huishoudelijke klusjes _02Als het gaat om huishoudelijke klusjes hoefde onze meiden eigenlijk maar weinig te doen, alleen hun kamer voor zover opgeruimd houden en de was in de wasmand doen. Echter sinds een aantal maanden is dat anders, tijd dat ze helpen! Gek genoeg vinden ze het vooral leuk, tenminste meestal! In gesprekken met andere ouders hoor ik de meest uiteenlopende meningen, soms hoeven kinderen niets te doen en vinden de ouders het ‘belachelijk’…

Wat mij betreft is het alleen maar handig dat ze nu alvast dingen leren, al is het maar opruimen! Daarnaast merk ik dat ze zichzelf wat meer bewust zijn van wat er allemaal in huis gedaan moet worden.

Wat doen de kinderen

Wat deden ze?

De meiden deden eerst slechts hun was in de wasmand en de slaapkamers moesten ze regelmatig opruimen en bijhouden. Vanaf dat ze een jaar of drie zijn helpen ze mee met de tafel dekken en afruimen. Soms, als ze zich weer eens ‘verveelde’ gingen ze helpen met de was opvouwen.

Op een gegeven moment gingen ze zelf vragen of ze mochten helpen als ik aan het werk was in huis, zo doende groeide bij mij het idee… waarom niet wat vaker hun hulp inzetten? Op die manier leren ze nu al hoe het werkt, dus goed voor hun ontwikkeling. Hoog tijd om wat meer huishoudelijke klusjes over te dragen aan de jonge dames in huis!

Wat doen ze nu?

Goed, het besef was er maar wat dan? We laten ze best veel dingen doen, niet elke dag of elke week hetzelfde huishoudelijke klusje maar telkens iets. Door de afwisseling merken we dat ze het zelfs leuk vinden om te helpen met deze klusjes.

huishoudelijke klusjes _02De meiden helpen de was opvouwen, vullen de wc rollen bij, vervangen handdoekjes bij de wastafels, ruimen hun eigen (door mij gestreken) was op, zoeken de sokken bij elkaar en vouwen ze in elkaar. Daarnaast geven ze de planten water, doen de gordijnen open, halen de post uit de brievenbus, helpen soms stoffen, brengen oud papier naar de papierbak en zelfs stofzuigen doen ze zo nu en dan!

Wat ze ook doen is zelf ontbijt maken, drinken inschenken en soms helpen ze mee met bakken en koken! Behalve handig voor papa en mama vinden ze het (nog wel) leuk!

Geschikte klusjes voor kids

Op internet kan je vele lijsten vinden met geschikte klusjes voor kinderen in bepaalde leeftijdsgroepen, ik maakte mijn eigen variatie op. De reden dat ik mijn eigen lijstje heb gemaakt? Geen enkel lijstje sloot echt lekker aan bij hoe ik er over denk. Veel van de huishoudelijke klusjes heb ik toen ze jonger waren samen gedaan, is het weer een nieuw klusje dan doen we ook dat weer samen.

Leeftijd 2-4 jaar

 • Speelgoed opruimen
 • Kleding in de wasmand
 • Jas en schoenen opruimen
 • Was in de wasmachine doen (samen)

Leeftijd 4-6 jaar

 • Was opvouwen
 • Tafel dekken en afruimen
 • Sokken bij elkaar zoeken en vouwen
 • Gordijnen open maken
 • Broodje smeren
 • Post uit het postvak/brievenbus
 • Wc papier bijvullen
 • Planten water geven

Leeftijd 6 – 8 jaar

 • Stoffen
 • Was uit de wasmachine halen
 • Schone was in de kast leggen
 • Ontbijt maken
 • Drinken inschenken
 • Helpen met koken, bijv. groenten snijden
 • Huisdieren eten geven

Leeftijd 8 – 12 jaar

 • Stofzuigen
 • Gronding opruimen
 • Hapjes klaarmaken
 • Boodschap halen
 • Bed verschonen
 • Hond uitlaten (mits de hond gehoorzaam is en hanteerbaar)

Leeftijd 12+

 • Auto wassen
 • Dweilen
 • Ramen zemen
 • Keuken opruimen
 • Koken, maaltijd maken
 • Strijken

Onze meiden

De dames hier worden dit jaar 7 en 10 jaar oud, de jongste is echt een rommelkont en beide zijn het ‘t type ‘verzamelaar’. Kortom er ligt op hun kamer altijd behoorlijk wat aan spullen, speelgoed en andere verzamelde items!

Normaal gesproken houden ze dus zelf hun kamer opgeruimd, ik poets doorgaans maar ze moeten wel helpen! Daarnaast ga ik eens in de zoveel tijd flink de kamers door met een vuilniszak in mijn ene hand en een poetsdoek (luie huisvrouwendoekjes) in de andere hand. Daar zit nog wel een flink verbeterpuntje wat dat betreft… ze zouden wat regelmatiger ‘echt goed’ moeten opruimen op hun kamer.

Wat ook wat meer ruimte zou moeten krijgen, maar wat ik lastig vind is koken en bakken! Onze oudste dochter wil graag helpen maar ik ben er (nog) niet zo blij mee, soms is het onhandig en ik heb te weinig geduld. Ik vind het eng haar met het gas, vuur, warmte en pannen aan de gang laat gaan. Aan de andere kant moet ik het gewoon loslaten, dat weet ik… dat is een les voor mij ergens de komende tijd!

Niet alleen voor de meiden, maar ook voor mij liggen er leerpuntjes!

Laat jij je kinderen helpen in het huishouden? Zo ja, welke huishoudelijke klusjes doen jou kinderen?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

6 comments

 1. Hier helpen ze ook mee zoals eigen kamer opruimen. Tafel dekken en tafel afruimen , oudste helpt mee stofzuigen, afval weg brengen samen enz.

  Ons motto is samen is sneller dan alleen. ( Ik woon natuurlijk alleen met de kids , dus als we samen tafel afruimen is er daarna tijd voor hun een tv programma in die tijd was ik af ) en daarna spelletje samen

 2. Ja koken, vindt mijn oudste ook leuk, maar ik heb er ook geduld voor hoor. Ze wordt tien, ik heb ook echt geen idee op welke leeftijd ik mijn eitje kon bakken.

  1. Volgens mij kon ik rond mijn tiende echt nog niets koken… mijn meiden vinden het leuk, denk dat ik het wat meer ‘los’ moet laten en het gewoon laten gebeuren. Maar tja… daar schrijf ik zoiets 😉

 3. Gronding opruimen? Wat is dat?

  Mijn oudste van 13 moet sowieso 3 klusjes in de week doen, wil ze haar zakgeld krijgen. Die mag ze zelf kiezen, bijvoorbeeld de was doen, vaatwasser in- en uitruimen, boodschappen doen, koken, stofzuigen. De jongste van 10 helpt ook regelmatig mee, maar iets minder gestructureerd. Meestal de vaatwasser of zoiets. Tafel dekken of afruimen telt hier trouwens niet mee als klusje: dat doe je gewoon, net als je eigen kamer opgeruimd houden en je schone was in de kast leggen.

 4. Hier helpt vooral de oudste (bijna 6) dagelijks met de huishoudelijke klusjes, ze vind het geweldig! Op de dagen dat ze overblijft vult ze de avond van te voren haar eigen broodtrommeltje bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge