Natuurlijk heeft iedereen in de gaten dat het sluiten van de scholen gevolgen heeft voor de leerlingen en de scholen. Maar waarom definiëren we in eens dat iedereen een leerachterstand zou hebben hierdoor? Ja, ik geloof dat de meeste kinderen ten opzichte van de ‘oude normale situatie’ minder hebben geleerd op het gebied van taal, rekenen, aardrijkskunde, geschiedenis, wiskunde en noem alles maar op. Maar er is meer!
Wat is eigenlijk normaal?
Laat ik beginnen met de vraag, wat is normaal? Het oude normaal of het oude normaal? En moeten we hier niet anders naar kijken als het op de kinderen en het onderwijs gaat?
Elke leerling heeft last van de situatie met Corona, elk kind heeft in meer of mindere mate minder geleerd van school. Wellicht keihard zijn of haar best gedaan, maar zonder het steuntje in de rug van de leerkracht of die ene medeleerling.
Net dat kind met een multiculturele achtergrond die thuis onvoldoende geholpen kan worden op bepaalde gebieden. Of een thuissituatie zonder genoeg middelen om het onderwijs goed te kunnen volgen.
Volgens mij moet er niet gesproken worden over een leerachterstand, maar een nieuw begin. Een nieuwe beginsituatie, waarin er rekening moet worden gehouden met het feit dat we allemaal moeten wennen aan de nieuwe situatie en de daarbij behorende verschillen in het ontvangen en verwerkte onderwijs.
Er is ook vooruitgang!
Wat ik bewonderenswaardig vind is dat scholen nu wel digitaal onderwijs kunnen aanbieden en dat leerlingen ermee uit de voeten kunnen. Al doende leert men en in dergelijke situaties blijkt er altijd weer meer mogelijk als dat je vooraf had kunnen bedenken!
Hoe mooi is het dat leerlingen die nu wat langduriger niet naar school kunnen digitaal hun onderwijs kunnen volgen? Al is het maar een deel? Ik zeg een super mooie ontwikkeling!
Dit is overigens niet alleen in het onderwijs, maar in heel de werkende en studerende wereld. Ik kan dit soort ontwikkelingen wel waarderen, helemaal als het straks op een andere manier effectief ingezet kan worden.
Leerachterstand of niet?
Terug naar die leerachterstand…. wanneer heb je en achterstand en wat is eigenlijk de “norm” en is die nu wel te gebruiken en goed te meten?
Het is afhankelijk van zoveel zaken, hoeveel ondersteuning heeft een leerling nodig en heeft de leerling gehad? Hoeveel heeft de leerling zelfstandig moeten en kunnen doen? Hoeveel werk heeft de school meegegeven? En was het haalbaar alles te maken zonder instructies? Hoe vaak is er online les geweest? Het hangt van zoveel zaken aan elkaar.
Zomerschool of zomervakantie
Toen ik las dat ze wellicht over zomerschool na aan het denken waren dacht ik echt, meen je dit nu serieus? Dit kan toch niet?
Zowel voor leerkrachten, leerlingen als ouders was en in sommige vallen is het nog een onwijs spannende, stressvolle situatie. Al deze mensen zijn straks ook gewoon toen aan vakantie. Of we nu op vakantie kunnen of niet, rust en even niets moeten is ook fijn.
Stel dat er echt niet overbrugbare leerachterstanden zijn ontstaan bij leerlingen denk ik dat dit al leerlingen zijn die het al lastig hadden voor het corona tijdperk. Pas na de zomervakantie, als alles weer “normaal” is en iedereen weer een poosje op zijn of haar plekje in de klas heeft gezeten is vast te stellen wat er nu echt “mis” is.
Geef het de tijd, accepteer het en kijk wat er mogelijk is. Misschien moeten we ook anders tegen het “Oude normaal in het onderwijs” aankijken.
Ik ben geen juf of meester, gelukkig niet! Maar als er paniek wordt gemaakt over “grote leerachterstanden” en zomerschool en weet ik veel wat denk ik vooral. Geef de leerkrachten die alles op alles hebben gezet om hun leerlingen te blijven lesgeven en leerlingen, samen met de ouders rust!
Nieuw onderwijssysteem
Wat ik dan wel weer reuze boeiend vind is dat er gesproken wordt over een nieuwe onderwijssysteem. Waarom is het onderwijs niet net als bedrijven 52 weken per jaar beschikbaar? Waarbij dan een bepaald aantal weken vakantie voor alle betrokken partijen vast gesteld wordt.
Dit vind ik dus echt interessante materie, hetzelfde had ik in de tijd dat veel scholen van een “ouderwets” rooster naar een continu rooster gingen.
Goed, ik denk niet dat er ooit een nieuw onderwijssysteem komt, maar ik volg dit soort dingen wel met interesse.
Hebben onze meiden een leerachterstand?
Ik heb werkelijk geen idee! Ze hebben alle lesstof gevolgd, gelezen, gemaakt en gedaan die ze krijgen en meer kan niet. Okay door de talige problemen wil er nog wel eens iets niet 100% volgens opdracht gaan, daar heb ik als “Juf Naat” de teugels losgelaten na twee weken.
Ik wil de meiden niet telkens overal op moeten wijzen, als ik dat graag zou willen was ik wel leerkracht, leidinggevende of weet ik veel wat geworden… maar dat wil ik dus niet!
Stel dat er een leerachterstand is ontstaan, dat is dat maar zo… en eerlijk is eerlijk ik ben gewoon trots hoe wij het als gezin gedaan hebben! Manlief gewoon aan het werk buitenshuis, ik verplicht thuis met twee thuis lerende kinderen. Ondertussen dus mama, huishoudster, collega, werknemer, vrijwilligers, organisator en een soort van juf zijn.
Als iemand van mening is dat de kinderen onvoldoende bijgeleerd hebben, prima… ieder zijn mening. Ze kunnen nu in ieder geval wel koffie maken (met een espresso apparaat dus niet gewoon een senseo), ze kunnen zelf een cake bakken, zelfstandig heen en weer naar verschillende locaties, ze kunnen beter skeeleren en rolschaatsen en ze hebben ontdekt dat vrije tijd ook iets moois is doordat ze minder hebben gesport.
Dus kom maar op met de vakantie, we gaan vooral geen schoolgerelateerde zaken doen… en dan maken we weer een frisse start in het nieuwe schooljaar!
Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.
Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!
Geef een antwoord