Verslaafd aan AliExpress en Kleedgeld LightJa, ze wordt dit voorjaar tien jaar oud en dan gaan we starten met een soort van kleedgeld. Wij noemen het kleedgeld ‘light’. Waarom? Omdat het kleding kopen soms best lastig is! Ze heeft inmiddels haar eigen smaak ontwikkeld en is het niet altijd met ons eens. Daarom gaan we het anders als dat de plannen waren aanpakken. Het kleding kopen met onze oudste is niet altijd even grappig… daarom beginnen we alvast met een ‘light’ variant van kleedgeld! 

Na een poosje nadenken en overleggen met mensen in onze omgeving hebben we besloten met onze oudste dochter een soort van kleedgeld te gaan geven! Maar dan in een ‘light’ versie!

Wanneer kleedgeld

Doorgaans krijgen kinderen vanaf een jaar of twaalf kleedgeld, dit gaat ongeveer gelijk om met het moment dat ze naar de middelbare school gaan. De reden zou zijn dat kinderen zich dan al wat verantwoordelijk voelen voor hun kledingbudget. Daarnaast zouden pubers veel waarde hechten aan de kleding, daardoor zouden ze mogelijk gemotiveerd zijn om na te denken hoe ze het kleedgeld uitgeven.

Uiteraard is het ook leuk om zelf je eigen kleding te kiezen en te kopen, rond deze leeftijd hebben ze in veel gevallen al een eigen smaak ontwikkelt als het gaat om kleding.

Nibud geeft aan dat je ze vermoedelijk in het begin nog best moet helpen door een overzicht te maken van wat iets kost en wat je nu eigenlijk nodig hebt. Daarnaast kan je nog invloed uitoefenen op wat er nodig is en waarom er nog iets nodig is.

Hoeveel kleedgeld

Volgens het Nibud kost kleding voor kinderen vanaf 12 jaar minimaal € 55,50 per maand, dit is dan inclusief sokken, jas en ondergoed. De meeste scholieren zouden zo’n € 50,– per maand krijgen. Er zwerft op internet een lijstje rond met een richtlijn wat betreft kleedgeld, die ziet er als volgt uit:

LeeftijdAdvies per maandOns plan
10 jaar€ 25,--
11 jaar€ 30,--
12 jaar€ 30,-- tot € 40,--€ 35,--
13 jaar€ 45,-- tot € 50,--€ 40,--
14 jaar€ 50,--€ 45,--
15 jaar€ 50,-- tot € 60,--€ 50,--
16 jaar€ 50,-- tot € 60,--€ 55,--
17 jaar€ 50,-- tot € 65,--€ 60,--
18 jaar€ 50,-- tot € 65,--€ 65,--

Bij sommige bedragen en leeftijden denk ik.. best flink! Tegelijkertijd groeien kinderen nog als kool en dan heb je vaker nieuwe kleding nodig.

Waar om nu al kleedgeld ‘light’

De reden

Onze oudste dochter is kritisch als het op kleding aan komt! Iets moet wel bij elkaar passen en het moet vooral leuk zijn. Dan bedoel ik wel leuk in haar ogen, als (bijna) tienjarige brengt het nog wel eens discussie met zich mee het hele kleding gebeuren.

Een petticoat van “ome Alie” is prima, die zijn leuk… maar dan wel met die ene emoji legging en shirt (die wrijfshirts met paletten) van de CoolCat. De eindeloze discussie over wat wel en niet, maar vooral ook waarom ze iets dan niet mag daar ben ik klaar mee!

Er komt geen broek van € 59,95 in haar huidige maat, als je wat langer met je kleding gaat doen misschien… maar nu ze wel groeit begin ik er echt niet aan. Die Name-it broeken van rond de € 29,95 zijn echt goed genoeg, betaalbaar en mooi.

Besef van geld

Naast bovenstaande hopen we dat ze, ook al wordt ze binnenkort ‘pas’ tien jaar, ze ook beter met geld om leert gaan. Ze mag zelf goed gaan nadenken wat ze met haar eigen stukje ‘kleedgeld’ doet. Of ze dat nu gaat sparen of uitgeeft is aan haar.

De nodige spullen krijgt ze ‘gewoon’ maar als ze echt graag iets wil kan ze dat doen van haar eigen stukje kleedgeld, onze ‘light’ variant.

Uitproberen!

We hebben nu twee keer in het klein proefgedraaid met dit idee! Twee keer heeft ze tijdens een dagje winkelen een klein budget gekregen om zelf kleding uit te zoeken. Er waren behalve het bedrag geen beperking, of ze nu een legging of een trui kocht in welke kleur dat moest ze zelf weten.

Dit bedrag stond los van alle spullen die nodig waren zoals broeken, ondergoed en de basis aan shirtjes enzovoort. Natuurlijk heeft ze wel inspraak als het gaat om haar eigen kleding, maar ik wil niet in discussie. Daarnaast gaan we niet onnodig veel geld uitgeven zolang ze nog groeit.

Het grote pluspunt van deze twee keer proefdraaien was dat ze zelf iets uitzocht wat ze graag wilde hebben en tegelijkertijd niet zo ‘moeilijk’ meer deed over de andere kleding die we nog nodig hadden.

Van start met kleedgeld ‘light’

Na haar tiende verjaardag gaan we hier ‘echt’ mee starten. Ze krijgt de kleding die ze nodig heeft van ons tot ze een jaar of twaalf/dertien is. Tot die tijd gaat ze elke maand een klein budget krijgen waarvan ze zelf kleding kan kopen. Ze is vrij in wat ze daar van koopt, daar bemoeien we ons zo min mogelijk mee.

We hopen en denken dat ze op deze manier gaat beseffen wat kleding kost en dat je niet zomaar alles kan krijgen of kopen. In de kleding die wij kopen komt dan ook wel een verschil, we kopen niet nog even dat extra shirtje. Als ze dat dan graag wil kan ze dat van haar eigen kleedgeld ‘light’ budget doen.

Tegen de tijd dat ze naar de middelbare school gaat kijken we weer opnieuw hoe we het gaan doen. Misschien dan wel op de ‘gemiddelde’ manier waarbij ze per maand of kwartaal een bedrag krijgt.

Hoe doen jullie het met kleedgeld? Op welke leeftijd krijgen ze zelf een budget voor kleding en hoeveel krijgen ze dan?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

9 comments

  1. De oudste had dat ook inderdaad… vanaf heel klein al eigen willetje als het om kleding gaat.
   De jongste is wat minder lastig nog, maar die begint met haar zes jaar ook wel een eigen idee te krijgen.

 1. Goed idee zeg! Klinkt als een handige tip! Toch vind ik de bedragen wel hoog inderdaad. Ik kreeg op mijn 17, €35 kleedgeld per maand en het kleedgeld is er af nu ik studeer.

 2. Mijn meiden van 10 en 13 krijgen allebei nog niet structureel kleedgeld. De oudste geeft wel regelmatig aan dat ze iets nodig heeft. Ze heeft dan ook al gezien wat het gaat kosten en dat geld stort ik dan op haar rekening zodat ze het zelf kan kopen (we wonen hier tegen het winkelcentrum aan en ze komt er dus regelmatig).
  En soms gaan we gewoon met z’n vieren shoppen in Rotterdam, wel zo gezellig ook!

  Jacqueline onlangs geplaatst…Oefeningen met een BOSU balMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge