Ik schreef al eerder over donor zijn, actieve donor registratie en de nieuwe donorwet. Wat ik toen nog niet wist is dat mijn vader een levertransplantatie zou moeten ondergaan. Hij heeft op het nippertje een nieuwe lever mogen ontvangen, hij heeft echt een engeltje op zijn schouder gehad… of misschien wel twee! Hij krijgt een nieuwe kans om wat van zijn leven te maken, dankzij een donor. Daarom wil ik het er ‘gewoon’ nog eens over hebben! In het kort: Kom op mensen zorg dat je donor bent!
Het kost niets…
Donor zijn kost niets, als je overlijd bent heb je immers niets meer aan je organen en/of weefsels. Door het te doneren help je andere mensen in leven te blijven of een kwalitatief beter leven te kunnen krijgen. Kortom, je kan mensen er mee helpen en niet alleen de mensen die een orgaan of weefsel nodig hebben, maar ook hun familieleden en vrienden.
Nieuwe donorwet, actieve registratie
Nu (2019) dat je, jezelf nog moet registeren. In de zomer van 2020 zal dit veranderen en gaat de nieuwe wet in. Alle Nederlanders van 18 jaar en ouder worden verzocht een keuze te maken wat betreft orgaandonatie. Als er geen keuze gemaakt word komt er ‘geen bezwaar’ als keuze in het donorregister te staan. De keuze kan op elk moment aangepast worden, dus wil je geen donor zijn moet je hier actief iets mee doen en een keuze maken.
De heftige discussies
Nog steeds zie je zo nu en dan heftige discussies voorbij komen. Met name dat mensen niet meer zelf zouden mogen bepalen of ze donor zijn. Dat het onzin is dat je zelf actie moet ondernemen als je het niet wil.
Persoonlijk vind ik het grote onzin, je hebt namelijk nog altijd zelf de keuze. Alleen gaat het anders werken, waar je voorheen jezelf moest ‘inschrijven’ sta je nu standaard ingeschreven en moet je, je uitschrijven als je dat niet wilt.
Feit is wel, heb je geen zin om er energie en tijd in te stoppen dan ben je op dit moment geen donor? Vanaf de zomer 2020 ben je dan wel donor!
Welke organen en weefsels kun je doneren en zie je dat?
Een andere discussie is wat kunnen ze dan allemaal wegnemen als je donor bent? Ook zijn er nog altijd mensen die denken dat je het meteen ziet als iemand donor is en ligt opgebaard. Echter de transplantatie artsen en de weefselbank zorgen ervoor dat alles zo onzichtbaar mogelijk wordt gedaan.
We gaan nog even kijken wat er zoal afgenomen kan worden als je donor bent, ik heb deze informatie van de site gehaald van de Nederlandse transplantatie stichting.
- Huid
- Oogweefsel
- Hartkleppen
- Bot- en peesweefsel
- Grote vaten
- Hart
- Longen
- Lever
- Nieren
- Alvleesklier
- Dunne darm
En dan is het in eens heel dichtbij!
Van heel dichtbij hebben we nu meegemaakt hoe heftig het kan zijn als iemand vecht tegen ziekte, ziek zijn en de dood dichtbij is. Dichtbij omdat er nog altijd een lange wachtlijst is als het om patiënten gaat die wachten op een orgaan, in het geval van mijn vader een lever.
Eerst moet je ziek zijn, steeds zieker worden en dan sta je op de lijst. Pas als je echt heel erg ziek bent klim je naar boven. Op het moment dat (in dit geval) lever (zo goed als) gestopt is ben je echt urgent. Voor mijn vader kwam de donorlever net op tijd, het had geen twee dagen meer moeten duren, dan hadden we een hele andere situatie gehad. Gelukkig lijken we hier voorlopig niet over na te hoeven denken, gelukkig maar!
Het besef hoe belangrijk donoren zijn wordt alleen maar sterker, ik hoop dat meer mensen het gaan inzien en zich inschrijven als donor. Of zich vanaf de zomer van 2020 gewoon lekker op “Ja, ik ben donor” laten staan.
Mijn mening
Ik denk dat mijn mening en mijn ideeën omtrent de donor registratie wel duidelijk zijn. Wat ik voor mezelf een lastig punt vind ik toch wel dat als ik zou overlijden en mijn organen en weefsels naar iemand gaan die geen donor wil zijn. Hier bedoel ik dus mensen mee die bewust die keuze maken, dus niet de mensen die geen donor kunnen of mogen zijn vanwege gezondheidsredenen.
Maar goed, helaas heb je daar bij overlijden geen invloed op.. en misschien ergens ook wel weer goed. Eurotransplant bepaald op basis van urgentie en de meest passende patiënt waar de organen en/of het weefsel naar toe gaan. Zij kijken wie het mag ontvangen en hopelijk daar door beter kan worden.
Voor een ieder die deze blog leest, denk eens na, zou jij geholpen willen worden middels een donor orgaan of weefsel als je (ongeneeslijk) ziek bent als dat je beter zou kunnen maken? En ben je zelf ook donor? Nee? Schrijf je alvast in zou ik zeggen!
Mijn naam is Nathalie, geboren en getogen Wageningse.. een ‘echt’ Wagenings meisje dus! Begin jaren tachtig kwam ik op deze wereld en inmiddels zelf moeder in een ‘gemiddeld’ gezin. Wij wonen in Wageningen, in een iets minder gemiddeld (dus geen eengezinswoning) huis, maar niet minder blij en tevreden! Met ons vieren en onze huisdieren vormen wij een (redelijk normaal) gezin.
Naast Veusteveul en ViA Nathalie, werk ik als administrateur, doe ik vrijwilligerswerk en heb ik meerdere hobby’s. Laten we het erop houden dat stilzitten niets voor mij is!
Geef een antwoord