld krijgen. Dat ze er op een goede manier mee om leert gaan en op een gegeven moment de juiste keuzes kan maken. Dit kan je alleen maar leren door zelf te doen, met hier en daar een beetje hulp of het maken van een fout waar je van kan leren.

 

Hoe gaat het?

Ze heeft nu dus een jaar kleedgeld gehad en het gaat echt beter als dat we hadden verwacht! In korte tijd was ze heel wat wijzer. Ze kreeg op de leeftijd van tien jaar, € 25,– per maand dat ze naar eigen inzicht mocht uitgeven.

Ervaring en leertraject

Na haar verjaardag vorig jaar gingen we winkelen in Arnhem. Al snel kwam ze tot de conclusie dat die korte broek van de Primark leuk genoeg is voor € 7,– en je dan beter die van de CoolCat van € 27,95 beter kan laten hangen.

Ook kwam ze er in de loop van de tijd achter dat kleedgeld leuk is, maar ook best lastig! Want als je iets wil, kan je ervoor sparen… maar wie zegt dat het volgende maand nog te koop is? Of dat je het nog nodig hebt of dat het nog steeds zo leuk is als dat het eest was? Of precies dat willen hebben dat één van je vriendinnetjes heeft, maar er achter komen dat het eigenlijk wel héél erg duur is!

Nee joh… niet alles!

Misschien denk je nu, € 25,– dat kan toch niet? Nee klopt… al komt ze er echt wel een heel eind mee inmiddels! Ze krijgt de basis nog altijd van ons, maar geen hele kast vol! Ze krijgt voldoende kleding om vooruit te kunnen, maar niet zoveel als eerst. Ik koop niet meer ‘zomaar’ een shirt of een jurkje voor haar, dat zijn nu de ‘extra’ dingen die ze zelf kan kopen van haar light versie van kleedgeld.

Wel hebben we besloten om haar ook wat bewuster te maken van zaken die echt nodig zijn. Vanaf haar elfde verjaardag behoren ook sokken tot haar eigen verantwoordelijkheid.

Met het budget dat ze heeft en krijgt bemoeien wij ons verder niet, mits ze ons wat vraagt. Met grote regelmaat heeft ze op dit moment maandelijks geld ‘over’ waardoor ze op een gegeven moment wat groters kan kopen. Onlangs kocht ze bijvoorbeeld schoenen van Nike van haar opgespaarde geld.

Leuk om te zien dat ze vaak zelf de besluiten neemt, al het met enige regelmaat wel met wat twijfel is. Maar zo nu en dan wil ze overleggen en neemt daarna een besluit.

Vooruit kijken

Vorig jaar schreef ik dat we tegen de tijd dat ze naar de middelbare school gaat, we weer zouden kijken. Inmiddels hebben we aan de hand van onze omgeving, sites als Nibud en wat rondvragen een ‘plan’ gemaakt die terug te vinden is in het schema hierboven. Daarmee zitten we redelijk ‘goed’ als het gaat om de geadviseerde bedragen en wat wij geven. Geen idee of we het werkelijk op deze manier blijven doen… maar al doende leert men!

Hoe doen jullie het met kleedgeld? Op welke leeftijd krijgen ze zelf een budget voor kleding en hoeveel krijgen ze dan?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge