Leugentjes van oudersAl een poosje liep ik het met idee rond om eens wat ‘leugentjes’ die ouders gebruiken op een rijtje te zetten. Toen ik aan het artikel begon kwam ik niet op zoveel leugentjes en besloot ik mijn oren en ogen open te houden! Zowel op het schoolplein, het zwembad, dansen als op het werk hoorde ik een aantal varianten voorbijkomen! Ook ik gebruik wel eens leugentjes….

Ga maar lekker slapen, wij gaan zo ook naar bed

Tja niet dus, het is net acht uur en je hebt ‘eindelijk’ even tijd voor jezelf… met andere woorden hup ga maar slapen, mama (en/of papa) wil even tijd voor zichzelf!

Als je, je eten niet opeet krijg je geen toetje…

Dit is iets wat ik best vaak voorbij heb horen komen, zelf eten wij nooit toetjes dus hier is dit niet van toepassing. Wij zeggen altijd at ze dan geen snoepje of koekje meer krijgen, maar dat krijgen ze dan dus ook echt niet.

We kijken een andere keer wel, niet nu

Deze gebruik ik zelf! De reden? Ik wil dan iets uitstellen in de hoop dat van uitstel afstel komt. Als ze weer eens iets willen hebben, doen of proberen.

Meiden schiet eens op, ik zeg het niet nog een keer anders gaan…

Meiden schiet eens op, ik zeg het niet nog een keer anders gaan we gewoon niet! Dit is er eentje die ik ook zelf gebruik! Deze zet ik bewust en onbewust in als de meiden niet opschieten. Daarnaast kan ik je zeggen, of ze nu te laat komen of niet, ze gaan gewoon!

Ik moet deze alleen gebruiken als ik weet dat ze juist wel willen gaan natuurlijk… maar aangezien ze gewoon naar school, sporten of weet ik veel waar heen willen is het vaak inzetbaar. Maar eerlijk is eerlijk, ik zou willen dat eens gewoon opschieten zonder dat ik dit leugentje hoef te gebruiken.

We zijn er bijna…

Onze jongste vraagt vaak al naar 10 minuten hoelang het nog rijden is tot we op de bestemming zijn. Nu moet ik zeggen de laatste tijd gaat het beter, maar af en toe…

Als ze dan vraagt of we er bijna zijn zeggen we dus ja, als ze vraagt hoelang nog vertellen we wel het werkelijke aantal minuten dat nog ongeveer onderweg zijn. Haar reactie is dan vaak… maar dat is niet bijna! Tja, wij weten niet wat zij bijna vindt, toch?

Nee vandaag eten we geen snoepje meer

Deze schijnt vaak voor te komen, tegen de kinderen zeggen dat er geen snoepjes meer gegeten worden en dan zelf toch de snoeppot in duiken!

Geen idee waar het is gebleven

Maar ondertussen is er opgeruimd en weten wij moeders prima dat, dat stuk speelgoed of knutselwerk spoorloos is verdwenen naar ‘de donkere kant’!

Als je de korstjes niet opeet kan je nooit fluiten

Deze werd mij als kind verteld, en ja… ooit geloofde ik dat uiteraard! Het verbaasd me niets als dit nog altijd tegen kinderen wordt verteld!

Worteltjes zijn goed voor je ogen

Nooit verteld aangezien onze kinderen een bril hebben en wel worteltjes lusten en eten… maar ik hoorde hem onlangs voorbij komen!

Tand eruit? Leuk dan komt de tandenfee!

Regelmatig hoor ik deze nog voorbij komen, op zich wel grappig! Hier gaat die tand gaat niet onder een kussen hoor! Stel dat die kwijt raak, zonde en centjes krijgen ze toch wel van opa!

Is goed…

Maar eigenlijk niet, je wilt er gewoon vanaf zijn en op deze manier komt de discussie ten einde.

Dit moet je echt proberen, het is zo lekker!

Nou het is te eten, super lekker is het niet maar je wilt je kind leren om meer dingen te eten of te drinken. Dan zeg je ook wel eens dingen die niet helemaal kloppen.

Nog een paar minuutjes

Zeggen dat je over een paar minuutjes komt of dat het nog een paar minuten duurt… in werkelijkheid duurt het altijd langer!

Ik gebruik er een paar van bovenstaande, ja soms voelt het niet goed…
Tegelijkertijd kan ik bijna niet geloven dat er ouders zijn die nooit een dergelijk leugentjes gebruiken.

Ken jij deze leugentjes van ouders? Wat vindt jij van dergelijke leugentjes?

Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.

Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!

9 comments

 1. In ons gezin werkt liegen niet bepaald, ze nemen hier alles letterlijk en als moeder moet je dan soms zelf doorzetten.
  Zo wilde onze oudste zich niet aankleden en geen schoenen aan doen. Ik zei, dan ga je in je pyjama en blote voeten naar school. Wilde nog steeds niet, heb hem zo in de bus gezet (kleding en schoenen in de tas mee)
  Sindsdien kleed hij zich elke dag aan en ook zijn schoenen zonder problemen.

 2. Dit klinkt meer als omkopen/dreigen soms, haha!
  Een leugentje waar ze hier inmiddels niet meer intrappen: als ze vragen wie de koekjes op heeft gegeten en ik hun vader de schuld geef.

  Je bent trouwens de leugen rondom sinterklaas vergeten. 😉
  Jacqueline onlangs geplaatst…SalamiStinkt.nl is 1 jaar!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge